Zoals het klokje thuis tikt

Zover mijn geheugen mij niet in de steek laat kan ik mij herinneren dat ik traditiegetrouw de klokken altijd verzette vóór het slapengaan. Hoogstwaarschijnlijk stamt deze gewoonte uit het feit dat er lange tijd in huize Volkering in onregelmatige diensten werd gewerkt en je wilde toch niet één uur te vroeg, of één uur te laat komen. Nou was en ben ik sowieso al niet van het te laat komen en is ‘te vroeg’ of ‘exact op tijd’ meer mijn ding. Al staat mij nog wel bij dat het veel te vroeg ergens aankomen mij ook wel eens overkwam. Het gebeurde wel eens, vaker dan mij lief was, dat bij een ‘vroege dienst’, ik vóór de wekker wakker werd, mij douchte en aankleed, om vervolgens versuft naar het werk toe te gaan en daar pas door te hebben dat ik uren te vroeg was. Ach, de koffietafel was geduldig en het gaf je ook eens de kans om met collega’s te praten………..

il_340x270.1617280849_mz4t

Niet dat ik nu versuft of in een roes achter het beeldscherm ben gekropen, maar dit weekeind, het weekeind dat de zomertijd haar nek word omgedraaid en mijn aanstaande verjaardag word aangekondigd, is anders. (Die ‘verjarings-dag’ helpt mij er altijd aan herinneren dat het wéér zover is). Dit weekeind was anders dan alle andere weekeinden de jaren daarvoor. Om nog even bij de klokken in huis stil te staan, de meesten heb ik voor het eerst pas in de ochtenduren op de juiste tijd gezet. Nog niet eens allemaal, want daar waar kinderen slapen en van die waar ik het instructieboekje niet kan vinden, die geven nog de verkeerde tijd aan. Alleen al om die reden ben ik een fel tegenstander van de zomer- en wintertijd, dat je sinds het digitale tijdperk altijd problemen ondervind met het wijzigen van de instellingen. Waar liggen die (.) instructieboekjes? Tja, wat met het internet is verbonden, daar hoef je je geen zorgen om te maken, maar de magnetron, de oven en de wekkers doen het nog niet uit zichzelf. Geef mij maar de ouderwetse wijzerplaat, dan ben je binnen een paar seconden één uur verder of zoals vandaag, één uur terug. De laatste keer dat ik de ingang van de wintertijd echt kon waarderen was in mijn stappers-periode, een lange, lange tijd geleden………..

De tijd in dit weekeind is anders, anders dan alle weekeinden de jaren daarvoor. Vrijdag verlieten de jongsten het huis om twee twee nachtjes bij hun oma te logeren. Nu vinden zij dit doorgaans een feestje, net als wij -:). Alleen was het deze keer ook zo gepland voor onze deelname aan Human Library, welke de gehele zaterdag in beslag zou nemen en nergens ander voor. Maar wat was er dan zo anders? (Moeilijker nog, hoe ga ik dit nu verwoorden). Terwijl het klokje voor de meesten wel door tikte conform het spreekwoord, stond hier de tijd stil, heel stil. Het klokje tikt(e) al langer niet meer. Door de transitie, door omstandigheden en privé (wat heeft privé met een ‘open’ dagboek!) aangelegenheden deed tijd er niet meer toe. En juist nu, juist in de afgelopen 48 uur, was alles zo anders. De vrijdag begon zoals die al jaren begint, een leven in een druk huishouden met kleine, en met grote kinderen.
Na enkele uren belande ik in een wereld zonder kinderen en stapte in een wereld van rust, van “Bingewatchen” en 10x niks, van een drukke geweldige zaterdagmiddag met je partner, naar een avond met ‘grote’, bijna volwassen, kinderen in huis. Grote kinderen die hun eigen leven leiden en hun gang gaan. Maar je ook thuis verwelkomen met een heerlijke warme maaltijd en ‘s-avonds een fles drank op tafel zette. Naar bed gaan omdat je verzadigd bent van de dag en op een ontspannen wijze moe bent geworden, geen vermoeidheid door drukte, stress of onrust. Even “zoals het klokje thuis tikt“. (Enkele klokken staan nog steeds niet goed, het zal mijn tijd wel duren).


“Zonder hoofd-haar, geen leven” is misschien wat overdreven, maar mijn haarwerk is een heel belangrijk onderdeel van mijn dagelijks bestaan. Zonder donatie’s is de aanschaf en het onderhoud niet haalbaar en daarom doe ik een dringend beroep op mijn lezers. Iedere euro is welkom en voor mij een geschenk uit de hemel! Voor een donatie kunt u HIERterecht.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: