Veteranendag 2018

Wij kijken er altijd reikhalzend naar uit, Veteranendag. Draaginsignes worden gepoetst en Sebastiaan en ik duiken altijd even in de doos met oude militaria en de plunjebaal. Er is altijd wel wat bij wat hij dit jaar wel of niet aan zijn ‘camouflage’ outfit wil toevoegen. Onze driekleur kreeg ook een make-over. Niet de kleuren, maar de mast en haar bevestigingspunten. Ik stoorde mij daar al jaren mateloos aan als de vlag, vaak binnen enkele minuten, om de ‘stok’ heen draaide. Dat is dankzij een rvs buis en twee ringetjes van AliExpress (€2,95) voor altijd verholpen. (Zolang die plastic dingetjes heel blijven dan).

veteranen

Al vroeg in de ochtend ging de rvs buis met onze driekleur in de masthouder, zo te zien was ik de enige in ons stukje straat (Foei). Toch was ik al een beetje zenuwachtig en kreeg geen hap naar binnen, een plakje ontbijtkoek was het enige wat ik bij de medicatie mee naar binnen kreeg en natuurlijk die slechte koffie er bij. Nadat ik mij weer van alle ins-and-outs op de hoogte had gesteld op Facebook en in de Telegraaf, dook ik onder de douche en gebruikte ik sinds de operatie voor het eerst weer een klein beetje make-up. Ik koos dit keer voor een lange zwarte jurk. (In de hoop dat deze iets van mijn overgewicht zou verbloemen…). Nu was het ook wel zo dat op een effen kleur de draaginsignes mooier uitkomen dat op een bloemetjesjurk.

img_4681Klokslag 12:04 uur kwamen wij aan op Den Haag centraal, alwaar het een gekkenhuis was. Niet alleen door Veteranendag, maar ook door de Volvo Ocean Race en het fantastische weer. De haltes voor de trams richting het strand stonden bomvol met mensen. (Al moest je voor echte bommen toch een paar honderd meter verder zijn). Dit jaar pakten wij het anders aan. We splitsten ons al vrij snel op en spraken steeds op een verschillend herkenningspunt af. Zo kon ieder zijn ding doen, al dan niet vergezeld van een van de kinderen. Daniël vond het uiteraard geweldig allemaal, maar al die prikkels zijn voor hem toch echt te veel. Daarom ging Saskia al vrij snel met hem naar de kids-corner. Met Sebastiaan struinde ik de vele stands af en bekeken wij diverse voertuigen. Dit was niet alleen voor hem leuk, maar ook voor de vrijwilligers en demonstrerende militairen. Want Sebastiaan weet zo ontzettend veel van het leger dat hij ze de oren van het hoofd kletste.
img_4687Niet veel later mocht Sebastiaan ook nog eens deelnemen aan een charge van de Koninklijke Marechaussee. Geheel gehuld in een tenue met schild, helm en knuppel, ging hij demonstranten te lijf en werden deze in de boeien afgevoerd. Hij was zo gedreven en fanatiek….. En hoe fijn was het dat Sophie ook nog even langs kwam op het Malieveld. Zij was op doorreis naar haar werk in Scheveningen maar kon nog één uurtje bij ons zijn!!!

En dan het weerzien met oude maatjes, bekende veteranen uit Den haag en omstreken (b.v. Larry Haaksma), veteranen vrienden van Facebook en forums, het kon eigenlijk niet op en dat was ook de reden dat wij veel langer bleven ‘hangen’ dan normaal. (Maar eigenlijk is het wel een beetje vreemd dat er van mijn compagnie maar zo weinig aanwezig waren. De enige die ik tegenkwam uit mijn peloton waren Pierre Westdorp en André Terlouw, niet echt veel dus). Voor ‘Ben Manuputty’ was het ook een hele eer om mij eindelijk eens te spreken, of was het andersom? Hij is naast veteraan ook een hele bekende hetero die zich buitengewoon inzet voor de Haagse LHBTQIAP2S-ers. En dat is nog niet alles, hij was ook portier van de discotheek waar ik mijn jeugd doorbracht. Dus wij hebben wat dingetjes gemeen. Het was ook voor het eerst dat ik mede-trans-vrouw-veteraan ‘Aris’ en haar vriendin life tegen het lijf liep en heel eventjes met haar kon praten. (Zij is in het echt nog veel liever en oh zo bescheiden). Voor mij een hele bijzondere gebeurtenis, zij is toch een van de mensen die,  vóór mij, de weg naar acceptatie van trans-mensen binnen de krijgsmacht plaveide. En ik moet zeggen dat dit gegeven ook steeds beter word. Ik ervoer dit jaar al veel en veel minder weerstand dan de voorgaande jaren.

Ik wilde nog veel langer blijven, nog veel meer mensen zien en mij nog langer vergapen aan voertuigen en allerlei mooie spulletjes voor veteranen. Ieder jaar jeukt mijn portemonnee als ik de prachtige ringen van Jaco zie. (Honor-Desigh-Ringen). Saskia moet mij daar echt bij wegtrekken anders hebben wij het echt een maandje heel erg slecht. Ik ben zo verliefd op één van die ringen. Ik kon het dit keer toch niet laten om een “Veteran Girl” armband van Unifil-blauw-para-koord te kopen. Maar wij hadden ook nog verplichtingen in Zoetermeer, daar startte immers de Veteranendag om 18:00 uur. img_4699Op dat tijdstip werden Sebastiaan en ik verwacht voor het enorme defilé van militaire voertuigen door de straten van onze eigen stadje. We rijden ook ieder jaar bijna door ons eigen straatje en als wij dan ons buurtje binnenrijden, hoor je aan alle kanten mensen jouw naam roepen. -Het is niet uit te leggen hoe mooi dat gevoel is.-
Aan het einde van die rit van ruim anderhalf uur worden wij op het ‘marktplein’ welkom geheten door onze burgervader en honderden toeschouwers! img_4710Na een kleine toespraak van de burgemeester krijgen wij wat te drinken en te snoepen en dan gaan de hekken voor de toeschouwers open. Een gegarandeerd feestje voor iedereen. Ook hier bleven wij dit jaar veel langer hangen dan wij normaal gewend zijn. Toen alle voertuigen weer naar hun bedjes werden gebracht in ‘Maaldrift’, kregen wij nog een toegift van een heuse “Leopard” (tank), die even wat kunstjes liet zien, waaronder het om zijn as draaien bij stilstand. WAUW, wat een kippenvel en een lawaai.

Bedankt iedereen die dit weer mogelijk hebben gemaakt en in het bijzonder al die toeschouwers die zoveel respect voor ons tonen.


“Zonder hoofd-haar, geen leven” is misschien wat overdreven, maar mijn haarwerk is een heel belangrijk onderdeel van mijn dagelijks bestaan. Zonder donatie’s is de aanschaf en het onderhoud niet haalbaar en daarom doe ik een dringend beroep op mijn lezers. Iedere euro is welkom en voor mij een geschenk uit de hemel! Voor een donatie kunt u HIERterecht.

4 Comments on “Veteranendag 2018

    • Hoi Ben,
      Dank je wel voor dit reuze compliment. Vond het ook geweldig om jou te ontmoeten! (Fan van jou was ik al 🙂 ).

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: