Blog archief


4 MEI

05-05-2022

lachen naar het vogeltje was niet gepast

Tijdens een inzet voor het VST, passeerde het volgende: “Hé Rianne, mag ik jou wat vragen, zou jij misschien willen deelnemen aan het Erecouloir op de Dam?” Nog voordat mijn antwoord was geven was de vraag al gesteld en daaropvolgend ook het antwoord: “ja, natuurlijk”. Met in gedachte gelijk een vraag van mij want waarop had ik eigenlijk ja gezegd? Daarna snel terugschakelen naar hetgeen wij mee bezig waren, namelijk naar het zoeken van een vermist persoon. dus het antwoord kwam pas later via een app. Kort samengevat zouden er voorafgaande aan een evenement op 04 mei twee bijeenkomsten komen.

Voorts was het de bedoeling om bij de eerste, snel naderende, bijeenkomst het Veteranen tenue en de bijkomstige accessoires te laten keuren. Oeps, die waren er nog helemaal niet. (Medailles lagen nog ergen in een doosje, zoals ze uit Libanon waren meegenomen en een pak + bijpassende schoenen hing ook niet in de kast tussen de jurken). Vraag mij niet hoe, maar voor de tweede bijeenkomst, waarbij alles geïnspecteerd moest worden, lukte het om in een tenue met accessoires te verschijnen. Dit door/met medewerking van Rick Moorman’s House of Men, Van Wilik en schoenwinkel Van Veen.

Zodoende kwam ik strak in pak, met de medailles en draaginsigne Nobel prijs voor de Vrede, aan bij de 2e bijeenkomst waar driftig de nieuwe richtlijnen voor het exerceren werden bijgeschaafd. Niet echt fijn met nieuwe schoenen aan.

voor de groepsfoto mocht er dan weer wel een glimlach worden getrokken

Het uur U.

In de vroege uurtje eerst naar het Haarhuis. Zij zorgde er voor dat mijn haar in een (verplichte) prachtige knot werd gezet. Een knot die, ondanks het vele malen opzetten van de baret, de gehele dag netjes bleef zitten!

Daarna bracht Marion mij in haar cabrio tot aan de voordeur van het verzamelpunt op het MEA (Marine Etablissement Amsterdam). Na nog wat exerceren, laatste inspectie van het tenue en een ‘blauwe hap‘ was het tijd om onder politie-escorte naar de Dam af te reizen. (Tussen het MEA en de Damrak werden speciaal voor ons alle kruispunten afgezet, wat mij ertoe aanzette om koninklijk te wuiven naar de nieuwsgierige mensen langs de route).

Op de Damrak aangekomen was het afmarcheren naar de Dam. Dit verliep niet 100% procent vlekkeloos, mede door diverse obstakels, aanwezige toeristen en niet nader te benoemen gespuis in de Warmoesstraat. Tijdens de laatste meters marcheren naar mijn plekje op de Dam zag ik nog een glimp van mijn schoonzus Marloes en schoonmoeder. (Zij zaten op een gereserveerde plek voor genodigden).

En daar sta je dan, op een bijna onzichtbare markering, even voor 18:30 uur, te staan. Omdat je absoluut niet mag bewegen en je volgens het protocol ook niet mag kijken richtte ik mijn blik op een uithangbord recht voor mij. Om precies te zijn: De H van hotel. Zodoende zag ik dus helemaal niets van de hoogwaardigheidsbekleders die mij passeerde dan wel vlak voor mij stonden. (Let wel, Here Majesteit stond zowat op mijn tenen).

Onder het rode pijltje (P.s. zit Rutte weer met zijn mobieltje te spelen?!)

Maar hoe fanatiek ik ook mag zijn, ik hield het 100% stilstaan door de reuma en artrose niet vol, het lichaam vroeg om een ietsie pietsie beweging. En dat deed ik dan ook noodgedwongen stiekem. (Zo stiekem dat iedereen het zag…).

En dan sta je daar om 21:30 uur nog te staan! Iedereen is zo’n beetje weg en de organisatie is ondertussen zachtjesaan de spullen aan het opruimen. Je werd nog net niet door de plaatselijke stratenveger van het plein geveegd. Wat was ik blij dat er eindelijk een commando kwam om af te marcheren. Het verbaasde mij eigenlijk dat ik überhaupt nog in beweging kon komen. Bij de bus aangekomen nog even afscheid genomen en vervolgens naar Ama & Marloes in het Krasnapolsky.

Na een welverdiend patatje op de Damrak voldaan en trots weer huiswaarts.

Resumé:
Natuurlijk ben ik trots om dit eenmaal te hebben mogen doen en meemaken. Alleen was de deceptie groot na het verlaten van de Dam. Het leven ging gewoon weer verder en het leek alsof er geen dodenherdenking was geweest. (Het winkelende plebs duwde mij zowat uit mij schoenen en keek verbaasd naar mijn outfit. Het hele 4 mei gevoel was plotsklaps helemaal weg).

Opmaak medailles, schoenen en patat werden verzorgd door Ama (❤).


The Rolling Stones (part 01)

14-06-2022

Wat een verdriet mensen, Daniël heeft zeker een heel uur onafgebroken tranen met tuiten gehuild. En terecht!!

Wat er aan vooraf ging:

We gaan eerst terug naar 1982, het jaar dat ik voor 6 maanden mijn dienstplicht in Libanon mocht vervullen. Reeds in de eerste maand van mijn verblijf daar, maart om precies te zijn, kondigde de Stones een tournee aan in Europa. Puntje bij het paaltje lukt het mij om via allemaal omwegen en hulp van maatje Drenth bij het concert in de Kuip aanwezig te zijn. (Vanuit een oorlogsgebied in Libanon ✈ naar de Kuip in Rotterdam, en weer terug. Wie kan dat vertellen?).

En dan gebeurd het 40 jaar na dato opnieuw, de Stones komen weer naar Nederland. Wederom in maart een aankondiging voor een tournee, maar wat nu, de kaartjes zijn extreem duur! En wat te doen met de kinderen die altijd beloofd zijn dit spektakel een keer mee te mogen maken? Hoofdbrekers… Maar daar kwam Ama met het verlossende antwoord: “Rianne, jij mag alvast voor jouw verjaardag naar de Stones en wie er van de kinderen mee wil, mag ook mee”.

Een paar weken later lukte het Sophie om 7 veldkaarten te bemachtigen. In blijde verwachting werd het aftellen tot 13 juni.

die vetrol geeft anders wel een mooi effect met de golven

Vanaf die dag gingen de kids druk in de weer om Stones shirtjes, caps en ander spul te bemachtigen. Zelf had ik mijn tour-shirtje van 1982 nog en via Bol.com kwamen daar nog een paar leuke Stones oorbellen bij. En dan onze kleine Daniël, die wilde de hele dag alleen maar muziek van de Stones horen om luid mee te kunnen zingen tijdens het concert. 🎸🎵(En zijn aller, aller grootste favoriet is al jaren “Out of Time”. Even onthouden).

En toen was het 13 juni. Niet dat iedereen het er mee eens was, want wie snap er nu dat ik uren van te voren aanwezig wil zijn. Het doel was gesteld op 🕝en zo geschiedde. Eenmaal ter plaatse genoten zij net zo hard mee met de reeds aanwezige fans. De tijd werd gedood met lekker kletsen, een broodje braadworst en kijken naar uitgedoste personen.

En voordat wij het wisten was het half vijf. Iedereen ging staan en schoof langzaam naar de toegangspoortjes. Wij hadden op dat moment slecht een rijtje of 5 aan fans voor ons staan. 17:15 uur : het fouilleren en de kaartcontrole ging van start. In de hectiek op elkaar lettende toch proberen om zo snel mogelijk binnen te geraken. Trappen op, een overloop passeren, de poort naar het veld in zicht, rennen, rennen. Daniël vloog min of meer naar voren en boem was ho. Er was maar een ding belangrijk, zo ver mogelijk naar voren en staan blijven op het veroverde stukje grond.

Foto: Ben Houdijk (Sophie met blote benen en bandana, Ik daarachter in spijker- broek en jasje met Daniël aan de hand. Zoek de overige gezins- en familieleden)

En daar stonden wij dan, voor veldkaarten op een absolute droomplek. Met slechts een handje vol mensen voor ons stonden wij vooraan bij de hekken van het veld. Wat zou het zijn geweest, 25 tot maximaal 30 meter van het kleine podium waar Mick af en toe zal verschijnen?!

“De teleurstelling komt binnen” (Wij bij rode pijl)

En toen uit het niets was daar die man, die man die omriep dat Mick Jagger corona verschijnselen had. Die vertelde dat het concert werd gecanceld. 😞
Het drong helemaal niet tot mij door, was meer met het verdriet van de kinderen bezig. Ik had de Stones immers al vele malen gezien maar voor de kids was het een première, zij waren echt in shock. Vooral Daniël 😭, die was zo overstuur geworden!

Gedesillusioneerd zaten wij langs een van de landingsbanen bij Schiphol. De kinderen kregen nog wel een hamburger weg, ik geen hap. 💔


Veteranendag

26-06-2022

Voetjes naast het bed, in de oogjes wrijven en exact met zonsopkomst de Nederlandse – en de Veteranenvlag gehesen. (Twee aan de zijkant van de woning en één aan de voorkant).

Na twee jaar corona wel toe aan dit geweldige feestje. En deze dag eens niet in het oude Libanon kloffie maar in een nieuwe outfit van en voor het VST. Zij mochten voor het eerst meelopen in het defilé en dat ook nog eens met ruim 150 vrijwilligers. Wel voor het eerst zonder gezinnetje naar het Malieveld want Daniël moest voor zijn zwemdiploma B afzwemmen. Sebastiaan had daardoor alle aandacht van mij en vond dat helemaal niet erg.

De eerste kraam die bezocht moest worden was van mede Unifiller Jaco, om na al die jaren van kwijlen eindelijk de felbegeerde ring om een van de vingers te schuiven. (“Rianne, dit is voor die ring die je al zolang wil hebben”. En deze zijn voor jou lieve Sophie: 💋❤️💋).

De hele dag was gevuld met het weerzien van maatjes uit lang vervlogen tijden. Het meest bijzonder en hartverwarmende moment was wel het zien van Ben Manuputty. Nu hij in Brazilië is gaan wonen zien wij elkaar nog zelden dus dat wij nu in elkaars armen vlogen in Den Haag was niet zo verwonderlijk. Hij heeft een speciaal plekje in mijn hart, ken hem al vanaf mijn tienerjaren en is sinds jaren een soort van rode draad in het leven.

En nu naar het defilé. 150 vrijwilligers keurig in rijtjes van drie marcherend langs de Koning, Marco Kroon en die kwal van een R…e. Had ik die eerste twee onlangs niet van nabij gezien/ontmoet? Nu is het les één dat je er op bedacht moet zijn dat de NOS live verslag doet, dus geen domme dingen doen. Toen ik gisteren de beelden terugkeek klopte het inderdaad wat mijn nichtje had gezien: een blonde deerne brak bijna haar nek over een tramrail. En dat vlak voor Hare Majesteit. (Wijzer dan dit zal ik jullie niet maken). Verder was het een rondje binnenstad met veel kippenvel. Het is wat als er honderden mensen zich de blaren op de handen klappen voor jou!

Hé Rianne, wil jij samen met mij op de foto? Natuurlijk wilde ik dit wel, je zegt sowieso geen nee tegen de bazin van het 4 & 5 mei comité. Gezicht in de plooi, formeel blijven en vooral niet te amicaal doen. Althans, zo dacht ik mij te moeten opstellen. De foto’s vertellen een ander verhaal.

Einde Veteranendag op het Malieveld, door naar hetzelfde feestje maar dan in Zoetermeer. Oké, het regende pijpenstelen, dat maakte het er niet vrolijker op en het rondje door Zoetermeer in de affuit van een YP408 werd een heel erg nat tochtje. Moet kunnen voor een Veteraan en lid van het VST. En dan vraagt de burgemeester nog of ik reserve kleding bij mij heb 🤔.

Maar dat ik tot twee maal toe tot op het bot op mijn ziel werd getrapt was een ander dingetje. Weg feestgevoel Zoetermeer.


The Rolling Stones (Part 02)

08-07-2022

Sneller dan verwacht zaten wij tussen dezelfde hekken als op 13 juni. (Het asfalt voelde deze keer iets minder hard aan door de meegebrachte oude kussentjes). Het extra half uurtje 🕑 eerder van huis leverde ons een beter plekje in de wachtrij op. Net als de afgelopen keer hadden wij leuk contact met andere fans en meer voorbereid op wat er komen ging durfden enkele onder ons wat vaker uit de rij te glippen. Was het niet om de benen te strekken dan was het wel een toiletbezoek.

Langzaam kwam de euforie terug die bruut was weggerukt. Het geloof dat het echt door ging kwam pas bij de eerste klanken uit de speakers.

Half vijf kwamen de kriebels weer, ging iedereen opstaan en namen hun plekje in voor de toegangspoortjes. En natuurlijk, dat hadden Daniël en ik weer, de scanner van de beveiligingsbeambte ging stuk. Terwijl om mij heen de mensen richting de trappen renden stonden Daniël ik daar nog te staan. Het leken wel wel uren die ene minuut. Niet veel later ging vlogen wij door de hekken, over de trappen, door de weet ik veel en de poort naar het veld. Rennen, rennen en sta stil. Stonden wij toch nota bene precies op dezelfde plek!

Nog geen 17:15 uur, nog maar drieënhalf uur voor zij zouden beginnen. Drieënhalf uur angst voor een figuur die iets over corona gaat vertellen, en toen… Hé Marloes, daar staat meneer John, in de Golden Circle en hij zwaait naar jou. Niet veel later stond John uit Londen gezellig bij ons. En wat had John toevallig nog over? Juist, een kaartje voor de Golden Circle. En wie kreeg dit kaartje? En wie stootte haar hooft aan het dak van de Arena van blijdschap? Juist, ikke. (Tot 15 minuten voor aanvang Stones lukte het om bij mijn gezinnetje te blijven, toen was het geduld op riep mijn brein alleen maar Go Go Go. Iedereen gunde het mij, dus pakken die eenmalige kans om zó dichtbij te komen.

Zo dichtbij dus! (Jammer van de korrelige IPhone foto. You can’t always get wat you want. Letterlijk en figuurlijk )

Tweeënhalf uur verder:
Meer dan voldaan, genoten voor 10.000 anderen. Helemaal uit mijn bol gegaan en mega dichtbij Mick en Ronnie gestaan. (Kreeg nog een knipgoog van de eerste😍). En niks oudjes, wat een passie en drive om al die fans te entertainen. Veel concerten mogen meemaken en deze haalt een hoge score op mijn favorietenlijst. (Malieveld staat nog steeds op 1).

En de kids? Nou, die genoten net zo hard, mogelijk nog harden en voor Daniël was het zijn meest indrukwekkende happening in zijn leventje. Hij kwam zelfs met zijn stem boven Mick uit toen “Out of Time” werd gespeeld. En ja, zo hard hadden zij nog nooit een band horen spelen. Eerlijk gezegd wist ik het wel, maar dat het zó hard was, was ik vergeten. Wat ontzettend gaaf was dat! Iedere bas toon gaf letterlijk een soort van druk op je borstkas. En die piep in de oren zal vast wel met Kerst verdwenen zijn.

08-08-2022
EN YES!! Vandaag een speciale bezorging aan de deur. Ben één van de 500 gelukkigen die een speciale gift van Ronnie heeft gekregen!! (Zag even na het concert in een flits iets in het beeldscherm van de telefoon verschijnen. Direct gereageerd en vervolgens was het zoiets van: wie het eerst komt wie het eerst maalt). En vandaag bleek ik een van de uitverkorene. Mens, wat een topjaar is dit!

Voor de liefhebbers nog meer eigen filmpjes van het concert. Het gegil komt van “By Sophie” en Saskia 😃. (Tip: luisteren met een betere geluidsbron dan de Handy).

.https://youtu.be/49WgpVvBA2w By Sophie

.https://youtu.be/mkd6ldyqq_c By Sophie

.https://youtu.be/pDJxXLDxnX8 By Sophie

.https://youtu.be/wuSgPMKmJ_M By Rianne


1179 stappen

05-09-2022

Over de laatste 5 weken geeft de IPhone stappenteller een gemiddelde aan van 1.179 per dag. Per dag! Dat komt vast en zeker door het kluizenaarsbestaan, waardoor mijn bewegingsruimte zo’n beetje tussen het ouderlijk bed en de zitkuil in de tuin ligt?

Dan kan je gerust stellen dat de 14.000 stappen van vrijdag de tweede september een beetje over de top waren. Niets om trots op te zijn want nog geen twee maanden geleden was dit aantal dagelijkse kost, het dagelijkse opwarm rondje zeg maar. (Al helemaal bij een oproep voor het VST).

Om niet nog gekker te worden dan ik al ben werd afgelopen week gebroed op een uitje waarbij er naast het spelen met de TRX4 Defender ook wat jeugdherinneringen gesnoven konden worden. Het moest daarnaast ook een leuke dag voor Saskia zijn.

Tegen 12:00 uur parkeerden wij het voertuig aan de rand van de Vogelwijk. Gepakt en bezakt, want de TRX4 paste heel handig in mij fiets/wandelkarretje, koersten wij naar de duinen. Teleurstelling 0.1, de ‘open duinen’, zoals ik die in de jaren 70 noemden, waren niet mee ‘open’. Na kort beraad stelde Saskia voor om eerst de teleurstelling met koffie weg te spoelen. “Zullen wij dan een stukje meer noordwaarts gaan dan gepland?, vroeg ik” “Red jij dat wel”, vroeg Saskia. Uh, wat is mij leus alweer? Na het trotseren van wat pittige duintoppen belandde wij in strandtent de Kwartel.

Na ons te hebben neer gevleid op een comfortabele lounge set genoten wij van de volle zon en onze koffie. Nog voordat Saskia haar verkeerd versie had opgedronken bleek zij een bikini onder haar kleren te hebben verstopt. Niet veel later lag zij te spartelen in de zee. Eigenlijk best wel jaloers want dat heb ik al 10 jaar niet meer gedaan. Het had vandaag zo gekund, het was super rustig. Maar goed, toen de zeemeermin terug was en mijn huid qua kleur richting de zojuist gedronken koffie ging, werd het tijd voor een ritje met de TRX4. (“Houd je bikini maar aan Saskia, als wij zo een mooi plekje in de duinen hebben gevonden kan jij zonnen en ikke even spelen”).

Jeetje wat leuk zeg. Plan B met de Trx4 in de duinen was een succes. En dat mooie geluid in het filmpje was van een heuse F35! Het uurtje spelen deed mij goed en gelijk wat fijne kneepjes geleerd voor het rijden in fijn zand. Zonder moeite nam hij alle gekozen paden en bleek een klimwand in het speel gedeelte een leuke hindernis om te nemen. Nu heb ik de graad van de klimwand niet gemeten maar dat deze bijna steil omhoog ging is een feit. Hij reed er zonder moeite tegenop. Naar beneden was een ander verhaal, zand is gelukkig zacht. Wie goed kijkt ziet Saskia op de achtergrond bakken in de zon.

De Topo GPS (VST speeltje) gaf aan dat wij ons precies in het midden van Kijkduin en Scheveningen bevonden. En wie wilde er ook alweer jeugdherinneringen snuiven? Juist, dus tegen beter weten in werd er koers gezet naar Kijkduin. Onderweg werden wij nog aangesproken door een man van de plantsoenendienst, die ons uitvoerig ging vertellen wat er wel niet in de duinen aan super kruiden groeiden. Wat een lieve man was dat. De steile paden deden wat zij moesten doen, mij breken. Dat ijsje op Kijkduin was dus dubbel en dwars verdient!

Na wat van de nieuwbouw te hebben bekeken moest het brakke lichaam toch echt ergens energie vandaan halen voor de terugreis. Na over dezelfde kasseien te hebben gelopen als waarover ik al als vier jarige naar het strand liep, deelden wij onder toeziend oog van een musje een patatje met verse muntthee. Met nog te weinig opgebouwde energie en een blik op een enorm hoge en te nemen trap zette wij ons in beweging naar waar wij ons voertuig hadden achtergelaten. Gelukkig was er een alleraardige toerrist uit Eindhoeven die ons karretje tot bovenaan de trap bracht.

Kortom: een hele leuke dag, met een kleine tour toegift aan het einde. Nog één keer door mijn oude straat en wat er nog over is van het vertrouwde en geliefde Loosduinen.


Woeste Hoek

19-09-2022

Het is sinds de metingen niet eerder zo koud fris geweest op een 18e september. Echt waar, sla de berichtgeving er maar op na. Het was ronduit onstuimige, met de nadruk op nat, heel nat. Echt een dag om lekker bij de openhaard te blijven zitten. Het liep even anders.

Windvlagen, slagregen, aquaplaning en zondagsrijders maakte ons ritje naar De Hoek een beproeving. Eenmaal op de door Tom Tom aangewezen parkeerplaats aangekomen restte ons nog een pad door de duinen naar het strand.

En precies zoals de weergoden het graag zagen kwamen wij doorweekt bij de man-cave surfschool aan. Mij al nestelend bij een straalkacheltje zag en hoorde ik de instructeur de groep ‘buiten’ uitleg geven over het vertier in de aankomende 3 uur. Zandboarden, Bodyboarden of Surfboarden. Tussendoor zette ik iets op de toog terug wat voor koffie door moest gaan. Even later liepen Daniël en Saskia dapper naar een hoge duinrug. Roetsj, daar gingen zij al zittend op het board naar beneden. De pret was begonnen. In de 30 seconden dat het droog was lukte het om snel wat kiekjes en filmpjes te maken.

Na een korte pauze werden de (doorweekte) kledingstukken ingeruild voor een wetsuit. Waarom eigenlijk, zij hadden toch al wet-clothes aan? Op een enkeling na zag iedereen er strak uit. (Met die enkeling na doelend op de kunst een wetsuit binnenstebuiten aan te krijgen). Daniël en Saskia zagen er in ieder geval strak uit in dat rubberen pakkie. Ondertussen was ik redelijk opgedroogd, dus al kijkende door een kier in de toegangsdeur zag ik de groep naar zee waaien, je moet er maar zin in hebben😁.

Saskia koos eerst voor een surfboard maar dat bleek al snel niet de juiste keus, zo’n ding vangt nogal veel wind… In mijn fantasie zag ik haar naar Vlissingen waaien. Toen zij dit board had omgeruild voor eenzelfde ding (bodyboard) als die van Daniël ging het stukken beter. Achteraf vertelde zij mij al veel eerder uit het water te willen gaan maar Daniël zag dat niet zitten, die heeft tot aan de laatste seconden in zee gelegen. Om foto’s van de twee waaghalzen te maken ging ik twee maal tot de vloedlijn, je moet er toch wat voor over hebben. Wat is dit strand trouwens breed geworden! Dus ga nu niet zeggen dat ik geen ontbering heb gehad. Maar de volgende keer lijkt mij de TRX4 handiger, die heeft geen last van dat weer en zou vanaf de mancave bedient kunnen worden terwijl de camera loopt. (Is overigens niet verstandig, het zout van de zee zou de TRX4 onherstelbaar beschadigen).

De groep was tot op het bot verkleumd en in de eenvoudige kleedruimte (lees: toiletgroep) ging alle schroom aan de kant om zich snel in wat warmers om te kleden. Wat echt wel gek was, was dat iedereen naar huis vluchtte en niet eens afscheid nam van het personeel.

Nadat Daniël een tosti naar binnen had gewerkt volgde ons opnieuw het pad door de duinen, ditmaal met de storm en slagregen in de rug. In die paar minuten lukte het de weergoden opnieuw ons doorweekt te krijgen. Kacheltje van de auto op standje tien en op de weg dezelfde ontberingen als op de heenreis. Maar oh wat een super leuke dag was dit!

P.s. Collecties is wel besloten het nog een keer over te doen, wel bij iets beter weer. Zodat ik tenminste op het terras kan zitten.


Tussen maart 2015 en december 2022 werden 680 blogs en dagboeken geschreven. Deze zijn elders opgeslagen en zijn, desgevraagd en onder voorwaarden, beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: