Kamertje huren

Wij komen er maar niet uit, daarom is het wellicht iets om over te bloggen, tenslotte komt een deel van de lezers uit de LHBTQIA gemeenschap en anders zijn zij ons goed gezind. Waar het ons om gaat: ‘in welk hokje past mijn echtgenote nu het beste’, of als het wat algemener mag worden gesteld: ‘in welk hokje passen partners van trans vrouwen / trans mannen?’

Boeiend? Eigenlijk wel, want waar zouden we zijn zonder hokjes! Boeiend, die hokjes? Eigenlijk wel, want iedereen zit toch in een hokje! Oh nee? Nou, echt wel! De eerste twee hokjes die mij te binnen schieten zijn: man en vrouw. Of zijn dat al drie hokjes?

Ik heb het nog nooit in mijn blogs genoemd, maar ik heb een hele saaie gewoonte en dat is een voorliefde om naar mensen te kijken. Uren ergens gaan zitten en mijn ogen uitkijken naar alleen maar mensen. Ik kijk en observeer eigenlijk wel bij ieder mogelijk moment en als mijn gedachten nu even de vrije loop nemen, dan plaats ik een ieder in een categorisch hokje. En als ik dan al die duizenden hokjes, want zoveel zijn het er wel, bij elkaar veegt en rangschikt, dan past ieder hokje wel op een ander hokje. En uiteindelijk blijft er maar één stapel over, allemaal mensen.

Alleen hebben wij dan nog geen antwoord op onze vraag: ‘in welk hokje zit Saskia nu precies?’ Getrouwd met een vrouw, dus lesbisch!! He he! Maar nee, fout! Zij houd van mij en kan van vrouwen houden, dat staat ook vast, dus biseksueel!! He he! Maar nee, fout! Hé? Nou, jullie plaatsen mij ook in een hokje, een hokje waar (nog) geen (vast) hokje bijpast, vandaar ook de vraag.
Ga maar na, zou zij zich hokjesgericht plaatsen in die van een heteroseksueel, dan zou men verwachten dat zij met een man samenleeft. Idem als dit biseksueel zou zijn, maar dan kan dit samengaan met een lesbienne. (Al denkt het gros nog dat een biseksueel van twee walletjes eet, ook zo’n vreemde redenering). Maar inderdaad, als Bi zou dit altijd nog met een man, vrouw, of allebei kunnen zijn. Lesbiennes leven samen met een vrouw (.). Maar wat nu als je partner een trans is?

Alleen is het voor ons niet boeiend dat wij in een hokje zitten, wat van belang is dat ook wij in een van die vele hokjes duidelijk kunnen maken dat de hokjes trans en trans-partner ook een kunnen zijn. En om dat weer te verwezenlijken heb je dus een hokje nodig.

Nog een ander hokje is die van een “Orpheus” stel. Dat houd in dat één van de partners gevoelens heeft voor hetzelfde geslacht. Kan dat? Jazeker, en dat komt veel meer voor dan jullie denken. Daar is ook een vorm van hokjes denken aanwezig, die van de homo en die van de lesbienne. Voor de partner is inmiddels het hokje “Hetero van de Homo” opgeworpen.
Queer aan zee is nog zo’n hokje, een hokje waar Queer mensen samenkomen. Ja, want dat zijn wij ook nog eens, Queer. Dat is toch zo als je daar komt, mee samen komt. Ook daar observeer en kijk ik en als wij dan samen huiswaarts keren zeggen wij tegen elkaar: ‘wat een leuke kleurrijke mensen’. Oei, weer een hokje….
De kerk is ook zo’n hokje, een hokje waar gelovigen samenkomen. Ja, want dat zijn wij ook nog eens. Dat is toch zo als je daar komt, mee samen komt. Ook daar werden wij geobserveerd en bekeken. Leuke mensen, dat vonden zij van ons, man en vrouw. Nu zijn wij niet meer welkom, zitten in een hokje en zijn geen mensen meer. Althans, ik zit in een hokje, mijn partner (nog) niet.

Wij zijn al een stukje verder gekomen. Daar waar “hokjes” samenkomen in een kamer, daar zijn geen hokjes, alleen maar mensen. En als wij dan mensen tussen de hokje zijn, zijn wij hokjes tussen de mensen. Dus mensen. Mensen, mens, wat een gezeur, zucht!

12 Comments on “Kamertje huren

 1. Gewoon ophouden met überhaupt te willen nadenken over hokjes.
  Hokjes zijn modellen van de werkelijkheid… dus niet de werkelijkheid zelf.
  Hokjes suggereert ook dat je er niet uit kunt. En dat je er maar in één tegelijk kunt zijn.

 2. Mijn vriendin is hetero maar heeft een lesbische relatie. Meer kunnen we er niet van maken.

 3. Ik vind de hokjes af en toe ongemakkelijk, ik wil mezelf helemaal niet de hele tijd uit hoeven leggen. Maar omdat ik met vrouwen en mannen heb gedatet, is het gewoon makkelijker om te zeggen dat ik bi ben. Maar als mensen me zien lopen met mijn vrouw, gaan ze ervan uit dat ik lesbisch ben. Dat was echt wel wennen in het begin, omdat mensen me jaren als heterovrouw hadden gezien.

  Maar ja, ik ben gewoon verliefd geworden op een vrouw. Ik hou van een vrouw. Ik hou zoveel van haar dat ik het heb aangedurfd om haar te trouwen. Is dat niet genoeg informatie?

  • Oh heerlijk! Dat is toch het belangrijkste, dat jij getrouwd bent met de mooiste en liefste vrouw van de wereld 😃

 4. Ik doe maar wat. Ben er nog niet helemaal uit. Ik heb het gewoon fijn met haar. Als ik hand in hand loop voel ik me niet opeens lesbisch. Gewoon twee mooie bijzondere mensen denk ik dan maar.

 5. Hoi Rianne,
  Hier nog een (hokje) Hoe zit het met ons dan? Twee vrouwen met een genderverleden, verliefd worden op elkaar en zielsveel houden van elkaar. Inmiddels samenwonend, samenlevend en voor mij
  Ik denk inmiddels ergens over na (iets met een ring).. dus een rondje, hahaha.
  Wij houden het erop dat we lesbisch zijn.
  Ach we allemaal gewoon mens, dus geen hokjes.
  Groetjes aan je gezin van ons.
  Liefs, Inge.

  • Iets met een ring?? Leg eens uit 😂🤣😂. Wat een geweldig nieuws. Jij ook de lieve groetjes aan jouw (aanstaande) lieverd 💋💋💋

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: