POT (verdorie) 2

Het woordje “dan” heb ik bewust onderstreept. Het kan twee kanten op; ‘heeft zij gezien wat anderen ook zien, of zag zij, wat zij ook ervaren? Ik ga voor de goede orde maar in het midden zitten. Weet je, dat ik in het mannelijke bestaan een makkelijkere omgang met lesbiennes had dan nu? Er was toen een duidelijke grens tussen man en vrouw, maar ook een grens tussen broer en zus.

img_3866

Even voor de duidelijkheid, voordat er conclusies worden getrokken die niet de mijne zijn, er zijn lesbiennes in mijn vriendenkring waarmee ik een geweldig leuke vriendschap heb, waar het woordje “omgang” geen verdere betekenis heeft.

ik vind dus dat het omgaan met lesbiennes makkelijker was in mijn mannelijke bestaan, dan in het vrouwelijke. Dit omdat er duidelijke grenzen waren, er was een afgebakend gebied waarin je niet kwam. Voor dat gebied had ik het diepste respect en kon ik mijn plekje heel goed vinden. Het was duidelijk, in hun territorium kwam je niet en roerde je niet, klaar!

Maar nu ben ik er zelf een, volgens de letter van de wet dan en in de hokjesgeest van ons ruimdenkende landje. Alleen voel ik mij helemaal geen lesbienne. Kan dat überhaupt wel, je een lesbienne voelen? Het lijkt mij dat je daarvoor een totaal andere voorgeschiedenis nodig hebt dan in mijn geval van toepassing is. Ik heb op dat vlak geen enkele strubbeling gehad. Ik bedoel, ik ben nooit als meisje verliefd geworden op een ander meisje. Ik heb nooit geproefd aan de ontwikkelingen die een meisje in haar jeugd meemaakt en ga zo maar door. En misschien wel het belangrijkste, ik heb nooit het ongemakkelijke gevoel meegemaakt door als vrouw met een man te zijn. En dat houden we ook zo. Dat is dan wel het enige wat wij gemeen hebben, wij houden niet van mannen! Maakt dat mij dan een lesbienne?

Misschien is het beter om het te laten rusten en mij te concentreren op wat ik wel heb. Maar daar heb ik geen rust mee, sorry. Want waar begon dit blog ook al weer mee, dat ik als man een betere omgang met lesbiennes had. Ik voelde mij daar altijd thuis en het leek mij altijd geweldig om ook “zo” te zijn. “Zo”, uhm, ja, maar dat geweldige gevoel kan ik niet uitleggen, hoe leg je überhaupt zo’n diep geworteld gevoel uit? En er is nog het onderstreepte woordje “dan”. Is de lesbische commune wel geschikt voor de ‘nieuwe vrouw’, een vrouw zoals ik? Daar wringt ook een schoen, zeker weten. Er zijn zat transvrouwen die een relatie hebben met een geboren en getogen vrouw. Zij die net als ik al in een relatie zaten, of die er onderweg toch een gevonden hebben. Nou moet ik heel eerlijk bekennen dat mijn kennis niet zover reikt, maar hoeveel trans-vrouwen begeven zich werkelijk vrijelijk in het vrouwenleven en dan ook nog eens in het leven van de lesbiennes? Niet zo veel vrees ik.

ach, een beetje sparren noem ik de uitingen in beide blogs maar, mogelijk levert het bruikbare informatie op van lezers. Ik weet het ook even niet meer.

2 Comments on “POT (verdorie) 2

 1. Ik heb mijn vrouw nooit gekend in haar oude genderexpressie. Ik ben verliefd geworden op haar en verder denk ik er nooit zo over na. En daarnaast zijn we praktiserend lesbienne, dus we hebben alleen een lesbische relatie.

  De meeste lesbiennes die we ontmoeten, behandelen ons als gelijken. Misschien hebben we geluk? Misschien ligt het wel aan onze leeftijd? Misschien komt het omdat we met dezelfde problemen kampen (zoals een kinderwens, rare vragen krijgen rondom onze geaardheid)? Ik heb geen idee.

  • Hoi, ik ben er nog niet achter, maar misschien maak ik mij druk om niets :). Misschien steekt het wel dat (één van 2) mijn lesbische zussen niet met de situatie om kan gaan. Wie zal het zeggen?

   De rare vragen zijn ons niet ongewoon. Wat leuk dat jullie een kinderwens hebben? Ik ben gezegend met 6 stuks, maar ken ook de pijn van mensen waarbij het niet lukt of kan. Ik hoop zo dat het voor jullie wel gaat lukken!!

   Liefs,
   Rianne

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: