Lego


Voorwoord

Op 31-10-1970 kreeg ik voor mijn verjaardag een tweedehands lego trein. Een locomotief (nr. 721) en wat wagonnetje. Met een handjevol losse rails erbij kon een ovaaltje worden gelegd. Het begin was gemaakt.

Eerlijk gezegd was mijn moeder destijds reeds besmet met het legovirus en zocht zij op rommelmarkten fanatiek naar onderdelen om uit te kunnen breiden. Niet voor één gat te vangen bouwde zij zelfs wissels om naar 12V exemplaren. Naar mate de jaren verstreken en het virus ook mij had besmet werd de baan alsmaar groter en denderde de locomotief over een kinderkamer vullend tracé.

Ook thuis gingen ze met de tijd mee en kwamen er zachtjesaan (tweedehands) grijze spoordelen en allerlei extra’s zoals elektrisch bedienbare wissels, seinen, lampjes en alles wat er maar op de rommelmarkt te vinden was bij. Op verjaardagen werd een tweede locomotiefje (nr. 7730) en een passagierstrein (nr. 7740) aan de verzameling toegevoegd.

Ergens in de jaren 70 kwamen er naast trein(spullen) ook andere Lego items bij. Terwijl ik in de pubertijd belandde en de Lego even de rug toekeerde verzamelde moeders driftig door. (Door privé omstandigheden verhuisde de jaren daarop alleen de treinen met mij mee).

Toen ik zelf in de jaren 80 kinderen kreeg kwam de legotrein weer tevoorschijn en werd het virus actiever dan ooit daarvoor. Beetje bij beetje is er een verzameling opgebouwd die er aan heeft bijgedragen dat er in ons huis overal wel iets van Lego te vinden is. Is het niet in een vitrinekast, dan is het wel in dozen op en in kasten, onder bedden, achter knieschoten, je kunt het zo gek niet benoemen.

Heel af en toe kwam er wel eens een van de treinbaantjes uit een doos en speelde daar samen met de kinderen een dagje mee. Mijn eigen wens was altijd om een treintracé buiten aan te kunnen leggen. Door de komst van de radiografische treinen werd dit mogelijk en bij een renovatie van de tuin in 2012 werd er voor het eerst rails in de tuin gelegd. Het was een dubbelspoor, maar het bleef wel een rondje. (En ondertussen werden de treinen zelf alleen maar mooier en mooier!).

Aan het ‘rondje’ kwam in 2021 een eind. De tuin en het terras moesten op de schop en dit kon voor mij niet anders dan dat er rekening werd gehouden met een “Garden Railroad”. Inmiddels rijd dit enkelspoor door een groot deel van de tuin. Het lijkt er een beetje op dat de tuin voor de treinbaan is aangelegd en niet andersom. Het is nu zaak om het geheel aan te kleden en weldra eens kijken of er niet eenmaal één grote Legoshow van gemaakt kan worden.

Kijk zelf maar even wat er tot nu toe is gefabriceerd: https://youtu.be/FC8EF539LGI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: