Knetter gek!!

“Voor voortzetting van het elektrisch ontharen, moet ik, als ik de voorgeschreven richtlijnen volg, eerst twee jaar gebruik maken van diverse kostbare zorg en de wachtlijst voor hen die al jaren wachten nog langer maken.”

struisvogel

Einde van de middag zou ik een Skype cessie hebben met mijn psychologe Tanja van Hengel. Eigenlijk meer voor onderhoud en een stukje nazorg. De echte druk en noodzaak is er al een poos vanaf. Om die redenen was ik ook niet in diepe shock, in shock toen ik gisteren het reeds door mij verwachtte berichtje van haar ontving. ‘Dat, hangende de afhandeling van het faillissement van haar bedrijf, er “voorlopig” geen consulten zouden plaatsvinden’. Maar goed, dat wist ik dankzij sociaal media al lang. Binnen zo’n hechte kliek gaat zoiets rond als een lopend vuurtje.

Ze kunnen zeggen wat ze willen en van mij ook hoog de boom in, maar deze vrouw heeft toch ontzettend veel bereikt voor de transgender gemeenschap. Dat velen dit nu vergeten, vind ik best kwalijk!! Natuurlijk voel ik ontzettend mee met haar huidige cliënten. Die belanden ik een heuse nachtmerrie, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Ik maak dat van heel dichtbij mee en is echt te erg voor woorden. Ik snap dat zij heel erg boos en teleurgesteld zijn, ik snap dat zij niet willen terug kijken. Ik snap ook wel dat zij denken dat ik makkelijk praten heb. Maar is dat nu de schuld van een persoon? Iemand die zoveel heeft gedaan en 24 per dag voor haar cliënten klaar stond, die de schuld geven, dacht het niet!! Zij verdient dit niet en daarom hoop ik dat er snel een oplossing gaat komen. Daarnaast mag de zorg ook eens achter haar oren krabbelen. De enorme wachtlijsten bij het VUmc bijvoorbeeld, daar duurt de wachttijd, voor enkel en alleen de intake, 85 weken!! Daarna mag je, als je goedgekeurd bent, nog eens 25 weken wachten voordat er überhaupt iets gebeurd.

Toen ik mij in 1995 ook bij dit team aanmeldde, was deze zorg geheel bericht op transseksuelen. Mensen, die net als ik, hun lichaam aan wilden passen aan het geslacht waarin zij zich thuis voelen. De mensen, die net als ik, zeg maar platvloers, van geslacht veranderen. Daar zijn nu andere groepen bijgekomen, simpelweg omdat er niet veel anders te kiezen is. Dat zijn de groepen die slechts bepaalde ingrepen wensen, alleen maar hormonen willen gebruiken, of zelfs het boterbriefje voor de wet al voldoende is. Zeg maar, puur als voorbeeld, de travestiet+, die is ook van de partij. Die leggen ook een druk op de wachtlijsten. Zoals ik al schreef, een poli voor transseksuelen, die er vanaf 2013 ook transgenders bij kreeg. (Zie mijn blog “KwarTETten”). En ondergetekende, want er is nog een vergeten groep! Daar kom ik zo op terug. Voor deze laatste groep is bij de zorgautoriteiten niet altijd begrip, zij stellen namelijk de eis dat er een volledig vrouwtje of mannetje word afgeleverd. Zodoende kan het dus gebeuren dat iemand zich als transseksueel aanmeld, maar dondergoed weet dat hij of zij afhaakt zodra het gewenst is bereikt. En geef ze eens ongelijk. (Ik ken de verhalen, die voor mij overigens een geloofwaardige aanname is, van cliënten die zich in de toiletten van het VUmc omkleden naar het verwachtingspatroon van de psycholoog en daarna weer het ziekenhuis verlaten zoals ze zijn binnen gekomen. Daarnaast heb ik het idee dat de transman ook met een inhaalslag bezig is. Zolang daar nog geen oplossing voor is, gaat het alleen maar meer wringen. Kijk, bij Tanja van Hengel was dit, vanaf het begin, bijvoorbeeld wel bespreekbaar.

Ik heb ook nog wel een mega bizar voorbeeld: Als ik nu een verwijzing van een genderteam nodig heb, moet ik mij als nieuwe patiënt aanmelden. Niet zo verwonderlijk misschien, maar voor een verwijsbriefje om naar de huidspecialist te mogen, voor voortzetting van het elektrisch ontharen, moet ik dus eerst 85 weken wachten, tot dat de eerst intake plaats gaat vinden. Maar dan ben ik er nog niet. Nee, daarna mag ik 25 weken wachten tot er een diagnostische fase volgt. (D.m.v. enkele gesprekken met een psycholoog, moet opnieuw worden vastgesteld of ik wel met genderdysforie behept ben!! Zie je het al voor je, dat deze psycholoog nou eens een ingeving zou krijgen dat ik geen genderdysforie heb, nou dan ben ik wel erg ver van huis 🙂 ). Als klap op de vuurpijl moet ik dan opnieuw de Real-Live Test in, om dan het gewenste papiertje te krijgen. En dat terwijl ik nota bene al patiënt ben in dit ziekenhuis!! Ik zou dus in mijn eentje het systeem totaal onnodig vertragen voor één simpele verwijzing. Wat dachten jullie alleen al wat dit gaat kosten, bizar gewoon, echt bizar!! En als Tanja van Hengel nog haar toko had gerund, was één telefoontje genoeg voor het gewenste briefje. Ik wacht nog even af, want dit moet anders kunnen, hier ga ik mij hard voor maken!!

En dan niet te vergeten die grote groep patiënten van Tanja van Hengel, die moeten ook weer helemaal opnieuw beginnen, niks geen dossier overname, niks geen overlevering, gewoon opnieuw beginnen, allemaal achteraan aansluiten!

 WIE IS HIER NU GEK, KNETTER GEK.

Op 22-05-2018 / 20:30 uur toegevoegd: Blog van Sandra.

“Zonder hoofd-haar, geen leven” is misschien wat overdreven, maar mijn haarwerk is een heel belangrijk onderdeel van mijn dagelijks bestaan. Zonder donatie’s is de aanschaf en het onderhoud niet haalbaar en daarom doe ik een dringend beroep op mijn lezers. Iedere euro is welkom en voor mij een geschenk uit de hemel! Voor een donatie kunt u HIERterecht.

10 Comments on “Knetter gek!!

 1. ik ben ook een van de opnieuw beginners …. het kost mij waarschijnlijk 3-6 maanden.

  • Hoi Gwenda,

   Het is echt waardeloos voor jou. Ik volg het zijlings bij T-NL. Ga jij naar Stepwork? Ik hoop echt dat jouw traject (en die van de andere gedupeerde) niet al te veel vertraging op gaat lopen.

   Liefs,
   Rianne

 2. en zo is het, dit kan gewoon niet zo door gaan. alle achter liggende jaren voor niets geweest??

  • Voor ‘niets’ zou ik niet zo direct zeggen. Want menigeen heeft al veel bereikt. Alleen vertraagd dit het proces enorm en dat is echt desastreus voor velen.

 3. Hoewel ik nu in een andere fase zit (net begonnen aan de hormonen, nog nét op tijd) is het verhaal heel heel herkenbaar.

  • Hallo Annevoss,
   Bedankt voor jouw reactie. Ik ken jouw verhaal niet, maar ik hoop oprecht dat jij er met niet al teveel kleerscheuren doorheen komt.

   Liefs,
   Rianne

 4. Mooi verhaal Rianne!
  Ik heb mijn SRS gelukiig net achter de rug (maart ’18) en ben blij niet in die nachtmerrie terecht gekomen te zijn. Ik heb ook veel respect en dankbaarheid voor wat Tanja voor mij heeft betekend in mijn traject.
  Ook ik voelde me meteen begrepen en erkend door Tanja.

  Ik hoop dat er een goede oplossing komt waarin Tanja en rol blijft spelen. Haar kwaliteiten als gender therapeut mogen niet verloren gaan. Ik vind het diep triest wat Tanja is overkomen. Zo veel jaren heeft zij voor transgenders belangen behartigd en alles gaat nu in rook op.

  Ik heb voor ontharing ook af en toe een verwijzing nodig en wacht nu maar af waar mijn dossier terecht komt. Als het ergens terecht komt ten minste.

  Ik vind het overigens een schande dat cliënten alleen maar vanuit media en social media dingen vernemen en dat de curator nog niemand heeft geïnformeerd. Niet over het faillissement, niet over het verloop en niet over de verwachte oplossing.

  Liefs,

  Irene

  • Hallo Irene,

   Dank je wel voor jouw uitgebreide reactie. Het is inderdaad in en in triest als kaar kennis en expertise in rook opgaan. Ik hoop ook op een oplossing. Niet zo zeer voor mijzelf maar voor alle transgenders in het algemeen.

   Ik heb voor mijn verwijzing een proef ballonnetje opgelaten bij het VUmc, omdat ik daar sinds kort cliënte ben. Al is dit niet bij de Genderpoli en dus heel benieuwd naar hun reactie. Die bleek dus te zijn zoals ik reeds omschreef!! Bizar en te gek voor woorden.

   Het is ook een schande dat niemand op de hoogte word gebracht over de gang van zaken. Iedereen blijft in het ongewisse en doen dingen nu op eigen houtje. Met het risico dat zij nog verder in de problemen komen. Daarnaast krijgt de één wel snel reactie op een vraag aan de curator en de ander helemaal niet! Ik overweeg om straks contact op te nemen met mijn ingang bij de media.

   Groetjes,
   Rianne

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: