TRX 4 DEFENDER


17-08-2022

Om te leren rijden met de rc auto wordt er driftig geoefend op allerlei stukjes (bouw)grond, in de natuur en wat er maar te vinden is in de dicht bebouwde randstad. Het aanleren van fijne kneepjes zal lang gaan duren want zo makkelijk blijkt dit rijden niet. Alleen de uitdaging ‘tot’ het wel onder de knie krijgen en het zelf opbouwen van de wagen is super leuk!

Inmiddels van tientallen filmpjes genoten. Hoe heet dat ook al weer, ter lering en vermaakt? Kijk zelf maar: https://youtu.be/VRA9l92mj_g

Zonder enige kennis, overmoedig en niet bang voor een avontuurtje kon het zomaar gebeuren dat de body bij het eerste outdoor event zwaar gehavend raakte. (Om het kapot te krijgen moet je van goede huize komen). Een zoektochtje door Zoetermeer bracht Sebastiaan en mij naar een tijdelijke stort locatie voor asfalt. Het zag er niet alleen spectaculair uit, het was ook geweldig om overheen te rijden. Alleen niet zo verstandig als je een beginnend rc rijder bent. Een verkeerde stuurbeweging zorgde ervoor dat, bovenop een berg gemalen asfalt van c.a. 5 meter hoog, de wagen al rollend en tollend naar beneden stuiterde. Een voordeel: je wagen ziet er in ieder geval niet meer uit als die van een beginneling.

Interieur

In week 32-2022 kwam het, via de Zijderoute bij AliExpress bestelde, interieur binnen. Mijn keuze viel op een volledig zwart interieur. Wat achteraf niet de beste keuze bleek want de mooie details in het dashboard vallen dan weg.

Allereerst de inhoud gecheckt, zijn alle onderdelen aanwezig en heel. Vervolgens de bijgeleverde stickertjes voor de snelheidsmeter, toerenteller, radio e.d. geplakt. (Dat is nu echt iets om te vergeten en daar kom je achteraf wat lastiger bij).

Proefondervindelijk ‘leek’ de bodemplaat redelijk op het chassis te passen. Met de nadruk op ‘leek’ inderdaad. Na alle onderdelen netjes, conform de duidelijke instructies, in elkaar te hebben gezet bleek er na montage op het chassis teveel spanning op te zitten. Na diverse opties tevergeefs te hebben geprobeerd restte niet anders dan e.e.a aan te passen. Als (handige) leek kostte mij dat leuke uurtjes extra geduldig bouwplezier.

Hierbij wel de opmerking dat de instructies aangeven dat een flink deel van de binnenzijde body verwijderd -lees: gesloopt- moet worden. Daar ontkom je achteraf gezien niet aan doch met geduld kan je dit op zowel de body als het interieur toepassen.

Als eerste het interieur terug gedemonteerd tot vier losse onderdelen. De 2 bodemplaten, verbindingsstuk bodemplaten en het dashboard. Op diverse plaatsen moest de linker bodemplaat worden aangepast door er voorzichtig overbodig materiaal van te verwijderen. (Tot niet storend zichtbaar). Voor de rechterzijde bleek dit niet nodig.

Nadat de bodemplaten netjes vlak lagen en het dashboard was geplaatst bleek dat aanpassingen aan de body noodzakelijk waren. De body was ondertussen twee 2 gaatjes hoger op het chassis gezet. Hierdoor past het beter en hoef je niet zoveel van de body te verwijderen. Doe dit beetje bij beetje, tot dat het gemakkelijk past.

Aan de voorzijde lag het gecompliceerder. De bovenzijde van het dashboard paste niet naar mijn zin, kwam boven de onderzijde van de voorruit uit en zat te strak tegen de body aan. Om geen zaken onherstelbaar te verwijderen heb ik eerst een (micro) stukje aan de onderzijde van het dashboard gedeelte gehaald. Daarna d.m.v. ringetjes het volledige deel ietsje naar binnen gesteld. (Bij mij bleek 3 mm voldoende).

Na ook een stuk van beide binnenzijden spatborden te hebben verwijderd gleed de body moeiteloos over het geheel en sloot het dashboard netjes aan.

De origine voorruit is verwijderd om helder beeld te krijgen bij het filmen vanuit de cabine. (Een plexiglas ter vervanging ligt reeds klaar). De steun voor de camera bevindt zich tussen de twee voorstoelen.

Als laatste restte nog het stellen van de (ook van Alie) twee lichtmetalen treeplanken.


13 juli 2022 |Een van de eerste ritjes die Sebastiaan met zijn verjaardagscadeau maakte op de RC-Baan in Zoetermeer. Hij doet het zeker niet onaardig!


NIEUWE BODY

25-08-2022

“Als je de kans zou hebben om je persoonlijke Defender te maken, zou je dit dan doen?” Daar kan ik kort op zijn: “JA”. En zo kwam het dat er van de week bij Quartel een nieuwe body klaar lag. Nu ben ik op modelbouw en overige hobby’s wel wat gewend maar dit is wel een nieuw soort uitdaging. De body is 100% transparant en moet vanaf de basis worden opgebouwd, hoe mooi en leuk is dat!

Allereerst de kleur, daar is eigenlijk teleurstellend weinig keus in, na een kleurtje of 50 houd het wel op. Dus wat was ik blij dat Sophie mij naar Quartel bracht en wij samen een keuze konden maken. (Snel klaar, beiden vielen voor twee tinten Gun Metal. – Iets met militaristische kleuren of zo-).

In de bouwkit zitten stickers om de ramen af te plakken. De delen die ikzelf in een 2e kleur wilde spuiten moest met eigen creativiteit worden afgeplakt. En dat valt niet mee, vooral omdat je aan de binnenkant spuit! (Geen zorgen voor krassen in je lak als Saskia een keertje gaat rijden). Na eerst de boel te hebben ontvet en vele uurtjes plak-plezier was hij eindelijk zover om de spuitcabine in te gaan. (Lees: tafeltje in de tuin).

Niet dat er veel meer aan te corrigeren viel, maar voor de eerste keer op deze wijze spuiten ben ik niet geheel ontevreden. (Er zitten aan één zijde wat ‘wolkjes’ in de lak en hopelijk valt dat met het monteren van allerlei accessoires wat weg). En soms wordt het tussentijds fotograferen even vergeten, vandaar dat er al wat aan verfraaiing is aangebracht.

Voor het filmen vanuit de cabine was het nodig om in de huidige kap, waarin ook geen (imitatie) glas zit, de voorruit eruit te snijden. Doordat de voorruit is verdwenen is ook de camera makkelijk bereikbaar, daar moet in de nieuwe body een oplossing voor komen. Nu is het even afwachten of de ruit in de nieuwe body helder genoeg is om doorheen te filmen maar de oplossing is gevonden. En zeg nu zelf, een zonnedak is sowieso een fraaie toevoeging. Nu nog even bedenken of het een schuif- of een opklappend dak wordt. (Zie je wel, dat spelen met LEGO best handig is).

De reeds aanwezige accessoires en chassis verbetering komen tot nu toe van AliExpress. Voor elektronische onderdelen gaat de keus naar origineel. (Zit niet zo te wachten op kortsluiting bij de eerste regendruppel of een tochtje door een beekje).

De aluminium traanplaat stukken op de voorschermen hebben elk 8 minuscule moertjes en boutjes. Na wat gevloek en zoeken naar weggeschoten moertjes bleek het beste hulpstuk het plakpotlood die ook gebruikt wordt in de modelbouw. Nu hebben de inlaatstukken evenveel van die boutjes en moertjes, een beetje teveel van het goede allemaal. De boutjes werden in de geïnstalleerd en met secondelijm vastgezet. Na een nachtje drogen de slijptol er overheen en dan vastlijmen op de traanplaat.

En dan komt er hulp uit onverwachte hoek, enkele maatjes van het VST draaide hun handen er niet voor om met het zagen van twee gaten voor de inlaatstukken. (Onder toeziend oog van mij en muzikale begeleiding was het klusje zo gepiept).

Veteranen Search Team to the rescue

05-09-2022 | Het gat in het dak was al gemaakt voor er een ontwerp op tafel lag om het verder af te werken. Moest het nu een schuifdak of iets met scharniertjes worden? Na een paar dingetjes te hebben uitgeprobeerd werd het een schuifdak. Met een kunststoffen ABS Edge strip 1.5 mm U-profiel een raamwerkje gecreëerd en uit een (nieuw) stuk Pichler ruiten plastic blauw 0.8 mm een stukje dak gesneden. Daarna deze constructie met het laatste restje uit de spuitbus op kleur gespoten. (Nu kan de camera zowel vanuit de cabine als van bovenuit het schuifdak filmen. En is deze goed te plaatsen en in te stellen zonder de kap te moeten verwijderen).

En als je zo ijverig bezig bent, want tijd te over, gaat het bouwen sneller dan het vastleggen daarvan. Sorry. De stalen roosters voor de achterramen zitten er nu in. Het grootste deel van de buizenconstructie en het roofrack zijn geïnstalleerd en delen van de nieuwe verlichting geplaatst. De verlichting komt uit de uitgebreide set, inclusief allerlei opties voor richtingaanwijzers, remlichten en lichtbalk. (Over de lichtbalk later meer).

10-09-2022 | En daar is de stalen pushbar, daar gaan de mensen wel voor opzij! Ook zijn er stalen roosters voor de lampen geïnstalleerd waardoor eventuele schade tot een minimum is beperkt. Wat de ‘neus’ betreft staan er nog wat dingen op het verlanglijstje: een mooiere gril en natuurlijk mag een echt werkende lier niet ontbreken. Verder is het wachten op een andere achterbumper. (Die ik had besteld bleek minder mooi dan verwacht en paste qua uiterlijk absoluut niet bij de pushbar).

21-09-2022 | De originele Traxxas lier zit op z’n plekje en werkt perfect, wat een mooi stukje kwaliteit! De afgelopen dagen vielen er diverse kleine en grote pakje van AliExpress door de brievenbus. Waaronder een nieuwe achterbumper, een prachtige trekhaak, zandladders en echte spiegels.

Aan de achterzijde zitten bij het origineel een plastic krik en twee spuuglelijke jerrycans. Ondertussen was er nog geen oplossing gevonden voor de twee bevestigingsgaten in de motorkap. In een YouTube filmpje kwam een hele mooie oplossing voorbij van Shapeways. (Het item zelf is niet kostbaar, de verzendkosten vanuit de US wel). Het geprinte item is van super kwaliteit en prachtig gedetailleerd. Het is zelfs flexibel waardoor afbreken tijdens het rijden in ruw terrein minder kans heeft. Na een primer met de airbrush te hebben aangebracht ging het overige schilderwerk in eerste instantie met het kwastje. Helaas bleek de kleur rood niet dekkend te krijgen en moest dit alsnog gespoten worden. (Natuurlijk het reeds aangebrachte schilderwerk afgeplakt, maar probeer dat maar eens 100% te doen, gaat niet!). Inderdaad, nu nog een jerrycan..

06-10-2022 | Zonder er ook maar iets over te schrijven zijn er nogal wat vorderingen geweest. Na het installeren van (beweegbare) stalen roosters voor de overige zijramen kwamen er ruitenwissers, een lichtbalk, kentekenplaten en een logo van het VST. Het is en blijft een RC Crawler voor ruw terrein en geen statisch model voor in de vitrinekast. Dat betekend ook dat alles bestand moet zijn tegen een stootje en dat maakt het weer onmogelijk om tot aan precisiewerk te gaan. De kwetsbare photo-etch ruitenwissers zijn daarom strak achter de rolbeugel geklemd en aan de voorruit verlijmt. (Denk niet dat ze een lang leven hebben).

De lichtbalk is eigenlijk bedoeld voor boven de voorruit echter vind ik dit zelf geen mooi ding voor die plek. Daarom is het dakrek aangepast zodat deze naar achteren kon worden geplaatst. Zodra de stalen -upgrade- onderdelen van het dakrek binnen zijn krijgt ook deze zijn definitieve plek.

En dan de kentekenplaten. Een fraai setje plakletters met een NL plaat/sticker om het persoonlijk te maken. De sticker is vervolgens op een stukje plastic geplakt en 3x in de vernis gezet. Aan de voorzijde is gekozen om deze in de pushbar te bevestigen en aan de achterzijde hoog op het dakrek. Zodoende moet het redelijk bestand zijn tegen het geveld van het crawlen.

Zeg nou zelf, dit is toch een veel mooier gezicht? Na wat zoeken kwam ik uit bij de plaatselijke Readshop voor een Edding 751 Paint Marker. Na wat oefenen op een oude band bleek tamponneren tot het mooiste resultaat om binnen de lijntjes te blijven.

08-10-2022 | Vandaag een proefritje gemaakt op het prachtige mountainbikeparcours in Zoetermeer. Hierbij ook gespeeld met de positionering van de camera. Het zicht door de niet heldere voorruit viel overigens mee. (Mooi hè, die skipiste die wegvalt in de natuur). Maar: leuk al die mooie toevoegingen, diverse dingen hadden het bij dit eenvoudige proefritje al zwaar te verduren. De uitlaten raken te snel de grond en het wit op de banden verdwijnt als sneeuw voor de zon als je langs steenachtige zaken schraapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: