Grote beurt

Er voor, er na, een klein beetje of helemaal niet? Plastische chirurgie of aangezicht correcties? Een keus of noodzaak? Allemaal vragen die vragen die mij de afgelopen tijd bezig hebben gehouden. Los van het feit of het überhaupt mogelijk is. Ja, mogelijk is heden ten dagen alles, alleen hangt daar een prijskaartje aan. In mijn geval word het dus zoeken naar mogelijkheden zonder gelijk die geldboom op mijn rug aan te spreken.

Diverse vriendinnen (trans-vrouwen) hebben ook voor die keuzes gestaan. De een heeft het achter de rug, de ander zit er midden in, enkele hebben de beslissing al genomen en sommige zijn nog in afweging, net als ik. Na de “grote” operatie was ik even helemaal ziekenhuis moe, wilde het liefst niets te maken hebben met alles wat maar een witte jas droeg of maar naar zorgverlener rook. (Dat dit ten kosten ging van mijn gezondheid laten wij in het midden, want ook die noodzakelijke zorg ontliep ik). Maar de afgelopen tijd hield het mij bezig, zou ik weer verder gaan met het laten sleutelen aan mijn lijf, zoeken naar de mogelijkheden en vooral de vraag: ‘is het echt nodig?’ Daar ben ik nu wel uit. Een volmondig JA is hierop mijn antwoord.

Ik heb mijzelf, om dit te verwezenlijken, in overleg met het thuisfront, voorgenomen om in het najaar op zoektocht te gaan naar gespecialiseerde zorg. Gekozen voor het najaar omdat ik de wintermaanden juist de aangewezen tijd vind om zoiets te doen. Ook wil ik weer net zo fit zijn als dat ik voor de operatie was. Dat is wel de hoogste eis en prioriteit die ik mijzelf heb gesteld. Niet alleen fit, ook die toebedeelde “ponden” moeten van mij de prullenbak in. (Misschien wel vrouw eigen, zeuren over de pondjes, maar het heeft bij mij ook heel veel nadelen op reumatisch gebied). En is dit niet dit jaar te verwezenlijken, so be it, dan schuiven we het gewoon een jaartje op. Het hield mij bezig door de behaalde resultaten die ik zag bij andere trans-vrouwen, maar vooral de zaken die mijzelf aangingen, mijzelf aangaan. Natuurlijk weet ik dat ik voor altijd zichtbaar een trans-vrouw zal blijven, maar een klein beetje minder mag van mij ook wel. Tot voor kort stond ik daar zelfs ver boven. Het heeft lang geduurd eer ik mij toch echt ben gaan storen aan de opmerkingen en blikken van derden. ‘Daar stond jij toch ver boven?’ Jazeker, maar de praktijk achterhaald mij.  Waarbij ik overigens wel wil aanmerken dat ik gelukkig ben met wat ik tot dusver heb bereikt, tot zover geen enkele spijt! De mogelijkheid is er, dus waarom zou ik er geen gebruik van maken?

Waar denk ik dan aan? Goeie vraag. Ik zou het zo 1,2,3 ook niet weten, gewoon omdat ik niet weet wat er mogelijk is. Daarom ga ik mij aanmelden bij een specialiste die daar haar levenswerk van heeft gemaakt. Zij mag voor mij bepalen of er wel of niet iets te sleutelen valt, waardoor ik misschien iets minder gemeneerd word. Daarnaast hebben we thuis besproken dat mijn stem echt niet past bij mijn vrouw-zijn. Ik kan het de mensen aan de telefoon dan ook niet kwalijk nemen dat zij steeds ‘meneer’ zeggen, maar leuk is anders. Ook legt het het er in de praktijk wel heel dik bovenop dat ik een vreemde eend in de bijt ben.

Tijd om te gaan voor een “grote beurt”, want met een onderhoudsbeurtje gaat het niet lukken.

4 Comments on “Grote beurt

  • Hoi Nicole,
   Jawel, ik heb logopedie gedaan, maar het thuisfront was er nog niet aan toe :). Ik overweeg nu een stemband operatie. Daar zitten wel risico’s aan vast. Je kunt je stem verliezen en je weet niet hoe je stem gaat worden…… Verder is het ook geen pretje om in je keel te laten snijden. Aan de andere kant wel even rustig want je mag weken lang niet praten :).

 1. 22 augustus naar de KNO/ Logopedie van het VU om te kijken naar de stembanden.
  Mijn logopediste vind dat ik behoorlijk vooruit ben gegaan. o ook twee vriendinnen die mij al een jaar niet gehoord hadden. ]
  Ik weet niet zeker of ik er iets aan laat doen, ook door de risicoś die jij al beschrijft.

  Wens je veel succes bij een eventuele operatie.

  • Het duurt voor mij nog wel even. Eerst nog een keer logopedie en als het echt niet lukt, dan pas een operatie.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: