De Toverfluit

Als oud veteranen mij tegen komen, refereren zij regelmatig naar mijn ex. ‘Jij was toch met die verpleegster?’ Oude maatjes uit mijn jeugd: ‘jij was toch zo gek op de “Rolling Stones”!’ Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar mijn herkenningspunten over tien jaar? Dat zal vast wel meer zijn dan de verwijzing naar een andere bril.

Die Rolling Stones tik is gebleven, de ex heet niet voor niets ex en sinds vandaag heb ik officieel een bril. In 1976 traden de Stones op in het Haagsche Zuiderpark, toen het ADO stadion daar nog stond. Dit was het laatste concert in Nederland dat ik niet heb gemist. Zes jaar later traden zij op in de Kuip.

img_4132

In 1976 fietste ik, als dertien jarige, met vriendjes naar het Zuiderpark, om iets spectaculairs mee te maken?? Eerlijk gezegd deed het mij niets, want ik had nog nooit van ene Mig Jakker gehoord. (Vroeger kreeg je weinig Engels mee, althans ik dan). Het enige wat ik wel weet, is dat ik niet lang daarna een schooldisco bijwoonde, waar “Satisfaction” een paar keer werd gedraaid en ik voor eeuwig besmet raakte. Dit terwijl mijn vader nog zo zijn best deed om mij een fan van Mozart te maken. (Gelukkig is dat niet gelukt, want heden ten dagen word zijn Zauberflöte als uiterst discriminerend en racistisch bestempeld).

Na mijn besmetting volgde ook de zoektocht en verzamelwoede voor alles waar maar het woord Rolling Stones op stond en zocht naar al het mogelijke aan tong-strelend vinyl. Na jaren achtereen iedereen en alles helemaal horendol te hebben gemaakt, kwamen de Stones eindelijk naar Nederland, kon ik eindelijk mijn idool, met mijn idolen, live zien!! Op 05 juni 1983 was het zover, mijn eerste live optrede werd een feit. Oeps, maar wacht eens even…… zat ik toen niet in Libanon? Jawel, dat was ook zo. Gelukkig wist ik al voor mijn vertrek naar het zonnige zuiden wanneer en waar er zou worden opgetreden. img_4138Zodoende hadden vrienden een kaartje kunnen regelen en kon ik er toch bij zijn. Dat klinkt makkelijker dan dat het was. Ik zat tenslotte in een gebied waar Jezus ooit rond wandelde en waar het na zijn overlijden, nog niet veel was veranderd. De kreet: ‘spring even in de RandstadRail’, bestond daar nog niet. (Nog steeds niet trouwens). Ik moest dus mijn verlof aanvraag zo regelen dat ik ook echt wel naar het concert kon. En dat lukte precies in de juiste periode. Zo reisde ik eerst per ezel naar een naburig dorpje, om verder naar het hoofdkwartier van het Nederlandse bataljon te worden gebracht. Aldaar werd mijn tenue gekeurd op netheid, want stel je eens voor dat je in oorlogsgebied geen vouw in je broek had en je laarzen niet waren gepoetst. Van daaruit werden wij naar het “Hollandhuis” nabij Tel-Aviv gebracht, om een dag later naar luchthaven “Ben Gurion”  getransporteerd te worden. Een kleine 30 uur later, van ezel tot aan het Nederlandse luchtruim, lande ik eindelijk op Schiphol. Na een paar dagen dikke pret met mijn ex en mijn vrienden werd het tijd om naar Rotterdam af te reizen en eindelijk, eindelijk Mick Jagger live te zien……….

En weet je wat nou het ergste was, ik kan mij er nog maar bar weinig van herinneren. Wij zaten als een van de eerste in het stadion, in de felle zon en het was bloedheet. Ik vertelde eerder van mijn drankprobleem, nou, daar in dat stadion heb ik die dag dan ook flink geoefend. (Ik moet echt de cd’s en dvd’s bekijken om nog enige herinneringen op te halen). Alleen de eerste noten van “Under my tumb” vergeet ik nooit meer. (Het is trouwens het neuriën en fluiten van dit nummer en wat oude langs-vliegende foto’s, dat ik inspiratie vond voor dit blog).

Ik ga het nog wel eens een keertje over de terugreis naar Libanon hebben, want dat werd een heel ander verhaal dan wat ezeltjes en voetstappen van de Heer. Israël was namelijk, zonder mij, Libanon binnen gevallen. En wat ik mij ook nog herinner: “Dit was mijn duurste Stones kaartje ever!!!!”

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: