Diorama

UPDATE’S
13-10-2019 Het “Kotje”


Inleiding

Ruim 35 jaar geleden begon ik met het bouwen van diorama’s. Al die tijd koesterde ik de wens om er een te maken van mijn tijd in Libanon. Al jaren sprak ik deze wens uit en onlangs kreeg ik dankzij een cadeau (van Marion) de drive om de gekoesterde wens uit te laten komen.

Post 7-2 Unifil / Chamaa Zuid-Libanon

Eind augustus 2019 is er een start gemaakt met een diorama van een Unifil post in Zuid-Libanon. (De post waar ik zelf een paar maanden heb mogen rond-hobbelen als dienstplichtig militair). Nu besef ik mij maar al te goed dat dit niet zomaar een diorama is, mede omdat deze qua omvang redelijk groot gaat worden. Om die reden zal het diorama in, minimaal drie, segmenten worden gebouwd. Omdat een deel van mijn verblijf in Libanon draaide om de invasie van de Israëli’s, zal een verscheidenheid aan legervoertuigen worden toegevoegd. Gelijk aan de modellen en de uitrusting uit die tijd.

Het is voor mij tevens belangrijk dat mede Libanon veteranen zich ‘herkennen’ in het te realiseren landschap, het interieur en het exterieur. In de jaren dat deze post werd bemand door het Nederlandse leger (voorheen Frankrijk) is er heel veel veranderd. Hopelijk proeven diegene die voor mij gingen en na mij zijn gekomen straks ook de sfeer.

Kruisvaarderskasteel Chamaa. Villa's op de plek waar ooit de Unifil post stond.
Waar ooit ‘onze’ post was gesitueerd staan nu prachtige villa’s en is men druk bezig met het restaureren van het kruisvaarders kasteel.

De bouw van het diorama. de voertuigen, de bebouwing, het interieur e.d. zal hieronder te volgen zijn.


Het diorama

Voorbeeld foto’s

Bijschrift

In deze slideshow zijn foto’s van post 7-2, Chama Zuid-Libanon, شاما te zien uit eigen archief en die van overige Unifillers. (Om de zoveel tijd doe ik een uitvraag onder veteranen om gedetailleerd te werk te kunnen gaan.

Oefening(en)

Bijschrift

De afgelopen maanden heb ik vele filmpjes op YouTube gekeken, waaronder diverse waar ze, op diverse wijze, prikkel- en constantinadraad maakten. Met wat ijzerdraad om plantjes op te binden, wat eigen prulletjes en wat dingetjes van de Action kwam ik toch wel ergens. Niet ver, maar ergens.


Opbouw diorama-delen

De basis voor het diorama is klaar.
De drie segmenten met op ieder deel de te realiseren bouwelementen en enkele voertuigen.

Om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen is het diorama, door haar omvang, verdeeld in drie segmenten van ieder 100 x 47,5 centimeter. (Deze maten zijn zo gekozen om ze te stallen in de vitrine).
De bodemplaten en lijsten zijn opgebouwd uit Trespa en hierin is rekening gehouden voor een zijwand en plexiglas. De meesten wanden komen uit een oud stuk triplex en de scheidingswanden tussen de drie segmenten zijn van mahonie-triplex.

De huidige situatie. (Het huis lijkt er nog steeds te staan!).

Vandaag, 25-09-2019, kwam ik er dankzij Google Maps achter dat het huis 10 graden ten opzichte van de weg gedraaid staat/stond. Hierdoor was het niet anders dan diezelfde graden van de achterzijde te verwijderen…… Daar gingen heel wat uurtjes arbeid de prullenbak in. Maar aan de andere kant bleken al mijn berekeningen tot op de meter te kloppen!!

Nu ik helemaal zeker over de juiste maten en verhoudingen beschikte was het tijd om de wanden te plaatsen en kon de weg stabiel worden aangesmeerd. (Bij nader inzien bleek Roodband niet echt de perfecte oplossing. Dit qua droogtijd van zo’n 7 dagen!).
De voorzijde van het tweede deel, die perfect tegen het eerste deel moet aansluiten, heb ik met kleine schroefjes aan deel één bevestigd. Om zodoende de exacte maat en vormgeving te kopiëren.

Diorama Unifil post 7-2 Chamaa South Lebanon in progress.

10-10-2019 Even een shot tussendoor. Er is heel veel gedaan de afgelopen week. Het grootste gedeelte van het gips ligt er in en er zijn vele vorderingen aan het huis. Vandaag voorzichtig het casco van het andere huis ingemeten en even voor de foto op haar toekomstige plekje gezet. (Ik zag al dat de hoogte afbreuk doet en zeker een centimetertje mag zakken.


Landscaping

Oefening baart kunst, zeggen ze. Zodoende begon ik van de week (week 39) aan mijn eerste boom. Van deze boom had ik diverse foto’s, onder andere een van Ger van de Sande, eveneens een ‘Vet’. Nu richtte ik mijn pijlen op de boom en niet op de mensen die eventueel op de foto’s stonden. Tot dat ik een 30 jaar oud poppetje in de rommeldoos vond. Daar kan ik wat mee, dacht ik zo. En na heel wat ge-knipt, snijden en vijlen krijgt Ger een plekje in het diorama. Ik kan het dan ook niet laten om het reeds behaalde resultaat te tonen…….

De boom heb ik flink aangepakt en er is veel in geknipt en geplakt. Heel voorzichtig heb ik met aanwijzingen van het internet diverse toepassingen uitgeprobeerd en ben nu toegekomen aan de wat fijnere takjes. Ik moet zeggen dat ik best tevreden ben met het voorlopige resultaat!

Soldaat in boom. Diorama Chamaa
Op de achtergrond is ook te zien dat er hard aan het huis word gewerkt. Inmiddels zitten alle patioblokken op z’n plek.

Ppfff, dat koste mij verschrikkelijk veel schuurwerk. Dat viel even vies tegen om een weg en de toekomstige berm in een gelijke vorm met de werkelijkheid te krijgen. Nu had ik het in hoofdlijnen wel juist gemeten, maar gips laat zich niet zo snel dwingen in de vorm die jij voor ogen hebt. (En roodband schuur je nu even niet met een korreltje 400 vlak, daar moest grof geschut aan te pas komen. Lang leven Festool…

Ibrahim’s Shop

Tegenover onze post lagen twee winkels, waarvan één met woonhuis. Deze winkel werd gerund door een van de zonen, Ibrahim. Dit huis lag deels onder het maaiveld. (Op zich is het casco niet zo moeilijk te bouwen, echter moeten de ‘patioblokken’ met de hand worden gemaakt en dat vergt heel veel tijd en geduld).

Het “Kotje”

Het observatiehuisje werd aldaar “Kotje” genoemd, vraag mij niet waarom? (Het antwoord volgt waarschijnlijk nog 🙂 ). Het is zo natuurgetrouw mogelijk in aanbouw en is alleen de constructie van de opbouw van messing gemaakt. Dit om het bovenste deel makkelijk en zonder te beschadigen te verwijderen.

De voertuigen

DAF YP – 408

Bijschrift

De DAF YP – 408 is een Nederlands pantservoertuig en daadwerkelijk dienst van 1962 tot 1988. Het voertuig is in meerdere uitvoeringen gebouwd, maar waar ik het meest mee te maken had was het ‘standaard pantserinfanterie voertuig’.


NEKAF JEEP

Bijschrift

De Nekaf Jeep (ook kortweg Nekaf) was een Willys M38A1 jeep die in Nederland werd geassembleerd.


IDF M109A2 Rochev

Bijschrift

De gemodificeerde versie van deze tank, oorspronkelijk bouwjaar 1962, verscheen voor het eerst tijdens de oorlog in Libanon in 1982. Enkele jaren geleden werd van deze versie een schaalmodel op de markt gebracht en mag mij tot een van de gelukkige eigenaren rekenen.
Tijdens het bouwen en het bestuderen van tientallen foto’s bleken er diverse onderdelen niet te kloppen en zijn derhalve aangepast.


IDF M60A1 Magach

Bijschrift

Advertenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.