Diorama(‘s)

UPDATE’S
15-09-2019 Ibrahim’s Shop


Inleiding

Ruim 35 jaar geleden begon ik met het bouwen van diorama’s. Al die tijd koesterde ik de wens om er een te maken van mijn tijd in Libanon. Al jaren sprak ik deze wens uit en onlangs kreeg ik dankzij een cadeau (van Marion) de drive om de gekoesterde wens uit te laten komen.

Post 7-2 Unifil / Chama Zuid-Libanon

Eind augustus 2019 is er een start gemaakt met een diorama van een Unifil post in Zuid-Libanon. (De post waar ik zelf een paar maanden heb mogen rond-hobbelen als dienstplichtig militair). Nu besef ik mij maar al te goed dat dit niet zomaar een diorama is, mede omdat deze qua omvang redelijk groot gaat worden. Om die reden zal het diorama in, minimaal drie, segmenten worden gebouwd. Omdat een deel van mijn verblijf in Libanon draaide om de invasie van de Israëli’s, zal een verscheidenheid aan legervoertuigen worden toegevoegd. Gelijk aan de modellen en de uitrusting uit die tijd.

Het is voor mij tevens belangrijk dat mede Libanon veteranen zich ‘herkennen’ in het te realiseren landschap, het interieur en het exterieur. In de jaren dat deze post werd bemand door het Nederlandse leger (voorheen Frankrijk) is er heel veel veranderd. Hopelijk proeven diegene die voor mij gingen en na mij zijn gekomen straks ook de sfeer.

Waar ooit ‘onze’ post was gesitueerd staan nu prachtige villa’s en is men druk bezig met het restaureren van het kruisvaarders kasteel.

De bouw van het diorama. de voertuigen, de bebouwing, het interieur e.d. zal hieronder te volgen zijn.


Het diorama

Voorbeeld foto’s

Bijschrift

In deze slideshow zijn foto’s van post 7-2, Chama Zuid-Libanon, شاما te zien uit eigen archief en die van overige Unifillers. (Om de zoveel tijd doe ik een uitvraag onder veteranen om gedetailleerd te werk te kunnen gaan.

Oefening(en)

Bijschrift

De afgelopen maanden heb ik vele filmpjes op YouTube gekeken, waaronder diverse waar ze, op diverse wijze, prikkel- en constantinadraad maakten. Met wat ijzerdraad om plantjes op te binden, wat eigen prulletjes en wat dingetjes van de Action kwam ik toch wel ergens. Niet ver, maar ergens.


Ibrahim’s Shop

Tegenover onze post lagen twee winkels, waarvan één met woonhuis. Deze winkel werd gerund door een van de zonen, Ibrahim. Dit huis lag deels onder het maaiveld. (Op zich is het casco niet zo moeilijk te bouwen, echter moeten de ‘patioblokken’ met de hand worden gemaakt en dat vergt heel veel tijd en geduld).

De voertuigen

DAF YP – 408

Bijschrift

De DAF YP – 408 is een Nederlands pantservoertuig en daadwerkelijk dienst van 1962 tot 1988. Het voertuig is in meerdere uitvoeringen gebouwd, maar waar ik het meest mee te maken had was het ‘standaard pantserinfanterie voertuig’.


NEKAF JEEP

Bijschrift

De Nekaf Jeep (ook kortweg Nekaf) was een Willys M38A1 jeep die in Nederland werd geassembleerd.


IDF M109A2 Rochev

Bijschrift

De gemodificeerde versie van deze tank, oorspronkelijk bouwjaar 1962, verscheen voor het eerst tijdens de oorlog in Libanon in 1982. Enkele jaren geleden werd van deze versie een schaalmodel op de markt gebracht en mag mij tot een van de gelukkige eigenaren rekenen.
Tijdens het bouwen en het bestuderen van tientallen foto’s bleken er diverse onderdelen niet te kloppen en zijn derhalve aangepast.


IDF M60A1 Magach

Bijschrift

Advertenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.