Dead name

Deadnames

 

Hé, jij heette vroeger toch ook al eens Rianne?

Ja, dat klopt helemaal, ik heette vroeger inderdaad Rianne. Dat klink wel raar, want vroeger had ik voor de meesten onder ons toch echt een jongensnaam en die klonk in de verste verte niet eens een beetje als Rianne. Er zijn slechts enkele mensen in mijn huidige leven die dat kunnen beamen, die eerste keer dat ik “ook” Rianne heette. Die mooie naam kreeg ik in 1994 van mijn oudste kids en droeg ik in de periode van mijn eerste transitie. Ik keek dan ook wel een beetje verbaasd op toen mij dat gevraagd werd, het kwam ook heel onverwachts. Een oud collega die ik bij de benzinepomp tegen het lijf liep. (Vraag mij niet naar zijn naam, want die weet ik niet meer).

Dead name staat voor het noemen van iemands oude naam, een naam die voor de betrokken personen als dood word beschouwd. Vaak zijn dat mensen zoals ik, die om een duidelijke reden hun naam wijzigen. Maar er zijn nog veel meer redenen om een naam te wijzigen. Ik denk dan aan Cassius Clay, om religieuze reden, maar ook aan een oud collega, die volgens mij om spirituele redenen zijn naam veranderde. Daarbij kan ik ook wel een voorstelling maken als je een voornaam hebt die nou niet bepaald leuk is, of waarmee je constant word gepest.
Ik schreef onlangs nog dat mijn oude jongensnaam nauwelijks nog door derden word genoemd, slechts enkele doen dat nog. En dan niet met opzet, maar meer omdat zij nou eenmaal meer tijd nodig hebben. Ik kan daar wel mee leven. Ik zie het niet, zoals vaak word genoemd, een belediging. Dat gebeurde in het verleden nog wel, maar die personen maken geen onderdeel meer uit van mijn leven.

Eigenlijk gebruik ik mijn dead name wel het meeste. Echt waar, in mijn blogs verloochen ik mijn oude naam niet en als men het mij vraagt, geef ik zonder meer antwoord op hun vraag. Zo ook laatst bij het etentje, waar een oud buurtgenote vroeg hoe ik vroeger heette. Dat was wel een apart moment, want jij wist nog niet dat ik nu Rianne heette, maar nam klakkeloos aan dat het vroeger een andere naam was. Toen ik haar mijn oude naam noemde, zei zij gelijk: ‘oh, dan heet je nu zeker Roberta’. Nou, als er één naam is die ik verafschuw, is het die wel’……….. “Roberta”, hoe kom je er op! Daar ben ik ooit eens mee gepest, dit naar aanleiding van de geweldige film; “The world according toGarp”.  Een film met Robin William in de hoofdrol en een bijrol voor een transseksueel. Een transseksueel die op een niet zo geslaagde wijze van geslacht veranderd. Kortom, een film die je echt moet zien. Al is het maar om het verhaal ansich. Het is een verfilming van één van de boeken van John Irving, een geweldige schrijver. Ik heb al zijn boeken in het Engels gelezen, voor mij een toch wel zware kost.

Daarnaast kom ik mijn oude ikke + dead name ook nog tegen in bijvoorbeeld een reclamefilmpje en die vind ik nog te leuk om te vergeten. Bij deze de LINK. Maf hoor, om mij zo te zien. Zo, en nu weet iedereen gelijk hoe ik vroeger heette en er uit zag. Dus nu nooit meer vragen, oké??

Wat wel is, is dat mijn “deadname” niet dood is. Wat ook is, is dat ik er niemand mee kwets, want ik heb die naam niet van mijn ouders gekregen. Wat zeker is, is dat ik een heel lang leven heb geleefd onder deze naam. Wat vaststaat is, is dat mijn verleden niet hoeft te worden uitgewist. Daar heb ik veel te veel mooie momenten voor meegemaakt, meegemaakt als Roberto en niet als Rianne……

Voor een kleine bijdragen aan mijn haarwerk, klik dan HIER, u doet ons dan een groot plezier.

6 Comments on “Dead name

  1. Lieve Rianne,
    Ik vind je als Rianne mooier als In je “voeige” leven! Je bent een prachtige vrouw en je wordt steeds mooier! Wat een verschil sinds ik je voor het eerst ontmoete in april!

  2. Mijn vrouw heeft ook een dead name en ze wil er ab-so-luut niet mee geassocieerd worden. Ik ken haar niet uit de tijd dat ze haar dead name droeg en die naam past ook totaal niet bij haar. Niet bij haar karakter en niet bij haar uiterlijk. Daarnaast vind ik het erg onrespectvol om iemand bij haar/zijn/diens dead name te noemen.

    • Dank je wel voor jouw reactie. Het is ook verre van respectvol als je iemand niet anders kent of het uit gemeenheid zou zeggen. Ook mijn oude naam past geheel niet bij wat en wie ik nu ben. Heel af en toe moet ik wel even. Net als laatst, toen ik reageerde op een oude bekende. Die herkende mij absoluut niet. Toen toch maar een stille hint gegeven 😃

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: