Van A tot Z, deel 10

Juli 2020

Het diorama is vanaf heden (deels) ingepakt. Ondanks dat de Ⅲ bouwdelen in de vitrinekast staan trok het toch stof aan en omdat het moment nog niet daar is voor plexiglas, is er voor deze optie gekozen. Van alle drie de delen is één zijde open gebleven waardoor zij, weer terug op hun plekje in de vitrinekast, te bewonderen blijven.

Verder is het ook een goede graadmeter om te kijken of er niet teveel afwijkingen in de omtrek van ieder deel aanwezig is, wat het plaatsen van een transparante stofkap zou bemoeilijken. Tot zover zal dit in de toekomst niet al teveel problemen gaan geven. Er is gekozen voor goedkoop polystyreen, waarbij de verbindingen netjes zijn verlijmd en de naden zijn gekit. Verder is dit materiaal licht in gewicht, wat het constante verplaatsen leuk houd. Het geeft nu ook het effect van een kijkdoos.

Maar als je het op deze manier ingepakt op tafel neerzet is het een enorm gevaarte. Dat gaat nog wat worden als dit, zoals gepland, vervoerd moet worden. Denk hierbij aan speciale veteranendagen en reünies waar ik het graag kom laten zien. (Dat oranje geval op de achtergrond staat tijdelijk model voor de boogtent).

Vlak voor het publiceren van deze pagina kwam de schokkende ontdekking dat er alleen vanaf de voorzijde foto’s zijn gemaakt. Omdat het steeds meer vrouwkracht vraagt om het diorama in zijn geheel op tafel te krijgen is besloten om foto’s vanaf die zijde op een later tijdstip te plaatsen. Mijn welgemeende excuses hiervoor.

BOUWDEEL Ⅲ

Het is nog wat aan de kale kant, maar dit deel wordt uiteindelijk een van de groenste. Vele bomen, struiken en andere soorten begroeiing zullen zachtjesaan worden toegevoegd. (Het verguisde plantje, in de linker hoek van de 3e foto, zal uiteraard vanaf de weg geheel aan het zicht worden onttrokken. (Zit er trouwens verjaring op drugshandel?).

Zoals eerder beschreven (Van A tot Z, deel 09) heeft de wijze waarop de prefab’s geplaatst moeten worden veel tijd gekost. De wijze waarop is bekent en nu werd het tijd om de juiste plek te vinden. Nadat deze eindelijk was gevonden moesten de prefab’s voor het oog en niet te vergeten, makkelijk demonteerbaar, op rotsblokken (vastgezet met cement) worden geplaatst. Ook het leven onder de prefab’s ging gewoon door, al was de begroeiing uiteraard niet zo hoog. Tevens is de locatie voor de boogtent en de watertoren gemarkeerd.

Een beangstigen klus was die van de voorbereiding van de elektrische installatie. In de reeds geprepareerde grond moesten leidingen worden aangebracht. Dit werd gedaan met hulp van een 60 centimeter lange speedboor. Met stalen zenuwen en een emmer vol engelengeduld hebben de rechter prefab en de boogtent elk één aansluiting gekregen en de grote prefab heeft er twee. De verdeelkast bevindt zich straks in het ‘gat’ aan de voorzijde. (De pvc leidingen zijn overigens groot genoeg om er meerdere elektrodraden in door te voeren).

Verder hebben de rotsen en stenen een eerste wethering behandeling gehad. (Op de foto’s hiervan vallen de kleuren fletser dan dat het er in werkelijkheid uitziet. Daar moet nog iets op gevonden worden). Tevens is nog niet alle grond voorzien van de eerste laag begroeiing. In totaal gaan er meerdere lagen aangebracht worden voordat het hogere gras geplaatst wordt.

Terug naar deel 01
Verder naar deel 11 (Under construction)

%d bloggers liken dit: