M38A1 WILLY'S to NEKAF

Deze pagina is verhuisd naar: https://unifildiorama.com/nekaf/

Gepikte inleiding van Wiki

Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Koninklijke Landmacht aanvankelijk jeeps uit Amerikaanse dumpvoorraden. Begin jaren vijftig zocht het Ministerie van Oorlog een opvolger. DAF ontwikkelde de DAF YA-054 terreinwagen, die echter te duur werd gevonden. De keuze viel op de Willys M38A1 van Willys-Overland. De totale order bedroeg 4000 stuks. Wegens de economische positie van Nederland werd overeengekomen dat de voertuigen bij Nekaf zouden worden geassembleerd, en dat ook onderdelen van Nederlandse leveranciers zouden worden toegepast. Om te kunnen voldoen aan de Nederlandse verkeerswetgeving werden enkele wijzigingen doorgevoerd; onder andere werden richtingaanwijzers toegevoegd.[1]

De eerste Nekaf Jeep werd op 28 mei 1955 afgeleverd. Aanvankelijk leverde Nekaf 55 stuks per week af, maar de fabriek kreeg het druk met de assemblage voor Simca, en de productie zakte in naar 27 stuks per week. Drie jaar later werd Nekaf geliquideerd[2] en werd de assemblage gestaakt. Er waren toen 5676 stuks afgeleverd.[1] Tussen 1958 en 1962 assembleerde de Dordrechtse firma Kemper & Van Twist een kleine serie van de Nekaf Jeep. De naam bleef ongewijzigd. In totaal zijn er circa 7500 exemplaren van dit type jeep gemaakt.


In het diorama komen vooralsnog twee Nekaf’s, waarvan eentje een hele belangrijke rol speelt. Zie: https://opentopvrouw.com/m113/. Als je dit verhaal hebt gelezen snap je wel dat dit ook een ‘knap’ model moet zijn, het staat immers op de voorgrond van een heel spannend moment. Het mooiste komt nog: Dit model is zelfs geschonken door de onderhavige officier Cor Aalbregt!! Het andere model is geschonken door Henk Schoonberg (de derde Henk op rij!!). ‘Deze’ Henk deed afstand van zijn reeds gebouwde Willy’s, puur en alleen omdat hij mij dit gunt, wauw.

De bouwdoos

De start

26-02-2020 |De afgelopen week is er een start gemaakt met de bouw van de NEKAF. Zoals reeds vermeld heeft het model niet zo gek veel onderdelen en ligt de wens er om gedetailleerder te bouwen met een photo-etch upgrade. Zolang deze upgrade set nog niet voorhanden is kan er (helaas) nog niet zo gek veel worden gebouwd. Tot op heden zijn enkele, op de foto weergegeven, onderdelen in elkaar gezet en van een grondlaag voorzien.


%d bloggers liken dit: