Uitsluiping

Heel soms komen er dingen op je pad die zomaar uit het niets kunnen samensmelten.

Dinsdagochtend de 18e juni zou ik bezoek krijgen van de AD fotografe Daniella. (Dit in verband met de aankomende fotorapportage van de FFS, Faciale feminiserende chirurgie). Om het een beetje gezellig te maken bracht ik het terras op orde en ontwaarde ik hierbij een monsterachtig beest. Ik had zo’n exemplaar nog nooit eerder in mijn leven gezien en dacht dat het welligt met het steeds warmer wordend klimaat had te maken. (Een of andere griezel die uit de tropen was overgewaaid).

Tijdens het plaatsen van de kussens in de loungeset hield ik het, in mijn ogen, angstaanjagende beest nauwlettend in de gaten. In mijn beleving bleef het beest stil zitten door mijn aanwezigheid en wachtte het op een verkeerde beweging, om dan genadeloos met een of andere angel of beet toe te slaan.

Ik liet het beest voorlopig voor wat het was en stortte mij verder op de laatste opruim dingetjes.

Nadat Daniella haar apparatuur had geïnstalleerd, ik diverse jurkjes had aangetrokken voor de rapportage, werden er wel honderden foto’s gemaakt. Naar links draaien, omhoog kijken, kin omlaag, hand naar beneden, andere hand in je haar enz. enz. Toen zij na een klein uurtje klaar was met fotograferen mocht ik enkele foto’s bekijken en die waren werkelijk beeldschoon. Zo mooi had ik mijzelf nog nimmer gezien!!

Het monster ondertussen:

Het ‘monster’ bleek evenwel, na al die uren, nog steeds op dezelfde plek te zitten, nog even levenloos als dat ik het voor het eerst zag. Dit keer was ik wat minder angstig en benaderde het met enige voorzichtigheid. Na het met enige doodsverachting van nabij te bekijken bleek het om een vervelling van een of ander dier te gaan. Zo’n velletje dat ook een slang achterlaat. Voorzichtig pakte ik het uiterst poreus lijkende gevaarte op en zette het op een plankje weg.

Vanochtend had ik tijd genoeg om eens te gaan Googelen naar de oorsprong van dit monster. Nu had ik al wel een klein vermoedde, omdat de ‘ogen’ iets van een libel weg hebben, maar toch. Het maakte het zoeken iets gemakkelijker. En ja hoor, het bleek inderdaad om de vervelling van een ‘keizerlibel’ te gaan. De volgende tekst heb ik gekopieerd van de Vlinderstichting en deze link geeft je een mooi beeld van de hele levenscyclus van een Keizerlibel: Een volgroeide larve heeft nog één vervelling voor de boeg: de vervelling van larve naar imago. Soms wordt dit ‘verpoppen’ genoemd, maar dit is een onjuiste term, aangezien libellen geen popstadium hebben. Een betere en meer gebruikte term is ‘uitsluipen’.

Ik wist voorheen niet eens dat een libel zo’n levenscyclus had en toen die twee dingen, de libel en de gemaakte foto’s, samenvielen kon ik niet anders bedenken dan dat dit toch wel een noemenswaardige gebeurtenis was. Een mooie beleving die ik wilde delen.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: