éénheidsworst

Na mijn eerste transitiepoging ging ik in therapie. Therapie om weer op rit te komen en vooral het leven als ‘man’ weer op te pakken. Dat was de insteek na de uitgebreide intake. Een intake met een psychologe en een psychiater. Nou bevond ik mij in die tijd best wel in een twilight-zone en kan niet alles meer herinneren. Maar wat mij heel goed is bijgebleven, is dat men geen ene mallemoer snapte van genderdysforie. De maanden dagtherapie waren niet voor niets, ik heb er iets van opgestoken, maar het was vooral een welkome tijdvulling. En ik hield er ook nog een mooi blondje aan over, dus mijn tijd was niet voor niets.

603988-thinkstockphotos-76661748-653x367

Aan het einde van de therapie volgde een eindgesprek met de psychiater. Uiteraard had ik veel progressie gemaakt en maakte hij zich geen zorgen over mijn toekomst in de maatschappij. Dat ik ondertussen weer fulltime als conducteur werkte deed niet ter zaken…….. Maar goed, niet alles werd in detail besproken, dus vroeg ik een paar dagen later om een kopie van het eindverslag. Na wat over en weer gezeur viel deze uiteindelijk op de deurmat. En wat las ik daarin: “cliënt had heel veel moeite met zijn homoseksualiteit”……., pardon??!! Mijn, destijds gewezen, genderdysforie werd aan homofilie gekoppeld. En dan hebben wij het hier over de jaren 90 mensen, amper 25 jaar geleden dachten vooruitstrevende psychiaters dat je als man, met genderdysforie, wel homoseksueel moest zijn. Ik heb deze passage en aanname direct laten verwijderen en een stevig onderonsje gehad.

Maar is die aanname verdwenen? Welnee joh, die is nog springlevend! Wist je dat er nog velen die gedachtegang hebben? “Transseksuelen / transgenders zijn mannen die niet voor hun homoseksualiteit durven uit te komen”. En wat dacht je wat wij regelmatig te horen krijgen; “dat het een kwestie van tijd is dat ik ook met een man zal gaan”. De eerste aanname is een volslagen idiote redenering, de tweede heeft een kanttekening. Er zijn inderdaad transvrouwen die na een jarenlange relatie met een vrouw, overstappen naar een man. Veelal hadden deze transvrouwen reeds in hun man-zijn gevoelens naar mannen toe, bleef het bij een stille fantasie. Daarnaast heb je ook transvrouwen die door de hormonen interesse krijgen in het andere geslacht. Zo raar is dat niet, want een transvrouw krijgt een 100% vrouwelijke hormoonspiegel, zij is gewoon een vrouw. En waar vallen de meesten vrouwen op? Saskia vraagt dat dan ook geregeld aan mij, meestal als er hierover weer een artikel verschijnt, als een transvrouw over haar avonturen schrijft of het live aan haar verteld. Ik snap wel dat zoiets haar doet twijfelen. Vooralsnog heb ik op dat gebied geen snode plannen!

Wat ik ook zo verwonderlijk vind, is dat aannames nog steeds een grote rol spelen bij ‘sommige’ genderpsychologen. Niet zo zeer de link met homoseksualiteit, maar de link tussen meisjes en jongens gedragingen. Regelmatig hoor en lees ik over “frustraties” tijdens het proces, het proces dat een transgender verplicht is te doorlopen. Als een transgender niet in het stramien van aannames meeloopt, dan moet hij of zij hemel en aarde bewegen om niet in de problemen te komen. Het eerlijk beantwoorden van een simpele vraag kan veel vertraging in het proces opleveren. Een voorbeeld hiervan zijn de vragen over het speelgoed waar je vroeger mee speelde of hoe jouw speelgedrag was. Ga als transvrouw dan niet zeggen dat je vroeger met autootjes speelde of buiten graag de rol van ‘Arendsoog’ vertolkte. Dat kan volgens sommige trans-geleerden dus echt niet! Waarom niet, staat er ergens zwart op wit dat transseksuelen een standaard speelgedrag vertonen? of is dat een aanname van hetgeen de meesten maar uit drang naar acceptatie vertellen? Nee, om sneller door het proces te komen moet je dus liegen en dat gebeurd op grote schaal.

Ik schop waarschijnlijk tegen het verkeerde been als ik zeg dat je soms aan het verhaal van de transgender al kan opmaken bij welk transgenderteam hij of zij onder behandeling is. Echt waar, het valt gewoon op dat diverse transen hetzelfde verhaal vertellen. Dat is op zicht niet raar, want het internet staat er vol mee, hoe je je moet gedragen en vooral wat je wel of niet moet zeggen. Het is toch bizar, dat je je door aannames anders moet opstellen dan dat jezelf bent. Je moet toch gewoon eerlijk kunnen zeggen waarmee je vroeger speelde, of wie je grote voorbeeld was. Ik las vroeger alle strips van Tarzan wel 10 keer en dacht er geen seconden over na hoe het zou zijn om Jane te zijn. Bij Superman was dat anders, de rol van Superwoman leek mij nu juist wel veel leuker. Nu kan ik dit, als volledig getransformeerde transseksueel makkelijk schrijven, want ik ben tenslotte niet meer afhankelijk van een psychologisch onderzoek en hoef ik niemand meer te overtuigen van mijn zijn. Met die gedachten in het achterhoofd is het niet raar dat de berusting voor velen pas na een lange periode komt. Als alles achter de rug is en je niet meer in het geplaveide pad van de hulpverlening hoeft te manoeuvreren. Dan pas kan je zeggen dat je er bent, dat je bent wie je bent en kan zeggen wat je wilt.

Kijk wel uit wat je verteld, want niet iedereen komt er mee weg door te zeggen dat ‘hij’ vroeger in de kledingkast van zijn moeder dook. Want het kan je zomaar gebeuren dat je per abuis een foto laat zien waarop je moeder is afgebeeld. Probeer dan maar eens uit te leggen dat jij als tenger jongetje de kleding van je moeder, met maatje 64, droeg! Of dat er een foto opduikt waarin je trots je nieuw verworven Dinky Toy laat zien. Probeer zoveel mogelijk jezelf te blijven en gebruik de informatie op het internet als leidraad. Je bent uniek, blijf dat ook! Eenheidsworsten zijn er genoeg op de wereld. Wij zijn, over het algemeen, hele sterke mensen, die met beide benen op de grond staan en een weg hebben bewandeld die weinig mensen aankunnen. Hen die trachten je te laten wankelen, moet je snel opzij schuiven. 

Voor een kleine bijdragen aan mijn haarwerk, klik dan HIER, u doet ons dan een groot plezier.

 

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: