T.A.G.S.

Je zou het haast niet geloven, maar niet alles is blog-waardig of kan door privé omstandigheden even niet beschreven worden. Voor sommige zaken is het soms verstandig om het te laten rusten en dan kan het zomaar gebeuren dat het verwaaid. En dan komt er plotseling iets voorbij dat je aan die zaak doet herinneren, wellicht verwaaid maar ter zake weer heel actueel. Zo maar uit de losse pols een paar TAGS: Refo, Van der Staaij, SGP, Bible belt, Nashville, Zwarte kousen, Istanboel.

‘Besmettelijk!? Menen jullie dit nu echt?’ En zij meenden het echt, zij meenden er echt van overtuigd te zijn dat genderdysforie wel eens besmettelijk kon zijn. En dienaangaande mijn bezoek niet meer op prijs te stellen, want oh wee als de kinderen daar op latere leeftijd wel eens vatbaar voor zouden zijn…….

‘Oh, en ik vond haar juist zo’n lieve gezellige moeder. Maar wat is daar dan raar aan, dat er ook vrouwen zijn die zonder tussenkomst van een man zwanger kunnen worden?’ Wij vinden dat niet raar, maar zij had daar moeite mee, moeite als haar kinderen al op jonge leeftijd over dit soort onderwerpen onderwezen werden. ‘Oké, dat mag toch, dan zoek je toch een andere school op.’ Maar er was meer, zij verhuisde uit de grote boze stad omdat daar veel mannen hand in hand liepen, tja en daar konden de kinderen toch ook niet aan worden blootgesteld.

‘Sommige familieleden lopen de deur uit als zij binnenkomt’. Wat zeg je nu? Jeetje, wat naar zeg, een familievete of een uit de hand gelopen ruzie!? Nee, maar wat is het dan wel?’
Nou heb ik het hier over een bekende van ons, schat van een mens overigens en een die geen vlieg kwaad doet, zij is lesbisch. (Gaan we weer, altijd weer die hokjes-drop). Niks bijzonders aan zou je zeggen, maar schijnbaar net zo besmettelijk als genderdysforie.

Om zo maar weer wat voorbeelden uit de schoenendoos met vooroordelen te plukken. De een wat recenter dan de andere, maar stuk voor stuk kronkels die al sinds jaar en dag vanaf de kansel worden gepredikt. En weet je wat nou het fijne is? Wij leven in een samenleving die in grote lijnen 0,0 aanstoot neemt aan het gedachtegoed van de genoemde tags. Ik kan niet voor jullie spreken, maar ik heb er nog geen nacht van wakker gelegen als iemand mij spreekwoordelijk met de bijbel om de oren sloeg. En dat blijft waarschijnlijk ook zo, dat spreekwoordelijk met de bijbel slaan mij niet tot op het bot raakt. Kwetsen, dat wel. Ik keur het niet goed, dat om de oren slaan, alleen is dit andere koek dan sommige stromingen vanaf een minaret prediken, die de woorden ‘doden’ niet schuwen en letterlijk staan te juichen als een der onzen een flatgebouw vanaf de dakrand verlaat. Daar kan ik wel over wakker liggen.

3 Comments on “T.A.G.S.

 1. Ha Rianne,

  Hier ben ik weer ! na bijna vijf maanden ziek van een hart die niet meer goed werkte ben ik vrijwel weer bovenop.
  Om je een reactie te geven over jouw onderwerp.
  Sinds afgelopen zomer is er in Woerden de Coming Out Groep opgericht waar ik aan deelneem.
  Deze groep heeft de Coming Out week georganiseerd in oktober 2018 met o.a. de regenboogviering van vrijwel alle kerken die in Woerden vertegenwoordigd zijn. Dat verliep erg goed hoorde ik achteraf want ik lag toen al in het ziekenhuis.

  Nu speelde de afgelopen week de Nashville document en binnen de groep (en in het land) is er veel heen en weer gecommuniceerd hoe te reageren. Daarnaast hebben we veel contact gehad met de kerken in Woerden die ook afstand nam van dit document. Sterker nog we deelde gezamenlijk de reacties die bij ons binnenkwamen en hoe daar mee om te gaan.

  Op dit moment ligt er een voorstel van mij die als agendapunt in de Coming Out groep wordt besproken n.m. om gezamenlijk met de kerken een dagdeel of avond te organiseren waarbij vooral de kerkgangers worden uitgenodigd en belangstellenden om vooroordelen en misvattingen zichtbaar te maken en opheldering te geven. Mijn argument daarbij is om respect en begrip te creëren maar vooral aan beeldvorming.

  De predikanten (die tevens onze Whattapp groep) delen zijn op de hoogte van dit voorstel.
  Naar mijn overtuiging is voorlichting en dialoog de enige manier om helder te krijgen en vooral wat de LHBTI in feite inhoud. Op internet staat veel maar het is altijd beter om zichtbaar met elkaar een gesprek aan te gaan.

  Groet,
  Monique

  • Hoi Monique,
   Jeetje!! Hier schrik ik wel heel erg van, inmiddels wel herstellende begrijp ik uit jouw verhaal? En er is mij toch ergens niet iets ontgaan over ziekenhuizen, hart problemen en zo? Dat zou ik namelijk heel erg vervelend vinden naar jou toe.

   (Wat zijn die maanden overigens snel voorbij gegaan want ik had pas recent in de gaten dat het wel erg stil werd…….).

   Dat weet ik, dat je daar mee bezig was. Het nieuwe agendapunt klinkt heel erg mooi, heeft wel iets weg van Human Library. Om het zichtbaarder te maken had ik dhr. van der Staaij bij ons op de koffie uitgenodigd. (Gewoon bij ons thuis om de mens achter de trans te laten zien). Hij woont ook bij mij in de buurt, maar helaas niemand gezien.

   Maar gelukkig gaat het beter met jou en ga jij verder met waar je mee bezig bent. Heel moedig en knap.

   Liefs,
   Rianne

 2. Ha Rianne,

  Ja dat klopt, het gaat goed. Zo goed dat ik langzaam weer ga werken, echter heb ik soms nog last van concentratie. Ik las het bericht opnieuw die ik gisteren naar je stuurde en ik ontdekte nu taalfouten, typisch zoiets. Maar goed, het voornaamste is dat ik van mijn klachten af ben en het nu af kan sluiten, dit is al de 2e keer, in 2014 was de 1e hartoperatie aan hetzelfde probleem. Daarnaast vernam ik van de Cardioloog dat een eventuele operatieve geslachtsaanpassing geen probleem is na 2 hart operaties.

  Wel nu, om nog even terug te komen op mijn vorige bericht.
  Er zijn nu eenmaal figuren (zoals vd Staaij) die volharden in hun overtuiging, dat mag naar mijn idee maar zorg in het uitdragen ervan dat je nooit mensen er mee kwetst.
  Er zijn betere subtiele manieren om dit kenbaar te maken en op zich is dat niet nieuws onder de zon vanuit hun geloofsovertuiging. Echter nu word er nadrukkelijk een statement van gemaakt.
  Maar goed; zij die zonder zonde zijn moge de eerste steen werpen, wedde dat niemand dat doet ??

  Ik meen overigens dat ik je eerder op de hoogte heb gebracht dat ik zelf oorspronkelijk ook uit een streng gereformeerd gezin kom. De genoemde artikelen in dit statement was voor mij heel herkenbaar maar ik heb wel geleerd dat niemand over een persoon mag oordelen maar dan ook volstrekt niemand.

  Vaak loop ik weg als ik merk dat ik met een dergelijke persoon wordt geconfronteerd, een discussie loop ik dan meestal weg van omdat ze overtuigd zijn van hun mening, daar ga ik geen energie aan verspillen tenzij men er open voor wil staan dan ben ik zeker bereid ook naar hun argumenten te luisteren omdat er vaak begrip en respect de grondslag is van een open dialoog.

  Groetjes,
  Monique

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: