Niet voor de poes (1)

Inmiddels val ik onder de 55+ regelingen en stap bijna het leven der fossielen binnen. Daarnaast ben ik nu vrouw en vraag mij of er nog spannende dingen gaan gebeuren. Vast wel, denk ik, maar zullen daar ook dingen bijzitten die ik vroeger beleefde? Vast niet. Ik vraag mij ook af, of ik er, als poes, nu weer negen levens bij krijg? In de tijd van het ‘katerschap” had ik alle levens reeds ruimschoots verspeeld. Een paar van die verspilde levens staan mij nog duidelijk bij en ga ik met jullie delen. 

Als ik terug denk aan die keren dat ik levens verspeelde, dan heb ik wel heel vaak geluk gehad. Naast mijn avonturen met cement, (waarover ik ergens een paar honderd blogs geleden uitvoerig over schreef) liep ik al spelenderwijs wel vaker tegen “Magere Hein” aan. Zo speelden wij graag in de duinen nabij ‘Lookhill’. Daar hadden overblijfselen uit WW2, de bunkers van de Atlantikwall, een aanzuigende werking op ons. Van een paar wisten wij nauwe ingangen te vinden en eenmaal binnen, begon het avontuur pas echt. Ik scheet menig keer peultjes als de speelgoed zaklantaarn er mee kapte, of een der vrienden een vage schim ontwaarde. Onze fantasie was onbegrensd en iedere nieuw ontdekte ruimte zou wel eens een schat aan oorlogstuig kunnen verbergen en als wij mazzel hadden, misschien wel een skelet! Maar eigenlijk zochten wij, vergeefs, naar munitie en ander wapentuig. Wij werden hier destijds echt wel nadrukkelijk voor gewaarschuwd. Onze ouders hadden allemaal de gruwel van de oorlog meegemaakt en kenden als geen ander de gevaren van achtergebleven explosieven en niet geruimde mijnen. In mijn prille jeugd waren er zelf nog plekken waar waarschuwingsbordjes hingen, bordjes aan het prikkeldraad met doodskoppen er op. 

Bunker 1

Maar wij vonden nooit wat, ja de overblijfselen van daklozen of zo, althans, daar gingen wij maar van uit. Ook daar hadden wij een heel ander beeld bij, want wie keek er vroeger niet naar “Catweazle”. Ik moest er niet aan denken om zo’n figuur in de lichtbundel van de zaklantaarn te krijgen.

Nog steeds worden er bunkers ontdekt, worden er verborgen ruimen gevonden en dat was in mijn jeugd nog veel meer het geval. Zeker na hevig noodweer, zoals een Noordwester storm met springvloed, die delen van de duinen deed afkavelen. Hierbij kwamen bunkers soms, voor een deel, bloot te liggen of vond je, wat hoger gelegen op een duin, ineens een stukje betonconstructie. Een klein stukje beton die de aanwezigheid van een bunker verraden en ons dus vroeg om nader onderzoek. 

 Op een zekere dag vonden wij een doodlopende gang in een van de bunkers. Doodlopend door instorting, niet zomaar een gangetje dat ophield. Zouden wij nu eindelijk geluk hebben en kamers vol met schatten gaan vinden? Een paar dagen later gingen wij weer terug, bewapend met graaf gereedschappen en uiteraard nieuwe batterijen in de zaklantaarns. (Natuurlijk hadden wij hier thuis niets over verteld, want dan zou er wat zwaaien en een weekje of tig huisarrest kregen wij er dan gratis bij). In alle stilte en in het grootste geheim begaven wij ons richting het westen, alwaar ons rijkdom en eeuwige roem wachtte. Ik was toen al haantje de voorste en begon driftig te graven, steeds verder en mijn bewegingsruimte werd alsmaar kleiner, tot dat ik alleen nog liggend verder kon. Toen stortte de hele boel in…………….

Ik weet niet meer hoe lang het duurde, maar opeens kon ik weer diep ademhalen en zag ik de blauwe lucht. Wat bleek, doordat de boel instortte was er een krater(tje) in de duinen ontstaan, vlak naast het bekende uitkijkpunt. Bezoekers aldaar werden door mijn vrienden gewaarschuwd en tezamen groeven zij mij, van bovenaf, uit. Dat was inmiddels mijn 4e verspilde katten leven.

Voor een kleine bijdragen aan mijn haarwerk, klik dan HIER, u doet ons dan een groot plezier.

One Comment on “Niet voor de poes (1)

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: