Advertenties

Diorama

Inleiding

Ruim 35 jaar geleden is de wens er om diorama(‘s) te maken uit mijn tijd in Libanon. Om te beginnen bij mijn tweede postbezetting, post 7-2. Mede dankzij een cadeau van vriendin Marion kwam de drive om de gekoesterde wens uit te laten komen.

Het is voor mij ook heel belangrijk dat mede -Libanon veteranen- zich ‘herkennen’ in het te realiseren landschap, het inter- en exterieur. In de jaren dat post 7-2 werd bemand door het Nederlandse leger is er heel veel veranderd. Hopelijk proeven diegene die voor mij gingen en na mij zijn gekomen straks ook de sfeer.


Unifil post 7-2 te Chamaa, Zuid-Libanon

Foto uit eigen archief ten tijde van mijn aanwezigheid in 1982 . Op de voorgrond post 7-2- en op de achtergrond twee gebouwen van de lokale bevolking.

Eind augustus 2019 is er een start gemaakt met het diorama. Mijn eerste bouwsel was het grote huis, rechts op de achtergrond. Al vrij snel besefte ik de noodzaak van een ruwe schets van het geheel en niet veel later kwam ik uit op een oppervlakte van ruim anderhalf vierkante meter! (Dit had ik van tevoren niet echt zien aankomen). Aangezien dit niet te hanteren is en al helemaal nergens inpast, werd het diorama in drieën gesplitst. Drie bouwdelen die net in onze vitrinekast zouden passen.

Omdat een deel van mijn verblijf in Libanon draaide om de invasie van de Israëli’s, zal een verscheidenheid aan legervoertuigen worden toegevoegd. (Zoveel mogelijk gelijkend aan de modellen en de uitrusting uit die tijd). Het ligt ook in de bedoeling om wel wat grapjes in het diorama aan te brengen, gewoon omdat ik dit leuk vind. Het is aan de bezoeker om die grapjes eruit te pikken.

Het daar en nu

Waar ooit ‘onze’ post was gesitueerd staan nu prachtige villa’s en is men druk bezig met het restaureren van het kruisvaarders kasteel. Wat is het daar mooi geworden!

De bouw van:

Des te meer informatie en foto’s, hoe leuker het is. Dat is mijn streven voor mij en voor jullie. Daarom doe ik mijn uiterste best om alle vorderingen te delen met (soms) een verhaallijn, foto’s en nadere informatie. Daarbij heb ik ervoor gekozen om te categoriseren door de diverse elementen van elkaar te scheiden. Dit om minder te hoeven scrollen en het overzicht niet kwijt te raken. Voorts is het makkelijker om direct, op één pagina, aan te geven waar er iets is aangepast / geupdated. (Pagina: https://opentopvrouw.com/diorama-updates/).

Hieronder de links naar de verschillende categorieën.

Ga verder naar: Update’s
Ga verder naar: A tot Z, deel 01
: A tot Z, deel 02
: A tot Z, deel 03
: A tot Z, deel 04
: A tot Z, deel 05
: A tot Z, deel 06
: A tot Z. deel 07
: A tot Z, deel 08
: A tot Z, deel 09
Ga verder naar: Voertuigen
Ga verder naar: Donateurs

En dan nog wat!

Voor de realisatie maak ik deels gebruik van bestaande bouwdozen en reeds op schaal verkrijgbare onderdelen. Omdat er nu eenmaal geen -‘kant en klaar’- Unifil bouwpakket voorhanden is, maakt ik het grootste gedeelte zelf. Deze materialen zoek ik overal en nergens en maak van de gekste dingen gebruik, iets wat je her en der zult tegenkomen in de bouw van het diorama en wellicht als je een keer komt kijken! (De koffie staat altijd klaar).

Zoals reeds gemeld maak ik ook gebruik van bestaand materiaal, hiermee zijn kosten verbonden die sparen noodzakelijk maken en (soms) de bouw in de weg zitten. Dat is ook gelijk de reden dat er niet altijd chronologisch gebouwd wordt en sommige werken stil komen te liggen. Om die redenen doe ik ook een beroep op donateurs. Welke altijd, indien geen bezwaar, worden vernoemd in: https://opentopvrouw.com/donateurs/. (Het is uiteraard niet altijd mogelijk, maar sommige donateurs krijgen zelfs een fysieke plek in het diorama!).


Donatie

Help mee dit diorama te realiseren!

€10,00


Advertenties

4 Comments on “Diorama

 1. Rianne, jij bent ijverig bezig, leuk dat ik weer even terug in de oude olijfboom zit.

  Groeten en succes met je mooie bouwwerk.

  Ger van de Sande
  7.2 Romeo

  • Hoi Ger, dank je wel. (Als het aan mij ligt blijf jij in die boom staan. Ben nog op zoek naar een gelijkend hoofd’ 🙂 ).

   Groetjes,
   Rianna

 2. Ziet er erg mooi uit, ik heb zelf op post 7-23 gezeten, misschien dat ik daar eens wat aandacht aan gaat schenken en zelf wat gaat bouwen, ga er iig over na denken en wat oude foto’s opzoeken. Veel suc6 met de verdere afbouw!!!

  • Hallo Eric,
   Dank je wel voor het compliment. Leuk om te lezen dat mijn werk jou ook aanzet tot het bouwen van een diorama!!

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: