Retrospectief 03

Dit totdat zijn handdoek zijn voorwiel blokkeerde. Mijn God, wat zag hij er gehavend uit!!

Wie vanuit het oosten Kijkduin benaderd en zicht krijgt op de badplaats, zal niet kunnen zien wat er daar achter die bomen aan de linkerzijde wel allemaal niet is veranderd. Vanaf deze weg kan je de uit de kluit gewassen ‘duinen’ niet meer zien. Dat was vroeger wel anders. Wij noemden dit gebied de ‘puinduinen’, niet omdat het daar zo’n puinzooi was, maar omdat die prachtige duinen voor 90% letterlijk uit puin bestaan. Het is niet meer of minder dan sloopafval waarover een dikke laag grond is gestort. (Binnen de turquoise lijnen). Wie daar eens de benen gaat strekken botst vanzelf wel tegen een uit de kluiten gewassen stenen bal aan. (In de gele cirkel). Een bal van steenpuin wel te verstaan en wie goed kijkt zal een pad van hetzelfde puimsteen de naastgelegen duinheuvel op zien gaan. Het geeft het idee alsof de bal zich al neerwaarts rollend heeft gevormd, gelijk aan een sneeuwbal. Maar dat is slechts illusie. Hoe hard wij ook duwden, wij kregen hem niet in beweging. Slecht weinige weten dat deze bal een monument vertegenwoordigd. Dat het puin van deze heuvels en de indrukwekkende ‘bal’ afkomstig is van de sloop tbv de ‘Atlantikwall”. Juist, een oorlogsmonument. De Atlantikwall lag ooit aan dit gebied en is op zichzelf al het bestuderen waard.

Zelf was ik nog slechts drie turven hoog toen die ‘bal’ door Donald Duk (zo heet de kunstenaar echt!!) werd ontworpen en besefte mij tijdens het beklimmen hiervan ook absoluut niet de waarde hiervan. Het beklimmen was ook niet makkelijk en in het begin bezeerde je je dan ook erg. Maar ondanks de scherpe stenen en de jonge aanplant was het er één groot speelparadijs. Ik kon er iedere struik en ieder boompje. Goh, wat heb ik mij daar vermaakt als cowboy, indiaan of gangster. Nou weet ik alleen niet meer of die laatste personage nu gespeeld was of…….. Het bleef echter wel oppassen voor scherp puinafval, want op sommige plekken was de dikke laag aarde iets minder dik. (Niet verder vertellen hoor, maar ik speelde daar ook “meisje”, het wemelde daar tenslotte van plekken waar je ongestoord je gang kon gaan).

In de zomermaanden plek om als kind te spelen en later met je vriendinnetje andere dingen te delen. In de wintermaanden zorgde de heuvels voor ongekende sneeuwpret en toen er jaren later een bowlingbaan werd gebouwd werd dat een lange periode de ‘place to be’. In die periode liep ook iedereen ineens op bowlingschoenen….

Het enige wat niet leuk was, was dat die puinduinen altijd met de jaarlijkse wandelmarsen werd meegepakt, daar leek geen einde aan te komen. Het was ook uitgerekend de startlocatie voor de Duinenmars. Dit was dus niet leuk aan deze duinen. Het over de duinruggen heenlopen was niet mijn ding, nog steeds niet, liever door het struikgewas of op zijn minst de dichtgegroeide paadjes. Gelukkig kon ik door plaatsing in diverse kindertehuizen af en toe aan het jaarlijkse juk van de puinduinen ontkomen, alleen lagen die kindertehuizen ook nabij duinen. Het heeft mijn duin-ervaringen wel enorm uitgebreid.


Het doorgaande fietspad tussen deze duinen door was bekleed met grind. Toen wij gezamenlijk vanaf het “Duitse strand” huiswaarts reden werd mijn beste vriend door een maatje op een brommer voortgetrokken. Dit totdat zijn handdoek zijn voorwiel blokkeerde. Mijn God, wat zag hij er gehavend uit!! Mijn ouders hebben hem toen eerst opgevangen en heel wat kiezeltjes uit zijn wonden gepeuterd. Dat vergeet ik nooit meer. Dit was ook niet leuk.Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: