Van God los

In mijn dagboek schreef ik een stukje over een krantenartikel in de Volkskrant. Het betrof hier een interview van priester Antoine Bodar.


Citaat:
Wat zegt het over West-Europa dat de kerk geen voet meer aan de grond krijgt?

‘Dat het decadent is geworden. Het feit alleen al dat wij in Nederland gezamenlijk de ziektekosten betalen voor het ­toenemend aantal mensen dat van geslacht wenst te veranderen – het aanbod schept de vraag: dat is een krankzinnig thema. Als je vindt dat je in het verkeerde lichaam zit, moet je niet naar een ­psycholoog, maar naar een psychiater.

‘Ik was afgelopen winter in Ethiopië. Daar hebben ze geen last van mensen die omgebouwd moeten worden. Vanuit christelijk perspectief gesproken moet je het doen met het lichaam dat je hebt gekregen, je laat je niet verminken ­omdat we als land toevallig zo rijk zijn dat het kan. Of je je vervolgens als man of als vrouw kleedt zal me een zorg zijn.’

U ziet Sodom en Gomorra voor u?

‘Neem de homoseksualiteit. Of de kerk daar strikt en ruim mee omgaat is een ander thema, maar dat je je tegenwoordig moet exhibitioneren op zo’n botenparade, waarin iedereen politiek correct is zolang je daar maar naartoe gaat, dat zijn ook uitingen van decadentie. En ik begrijp ook niet waarom dit land zo krankzinnig doet over ‘beste reizigers’, in plaats van ‘dames en heren’.’


Niet verwonderlijk dat hij met die zwaar gedateerde opvatting(en) de LHBTQIAP gemeenschap over zich heen krijgt. Zelf kan ik het ook niet pruimen wat deze man uitkraamt. Het is een zoóó gepasseerd station. Anderzijds is hij natuurlijk zelf ook al redelijk gedateerd. Het is maar een klein stukje van een veel groter interview en hierin maakt hij ook rake statements die wel grond hebben. Daarom is het zo jammer dat er van die jaren-vijftig opmerkingen tussen staan. Nodeloos kwetsend.
(Dat stukje over Ethiopië dan. Nee logisch dat je er daar geen last van hebt. Als je ‘daar’ überhaupt ergens voor uit durft te komen gaat gelijk je kop er af. En dan ook nog de suggestie wekken dat de armoede daar bestreden kan worden met het geld dat hier verspilt word aan transgenders. Misschien eens denken aan het vrijgeven van voorbehoedsmiddelen misschien!). 

Ik ben gedoopt en katholiek opgevoed. Elke dag bidden bij het eten, iedere zondag braaf naar de kerk, Godsdienstlessen op school, alles draaide rondom de kerk. Ik ben zelfs een tijdje misdienaar geweest, echt waar! En weetje wat ik nou zo gemist heb in mijn jeugd, als een van de nazaten van de revoluties in de jaren 60 & 70, dat de kerk maar stug vol bleef houden aan de oude leer en niet open stond voor vernieuwing. En het blijkt maar weer dat dit nog steeds van toepassing is. Hoe kun je nou zo naïef zijn. De jeugd heeft niets meer met de kerk. Daar is jaren geleden helemaal fout mee omgesprongen. Nog steeds eigenlijk. Hoe kan je een heel nieuw tijdperk nu zo schofferen en iets uit het dagelijks straatbeeld willen weg poetsen. Als zij destijds wel de juiste keuze hadden gemaakt, zaten de kerken nu nog vol. Ook met jongeren.

(Het artikel kost de kerk weer een paar zieltjes, want mijn, door de katholieke kerk gedoopte kinderen, zouden zich het liefst acuut willen uitschrijven. Goed gedaan Antoine!).

Dat de ‘maakbare’samenleving niet is gelukt, daar sta ik 100% achter. Het is inderdaad zoals hij zegt: ‘Vroeger hoorde je ergens bij, was er geborgenheid in die traditie van het geloof’. Nu ga ik echt niet zeggen dat ik terug zou willen naar dat stukje dat alles rondom de kerk draaide, maar de saamhorigheid die je erbij kreeg, die mis ik wel degelijk. Waar hoort het gros van de doorsnee Hollander nog bij, waar hoor jezelf nog bij?
(Maak ik hoor gelukkig wel ergens bij, bij een gemeenschap waar IK eerst komt en dan ver achteraan ook nog eens JIJ. Ik hoor bij de “transgender-gemeenschap”, bij de LHBTQIA-ers! Daar zou ik thuis moeten zijn, waren het niet dat daarin het overgrote deel eerst de IKKE voorop stelt en daarna het WIJ. (Zelfs bloedeigen LHBT familieleden gaan niet verder als IKKE, IKKE, IKKE ‘en de rest kan stikken’). Daar zitten uiteraard uitzonderingen bij en mag ik mij gelukkig prijzen er meerdere in mijn vriendenkring te hebben. Binnen een gemeenschap vinden gelijkgezinden elkaar toch wel. Maar het blijft een IKKE, de rest van mijn naasten bungelen er doorgaans maar een beetje bij!). 

‘Heb uw naasten lief’ en meer van dit soort kreten werden mij met de paplepel ingegoten, keer op keer, jaar in jaar uit. En juist die gemeenschap schopt zowat ieder lid tegen de schenen. Schofferen zij niet de individu, dan is het wel een gemeenschap waar “leden” ook toebehoren en anders dragen zij wel uit wat zij zelf zo verafschuwen: misbruik van kinderen!! Laat mij dan maar lekker ‘omgebouwd’ zijn, altijd beter dan nagewezen worden als ‘zedendelinquent’. (Of haalt hij expres het onderbuik gevoel over transgenders en homo’s aan om zodoende zijn eigen viespeukenritus te maskeren?).

Ja, hij heeft ook gelijk als het gaat om het op de kaart gezette nieuwe geloof in Nederland, de uit het verre Oosten overgewaaide islam. Daar gaan wij het nog mee te stellen krijgen, het zal mij niets verbazen als wij over een niet al te lange tijd met weemoed zullen terugkijken naar de dagen dat wij geleid werden door de westerse cultuur en haar eeuwenoude geloof. Alles waar wij nu voor staan, waar wij in geloven, zal binnen een islamitische leefomgeving totaal verdwijnen. De saamhorigheid onder de LHBT-ers en anders gelovigen zal hoogstwaarschijnlijk weer opbloeien, maar dan alleen in huiskamertjes en met de gordijnen dicht. Niks geen botenparade meer, niks geen verworven vrijheden meer. De hele LHBTQIA gemeenschap, jouw gemeenschap houd op te bestaan. Hier is trouwens niets racistisch of fascistisch aan, de meeste andere stroming accepteren het niet, het communisme en fascisme al helemaal niet! Nee, dan kan je het beter te doen hebben met ‘hoe het was’.

Zal ik tegen die tijd mijn huid duur verkopen, zal ik mij als een mak lam laten (af)slachten of ben ik ruim van te voren naar veiligere oorden afgereisd?


“Zonder hoofd-haar, geen leven” is misschien wat overdreven, maar mijn haarwerk is een heel belangrijk onderdeel van mijn dagelijks bestaan. Zonder donatie’s is de aanschaf en het onderhoud niet haalbaar en daarom doe ik een dringend beroep op mijn lezers. Iedere euro is welkom en voor mij een geschenk uit de hemel! Voor een donatie kunt u HIERterecht.

3 Comments on “Van God los

 1. Even een reactie hier, ‘heb Uw naasten lief’.
  Dat is geen exclusieve regel van de religie, die belijden wel, maar doen niet.
  Ik als geboren atheïste zijnde, evenals mijn beide kanten grootouders, houden die regel van jongs af aan op.
  Religie heeft vooralsnog alleen maar meer ellende gebracht dan goeds in mijn ogen.
  Tijd voor een nieuw experiment, een religievrije wereld wat mij betreft.

  In de 2000 jaar plus dat de huidige religies het geprobeerd hebben is er geen progressie geweest, volgende graag.

  En die knakker, homofiel als ie is, moet zich niet bemoeien met anderen….

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: