Rianne 2.0

Opsommen wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd? Terugblikken op de dagen, nee, slopende weken rondom de operatie? Vertellen wat het met mij deed? Wederom de mensen die destijds naast ons stonden uit het diepst van mijn hart bedanken? Wie-wat-waar en waarom? Waarom?

change-transformation-metamorphosis-butterfly-caterpillar1-800x271

Natuurlijk ben ik dankbaar voor hetgeen er mogelijk is gemaakt, dankbaar wat ik op medisch vlak heb mee mogen maken, dankbaar voor de mensen die ons bij hebben gestaan, dankbaar voor wat ik psychosociaal heb bereikt, maar vooral ben ik dankbaar dat ik er nog ben, waar ik ben, bij mijn gezin en dat ik deze lange zin kan schrijven. (Bijzaken, zoals relatie perikelen, pijnlijke herinneringen of emotionele onverwerkte zaken doen er nu even in dit blog niet toe).

Vandaag, 11 november 2018,
is het 2 jaar geleden dat de
“geslachtsaanpassende operatie”
plaatsvond.

Diagnostische fase, Real-Live-Experience en een geslachtsaanpassende operatie, allemaal passé. 3 Fase’s, 3 jaren. Passé, tabee, maar nimmer taboe.

En ja, twee jaar later doet de geslachtsaanpassende operatie er niet meer toe, echt niet. Ik heb een vagina, nou en!! Het leven heeft veel meer te bieden dan een diagnostische fase, een transitie, een vagina en een diagnose genderdysforie.

Nu, met beide benen op de grond en een nuchtere blik op de afgelopen jaren, de jaren vanaf de intake bij de genderpsychologe tot het heden, kan ik gerust stellen dat het zwaar was, heel zwaar. Soms nog zwaarder voor de mensen om mij heen dan voor mijzelf. …….. Dat de transitie nog steeds aan de gang is, tenslotte ben ik nog steeds niet klaar met operaties en hebben hormonen nog wat werk te doen, is de huidige tijd niet meer te vergelijken met de tijd voor de geslachtsaanpassende operatie en de vele maanden na deze operatie. Weet je, het beladen deel van de transitie is een bijzaak geworden, er word al maanden, misschien wel meer dan een jaar, gevraagd naar mij algemene gesteldheid en naar het herstel van de aangezicht operaties. Men vraagt in het algemeen niets meer over de transitie op zich, men vraagt naar Rianne en niet meer naar de man die een vrouw werd. Rianne doet er nu toe.

Door de opwaartse verandering heeft het ego-trippen voor het transformeren ruimte gemaakt voor de mens die ik mag zijn. Nu, twee jaar verder, kan het leven zich alleen maar ontplooien en leer ik vrijwel dagelijks wat leven eigenlijk is.

Maar, eerlijk is eerlijk, ook al staat het leven niet meer in het teken van pre-op, post-op en genderdysforie, het feit blijft dat je een transseksueel bent,……. en blijft. En ik ben er van overtuigd dat dit niet uit te vlakken is. Daar kan je misschien over treuren, het zou je leven kunnen gaan beheersen, maar daar doe ik niet aan mee, ik doe er iets mee. Door het in stand houden van dit blog, door mee te werken aan onderzoeken, door media niet uit de weg te gaan. Door daar waar nodig is ‘te zijn’, hoop ik iets bij te kunnen dragen. Niet alleen voor trans-personen en aanverwanten,  maar voor iedereen die een boost kan gebruiken. Voorop gesteld dat mijn gezin voorop gaat!!

Egotrippen, zelf-absorberend, hoogmoed, ikke-syndroom. Je wil het niet, je beloofd van niet. Toch gebeurt het jou, het hoort erbij en gaat voorbij.

Wellicht klinkt dit allemaal wat overweldigend, misschien wat egocentrisch, misschien wat zelf-absorberend, maar dat is het niet! De kracht en energie die dit proces heeft gekost en wat het gebracht heeft mag niet verloren gaan binnen de vier muren van een doorzonwoning. Die genoemde negatieve klanken, die egoïstische periode, die kan je ook een positieve twist geven, niet geven maar doen, doen wat je geleerd hebt in dit proces en delen wat je ervaren hebt. Zo moeilijk is dat niet, zo mooi is dat wel!!

“Op-en-Top-Vrouw, voor mij en voor jou”

Bedankt lieve kinderen, sterke vrouw, steunende familie, helpende vrienden en voor de krachtige woorden van trouwe lezers.


eKBlogoA_neg300

 ‘Deze website wordt binnenkort gearchiveerd door de KB, nationale bibliotheek’

13 Comments on “Rianne 2.0

 1. Pingback: WEEK 45 – 2018 | OP EN TOP VROUW

 2. Gefeliciteerd lieverd. Heel bijzonder wat je voor elkaar hebr gebokst. Hoop dat je er een mooe dag van maakt.

 3. lieve schat van harte gefeliciteerd. ook voor mij een speciale dag. twee jaar geleden ben ik uit Duitsland weer in Nederland ingeschreven en heb ik jou in het echt in Alkmaar, het AMC mogen ontmoeten. Heel mooi hebben wij een bijzondere vriendschap op gebouwd en mocht ik in jouw voetsporen mijn eigen transitietraject in gaan. Juist vandaag, wel heel toevallig ben ik in het ziekenhuis opgenomen om de laatste fase van mijn geslachtsaanpassende operatie te ondergaan. Bedankt Rianne!

  • Hihi, en op dit zelfde moment schreef ik jou een persoonlijk berichtje…… Heel veel sterkte de komende dagen en dat weekje in ‘dat’ ziekenhuis ga je snel vergeten. Op naar de haring :-).

 4. Lieve Rianne,
  Gefeliciteerd met je 2.0 verjaardag.
  Dat jullie samen een fijne dag mogen hebben.

  Groetjes Esther en Inge.

  xxx

 5. Dag Rianne – nogmaals: veel respect naar jullie als gezin! Ik ben blij jullie te hebben leren kennen!

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: