2 minuten ssst.

Het was ‘de Mof’ of het meervoud hiervan, ‘de Moffen’. Zelden hoorde ik het woord Duitser of Duitsers, nee het was de Mof of de Moffen.

Mijn (groot)ouders hebben de 2e wereldoorlog, de bezetting en de navenante verschrikkingen bewust meegemaakt. Er ging dan ook geen week voorbij of de Mof kwam op de een of andere manier over tafel. Hoewel de (meeste) nazaten na de tweede wereldoorlog zijn geboren zit de destijds geleden pijn er door die overlevering diep geworteld in. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding aan de westkant van het, door de Duitsers veroverde gebied, in gang werd gezet. Aanstaande juni, de 6e, zette de geallieerden voet aan land, D-Day. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Nederland door deze geallieerden werd bevrijd.

Aanstaande zaterdag herdenken wij de slachtoffers van het afschuwelijk geweld en de genocide van bevolkingsgroepen, waarvan de Joden in Nederland het hardst zijn getroffen. Het stuit mij zo erg tegen de borst dat er steeds meer individuen opduiken die deze vierde mei (en dagen rondom de viering van de bevrijding) willen bevuilen met politieke ideeën en socialistische gedachtekronkels. Voor mij staat 04 mei voor herdenking van het immense leed en 05 mei voor de bevrijding en nergens anders voor!!

Net zoals mij is overgedragen, draag ik het ook aan mijn kinderen over. Inmiddels is het woord Mof wel veranderd in Duitser, doch zit het er diep genoeg in om niet te vergeten wat er destijds is aangericht.
In mij is er door overlevering altijd wel een aversie geweest tegen alles wat Duits is, al kijk ik de naoorlogse Duitser er niet op aan. Onze kinderen, de 2e generatie na WW2 kennen geen aversie of haat tegen de onderdrukkers van toen. Die snappen heel goed wat er gebeurd is en hebben alle respect voor de herdenking op 04 mei.

Mede Door mijn overlevering zijn zij wel méér dan geïnteresseerd in deze oorlog en absorberen alle verhalen en films. Met name Sebastiaan, die is zo geobsedeerd dat hij zelf een gids in een oorlogsmuseum met de oren deed klapperen! Ook zijn leraar kon het op een ouderavond niet voor zich houden dat ook hij dingen over de 2e wereldoorlog van hem leerde. (Ondergetekende ook 🙂 ). Derhalve gaan wij binnenkort met z’n tweetjes naar een geweldig militair evenement in het oosten van het land.

Het respect, de interesse en het niet haten hebben wij als ouders overgedragen. Zo hoort het in mijn ogen ook te zijn!

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: