21 kogels

Hierbij wil ik toch maar even inhaken op al die berichten over die in Amsterdam doodgeschoten ongelukkige ziel. Waarbij het ‘mij’ ontzettend verbaasde en irriteerde dat de (slechts) 21 geloste schoten overtrokken zouden zijn.

Allereerst deel ik mijn medeleven met de agenten in kwestie, zij zijn beroepsmatig in een conflict situatie terecht gekomen waar niemand, zelfs geen politieagent, in terecht wil komen. Zij hebben mijn inziens correct, professioneel en menselijk gehandeld. Als tweede wil ik ook mijn medeleven uiten aan de nabestaande van de neergeschoten man.

Ik ga niet speculeren, spreek uit eigen beleving en ervaringen, doch probeer mij in te leven in de situatie waarin de agenten zich hebben bevonden.
Ik kan mij de spanning en adrenaline goed voorstellen als je onderweg bent naar een melding over een persoon die met een vuurwapen staat te zwaaien en naar mensen ‘schiet’. Ter plaatse werden zij geconfronteerd met een man, die zich, naar alle waarschijnlijkheid, op enkele tientallen meters afstand bevond. Deze man had een vuurwapen in zijn hand. De man reageerde hoogstwaarschijnlijk niet op mondelinge waarschuwingen en geloste waarschuwingsschoten en benaderde, al schietend, de agenten. Deze agenten hadden op dat moment maar een doel voor ogen, zelfbescherming en lijfbehoud, dan doe je er alles aan om de dreiging te stoppen. Daar zijn dan geen grenzen meer, je wilt niet anders dan je eigen leven redden. Let wel, zij konden in hun functie ook niet hard wegrennen, wat een ieder ander wel had gedaan!!

Ik heb in mijn leven heel veel geschoten, echt heel veel en weet heel goed dat je met een pistool niet zomaar alles raakt wat je wilt raken. En dan heb ik het over schieten in de meest gunstige omstandigheden. (Dat werd nog eens veel moeilijker bij oefening op aanvalsbanen en in woningen. Maar ook die onder extreem geweld en intense spanning ken ik maar al te goed). Deze agenten stonden onder extreme hoogspanning, in het donker en kregen een bewegend en schietend doel op zich af. Zo’n doel op zich is verdomd moeilijk te raken en wie zegt niet dat er meerdere kogels nodig waren om de man daadwerkelijk te stoppen. Deze man wilde perse overlijden door een politiekogel, dus liet zich dus letterlijk alleen maar stoppen door de dood.

En dan het domme gezwets over een “nep vuurwapen”. Wat versta je hieronder? Een waterpistool van Intertoys of een ander soort speelgoed dingetje. Het vuurwapen wat bovenaan dit blog is afgebeeld is namelijk ook een “nep vuurwapen”. Dit nep wapen kan met de juiste patronen hele harden knallen geven en heeft de mogelijkheid om daar ook mondingsvuur bij te creëren. Als iemand met zo’n ding op mij af zou komen rennen, met knallen, lichtflitsen en mondingsvuur, dan zou ik letterlijk mijn magazijn op die persoon leegschieten. Oh, en dit nep wapen is over onze grens, in de winkel, aan te schaffen voor een kleine € 150,-, inclusief de genoemde patronen. Ik kan mij niet aan de gedachten onttrekken dat een dergelijk “nep wapen” hier een rol heeft gespeeld.

Ps. Ik ben niet bekend met de opleiding voor een politieagent en ken het geweldprotocol niet, maar het lijkt mij niet dat zij getraind worden om iemand dodelijk te treffen. Een agent is er überhaupt niet op geselecteerd. Het is ontzettend moeilijk om iemands leven te ontnemen.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: