“Die daar is geweest”

Vanmiddag ben ik geïnterviewd door een studente van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet voor haar afstudeerproject een onderzoek naar de communicatie tussen de transgender-patiënt en de arts.  Van mijn kant heb ik een goed en leuk gesprek gehad en vind ik dat zij een gewenst onderzoek verricht, het doet er echt toe en kan zeker een steentje bij gaan dragen in de verdere zorg voor- en met transgenders. Voor mij geld sowieso dat de communicatie tussen welke ‘anders-zijnde’ patiënt dan ook en sommige artsen voor verbetering in aanmerking komen. (Weten jullie het nog, die ervaringen met die lampenkap van een Neuroloog en die met de arts van het consultatiebureau!)

Ik ga niet op de zaken vooruit lopen over de “Blockquote” van gisteren, dat geheim bewaar ik nog even, maar ook dit interview toont wel aan dat het noodzakelijk is dat niet iedere pre-op transseksueel onder een steen duikt. Het is in ieders belang dat, voor welke doelgroep dan ook, er ervaringsdeskundigen openbaar bereikbaar blijven. Dan wel dat informele informatie en een kijkje achter de schermen niet verloren gaan. Ik zelf zou er geen voorstander van zijn als de informatie enkel en alleen van één kant word belicht. Juist hetgeen er allemaal uit onderzoek en door ervaringsdeskundige op het internet beschikbaar is verkleint het onbegrip en vergoot de kans van slagen voor diegene die het aangaat. Wat is er nu mooier dan handvatten te krijgen van iemand die “daar is geweest“.

Ik snap heel goed dat er transseksuelen op een tijdstip belanden dat zij ‘Stealth’ willen gaan. Met ander woorden, dat zij niet meer geconfronteerd willen worden met welk deel van hun voorgaande leven en hun transitie. Zij zijn vrouw of man en daarmee uit. Daarnaast blijft het van belang dat er transseksuelen zijn die juist wel vrijuit delen wat zij eens waren en nu zijn. Vooral hoe zij daar zijn gekomen en hoe zij het nu doen staan centraal. Het zou niet wenselijk zijn als welke prille cliënt, patiënt of hoe je het beestje ook wilt noemen, af moet gaan op een leven ‘TOT’ (hier) en niet verder. Je moet er niet aan denken wat er allemaal mis kan gaan als je, bijvoorbeeld in mijn situatie, verzwijgt dat je een trans-vrouw bent). Oke, helemaal mee eens, dat gaat voor mij niet op, maar vrij recent belandde een trans-vrouw in het ziekenhuis en daar hadden ze uit voorzorg een zwangerschapstest bij uitgevoerd!

Gelet op dit belangrijke onderzoek heb je dan ook de expertise nodig van ervaringsdeskundige, zowel post-op’s als pre-op’s. Het is namelijk echt niet zo dat, in welk stadium je je dan ook mag verkeren, de communicatie tussen jou en een onwetende arts verandert. Natuurlijk verandert die band gaandeweg je behandeling(en), maar de eerste indrukken zijn met regelmaat van de klok anders dan die van een “normale” patiënt in de wachtkamer. Dat kan ook wederzijds zijn, ik heb ook wel eens gedacht; ‘wat een snotneus, waarom krijg ik nu een broekkie van een co-assistent? En dan blijkt het later een zeer bekwaam mens’.  En erger nog, het vooroordeel dat een niet van origine uit Europa afkomstige arts discriminerend zou kunnen zijn. Maar het is zonder meer waar dat ‘anders-zijnde’ geconfronteerd kunnen worden met rollende ogen en diepe zuchten. (Ik zou aan de andere kant ook mijn ogen als arts laten rollen als er iemand voor je zit die direct begint met eisen op tafel te leggen. Het is dus zeker geen éénrichtingsverkeer). En dan komen we weer waar wij zijn moeten, bij communicatie! Een arts is ook maar een mens en wellicht brengt dit onderzoek een stap naar meer kennis en begrip voor elkaar. Wij zijn niet zielig, bijten niet en moeten de ruimte krijgen om dit aan te tonen.

Ik ben vrouw, trans-vrouw en een transseksueel onder de transgender-paraplu en als ik binnenstap, waar dan ook, dan ben ik vrouw.
En omdat het medisch onverantwoord kan zijn en het een vertrouwenskwestie is, ben ik daarnaast ook trans-vrouw, in woord, daad en geslacht. Op en Top, derhalve een transseksueel. Vragen staat vrij, vooeroordelen niet.


eKBlogoA_neg300

 ‘Deze website wordt gearchiveerd door de KB, nationale bibliotheek’

 

One Comment on ““Die daar is geweest”

  1. Pingback: WEEK 45 – 2018 | OP EN TOP VROUW

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: