Uit-getransd

Roberto wordt Rianne, man wordt vrouw, echtgenoot wordt echtgenote, vader wordt moeder. Woorden in willekeurige volgorde, of op zijn minst een strekking van die woorden, vielen lang in de wandelgangen. Een gegeven waar niemand iets mee kon, niets meer dan het over zich heen laten komen en het te laten voor wat het was.

werving-selectie-integriteit-sollicitatie-politiek_pixabay

Want wat kan je er mee? Wat kan je nu met iemand die transformeert, een in de volksmond genoemde transgender. Daar kan je dus niks mee! De naasten moeten er, als zij het een kans willen geven, mee leren leven en alles daaromheen neemt het voor lief. Het liefst op een hele veilige afstand. En dat begrijp ik! Begrijp ik dat? Ja, dat begrijp ik! Met mijn 50+ status heb ik al genoeg ervaring met “anders zijn” van naasten, dat ik mij heel goed kan voorstellen als je liever een straatje om wilt gaan. Dacht je nu werkelijk dat ik het leuk vond als een van mijn kids iets modieus droegen (dachten te dragen) waarvan ik mij de ogen uit mijn kop schaamde als ik er naast moest lopen. Dat ik in een dronken bui een vriendin aan de haak sloeg die er bij daglicht niet uit zag. Dat ik met foute vriendjes ‘van’, gezien werd of over de vloer kwamen. Dat er homoseksualiteit in de familie voorkomt, enz. enz.

Juist, je kunt er niets mee, van de een neem je uitdrukkelijk afstand en van de ander neem je het lief. Ik nam alles voor lief en er is was geen haar op mijn hoofd die daar anders over dacht. Nu moet je de voorbeelden niet als feit nemen, al was het laatste voorbeeld een enorme sneer, want ik kon daar juist wel wat mee en omarmde de betreffende personen als geen ander. Maar kon iemand wat met mij, nou nee. Slecht een paar, op een hand te tellen, konden er wat mee. ook uit een hoek die je niet zou verwachten.

“Ze konden er niets mee!’ En ik schrijf dat ik dat begrijp. Begrijp goed dat ik het zelf niet eens begreep. De afstand, de verwijdering was een gegeven feit, een voor mij begripvol feit en kon het goed handelen.

Met blijde boodschap kondigen wij aan: TADAAA: “Rianne!!!”

Dus vanaf nu geen verwijdering meer, geen blokje om of welke vorm dan ook die maar riekt naar afstand. En zo gebeurd het ook. Er valt nu niets meer te begrijpen, dat station is gepasseerd. Wie nu nog bekrompen reageert of denkt, kan niet iets met een transgender, nee, die kan niets met mij! (Kon sowieso al niets met mij en had nu een stok om mee te slaan). En het gaf mij ook de ruimte om eens grondig te schiften, een geluk bij een ongeluk, zeg maar.

En zo geschiedde het, dat ik nu een hele grote groep lieve mensen om mij heen heb. Dat ik wij lieve mensen mogen omarmen, die mij volwaardig zien als mens en niet als een ding. (Zelfs uit het hoge noorden en dat maakt mij blij). Kortom, ik ben dus uit-getransd (lees: klaar met het transformeren, klaar met het anders zijn). en ben wie ik ben, voor iedereen die mij lief is. Zij zien mij, zij omarmen mij en steunen mij in de dagelijkse beslommeringen die ik als mens, als vrouw heb. Gewoon zoals het hoort te gaan.

En, voordat ik stop , de bovenste regel, waarin ‘vader word moeder’ staat geschreven, is niet correct. Ik ben en blijf de vader voor de kids die mij als vader zien en, uitdrukkelijk met hun welbevinden,  de 2e moeder voor de jongste telgen.

“Zonder hoofd-haar, geen leven” is misschien wat overdreven, maar mijn haarwerk is een heel belangrijk onderdeel van mijn dagelijks bestaan. Zonder donatie’s is de aanschaf en het onderhoud niet haalbaar en daarom doe ik een dringend beroep op mijn lezers. Iedere euro is welkom en voor mij een geschenk uit de hemel! Voor een donatie kunt u HIERterecht.

2 Comments on “Uit-getransd

 1. Rianne,
  Je bent een prachtmens, een prachtvrouw met een prachtige partner en gezin.
  We zijn wie we zijn en mogen zijn.

  Koester d(i)e mensen om je heen.

  Liefs,
  Inge X

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: