My first and last

Ik speelde bijna nooit bij andere vriendjes thuis en was heel erg gehecht aan mijn eigen kamertje. Deze kamer vertroetelde en koesterde ik alsof het mijn ‘Kingdom’ was. Eigenlijk was dat ook zo, het was het enigste plekje waar ik mij in kon terug trekken en veilig was voor iedereen en alles. (Ik had in de kelder wel een grote treinbaan, alwaar ik ook heel wat uurtjes doorbracht, maar daar was geen gezelligheid). Nee, mijn kamer was onwijs gezellig en verzorgd. Daar kwam bij dat ik het rijk alleen had, want mijn ouders waren niet zo moeilijk en hadden meer sores met elkaar dan dat zij bezig waren met mij. Toen ook mijn moeder voorgoed uit huis ging en mijn zusje elders vertoefde, stond niets mij meer in de weg.

akai-reference-master6rjbk

De gezelligheid van mijn kamer en uiteraard de vrijheid lonkte naar veel van mijn vrienden. Heel veel avonden zat mijn kamer vol en ging er heel veel bier door de dorstige keeltjes. En altijd muziek, ik kon niet zonder muziek. Liefst zo hard mogelijk en als het even kon met het raam open, zo kon de buurt ook meegenieten van de muziek die ‘ik’ leuk vond. Dat niet iedereen dat waardeerde merkte ik aan de velen bezoeken van Ome Agent. Die dreigde altijd met inbeslagname, maar zoals dat nog steeds gaat, bleef het bij waarschuwingen en een opvoedkundige blik. Maar altijd muziek, vooral rock, hard-rock en The Rolling Stones waren mijn favoriet, nog steeds trouwens. Rond mijn 18e had ik wel zo’n beetje de gehele collectie in mijn bezit. Ook dat was een wekelijkse bezigheid, lp’s kopen. Van jongs af aan was ik een fervent verzamelaar van lp’s en kocht bijna nooit singles, vond ik een nummer van een band goed, dan zou de rest niet onderdoen, zo was mijn filosofie. Ieder weekeind gingen wij wel de stad in om te snuffelen en kopen. Maar ook gratis exemplaren liet ik niet lopen en door het beroep van mijn vader kwamen er ook lp’s in mijn bezit die niemand nog had. (Mijn vader was kunst-criticus en ontving hiervoor duizenden boeken, waarover hij weer een recensie in de krant schreef. Zo ontving ook zijn collega, de muziek recensent, veel lp’s. Speciaal voor mij sloot mijn vader het op een akkoordje en ruilden zij hun verworven boeken en lp’s. Daar zaten echte verzamelstukken bij, want naast dat het een 1e persing betrof, zaten er ook foto’s en dergelijken bij). In mijn jeugd moest ik het helaas nog doen met het gebruikelijke huis-tuin-en-keuken apparatuur, zo’n ouderwetse ‘toren’, met versterker, cassettedeck, tuner en een draaitafel.

7ff8d6cdd4523bd7253c8a2720fd073e (1)
De witte versie (rechts) stond in mij woonkamer te stralen.

Toen mijn vader overleed, ik was nog amper 21 jaar, bleven er genoeg penningen over om eens een serieuzer kijkje te nemen in de beste Hi-Fi winkel van Den Haag, Stuut & Bruin. Het kon niet anders dan dat ik met een stel geweldige speakers de deur uit wandelde. Wat was ik blij met deze speakers, ik vertroetelde ze tot de met en elke dag zwijmelde ik weg bij hun kunnen. Het was in de periode kort na mijn scheiding, dat ik net over de top ging van hun vermogen en de speakers naar de eeuwige jachtvelden blies. Uit pure nijd, verdriet en onmacht zette ik ze de volgende dag bij het huisvuil. Toen ik daar even later spijt van kreeg, was er al iemand mee vandoor gegaan en tot op heden kan ik wel de laatste haren uit mijn kop trekken. Als schrale troost liep ik een paar jaar terug tegen ‘broertjes’ aan van hetzelfde merk. En toch is het niet gelijk aan wat ik ooit had.

Jaren later kocht ik er spontaan een sublieme geluidsinstallatie van AKAI, de Reference Master bij. En daar zit ook een klein verhaal aan vast, want de complete installatie kocht ik tweedehands, in nieuwstaat, van een (mede) gokverslaafde in een kroeg. Hij was zo aan zijn éénarmige bandiet vastgezogen dat zijn laatste stukje salaris in de gleuf verdween. Zodoende vond hij in mij een slachtoffer die zijn laatste stukje huisraad, voor een appel en een ei, wilde kopen. Deze prachtige installatie is gelukkig nog steeds in mijn bezit!!

En als ik de ruimte krijg, dan gaan al die ‘watts” er flink tegenaan. Dan is het weer net als vroeger, alleen wat minder lang en doe ik mijn best om het bij een paar nummertjes te houden. (Wat bijna nooit lukt). Wij hebben wat betreft mazzel in de buurt, er wonen in de directe omgeving geen fossielen en wat er wel woont ruikt nog naar ‘Woodstock’, dus mijn muziek zorgt nog niet voor gebonk op de muren of een Ome Agent aan de deur. En mochten zij wel komen, dan zeg ik wel dat ik mijn zoon zal toespreken! Zoonlief is ook de enige die thuis blijft als ik het in mijn hoofd krijg, de rest vlucht weg!

En als ik dan door mijn immense verzameling lp’s snuffel, aan de hoezen ruik en het vinyl in mijn handen heb, dan waan ik mij weer terug in mijn kamertje, waar alles veilig en mooi was. Mijn kamer, mijn vrienden en mijn verzameling lp’s. Mijn allereerste lp was van Uriah Heep en de laatste van The Rolling Stones. Ik heb ze nog en alles was er tussenin is gekocht, gekregen, ‘geleend’ en als verzamelobject is bewaard.

One Comment on “My first and last

  1. Pingback: Schuffelen | OP EN TOP VROUW

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: