De T van watte ??

wat_valt_er_onder_transgender

Als panellid heb ik deelgenomen aan een discussie avond over genderdiversiteit. Georganiseerd door, bij Amnesty Internationaal aangesloten studenten van, de Leidse universiteit. Dit was weer een kroontje waard en stof tot nadenken gegeven en gekregen. Iedere keer weer word je, op dit soort momenten, er op gewezen hoe divers de maatschappij is en dan met name het leefgebied waarin ik mij nu begeef. Het doet mij op zich goed wat ik allemaal meemaak en leer. Maar ik voel best wel een onderhuidse weerstand opborrelen tegen het woord “Transgender”.

 1. Als ik zeg: ‘ik ben lesbisch’, dan ben ik een vrouw die op vrouwen valt,
 2. als ik zeg: ‘ik ben homoseksueel’, dan ben ik een man die op mannen valt,
 3. als ik zeg: ‘ik ben biseksueel’, dan ben ik iemand die op beide geslachten valt,
 4. als ik zeg: ‘ik ben transgender’, dan ben ik ………… *
 5. als ik zeg: ‘ik ben queer’, dan ben ik hokjes denkend vrij,
 6. als ik zeg: ‘ik ben interseksueel, dan ben ik tweeslachtig,
 7. als ik zeg: ‘ik ben a-seksueel, dan heb ik geen verlangen naar sex.

*4. Als ik zeg: ‘ik ben Rianne, een transgender’, dan ben ik …………. ja, wat ben ik dan? Ben ik dan een crossdresser, een man die af en toe als vrouw wil leven? Ben ik dan een travestiet, een man die het prettig vindt om vrouwenkleding te dragen?  Is Rianne dan mij stage-name als ik een dragqueen performance geef? Is Rianne mijn nick-name op FetLife? Ben ik dan een gender-bender, voel ik mij soms man en soms vrouw? Ben ik wellicht een transgenderist,  een man die als vrouw leeft, maar geen geslachtsaanpassende operatie(s) wil? Of ben ik dan een transseksueel, een man die een geslachtsaanpassende operatie heeft ondergaan en leeft als vrouw, een vrouw is?

Dat laatste natuurlijk, dat weet iedereen wel! Maar zo vanzelfsprekend is dat niet meer. De laatste jaren is er heel veel aandacht besteed aan de transseksuelen, onder de “paraplu-term” transgenders. Het woord “transseksueel” werd totaal van tafel geveegd, nota bene door de transseksueel zelf, ook ik wist niet beter. In de media is het bijna niet anders dan dat de transgender een gewezen transseksueel is.  In de tussentijd bleven de anderen mensen onder de paraplu-term nog veilig bij hen eigen stukje. Zij bleven zich crossdresser, travestiet, dragqueen, fetisjist, gender-bender en transgenderist noemen. De transseksuelen bleven op de voorgrond als transgenders en kregen langzaamaan begrip, bereikte doelen en overwonnen obstakels voor de gehele transgender gemeenschap. Hierdoor kwamen er steeds meer mensen uit hun veilige hokjes en “eisten” ook hun eigen stukje op. De crossdresser, travestiet, dragqueen. fetisjist, gender-bender en transgenderist gingen zich nu ook transgender noemen. Geheel terecht, want zij vallen, hoe je het ook wend of keert, ook onder de “paraplu-term” transgender.

Niet verwonderlijk dat er nu verwarring gaat ontstaan. Want wat is in de ogen van de leek, de televisiekijker, de lezer, nu een transgender? Tot voor kort een transseksueel, maar daar komt nu verandering in, het kan plots van alles zijn. Kort door de bocht gezegd; als ik mij als transgender voorstel, kan ik, Rianne, dus net zo goed een travestiet zijn! En dat ben ik helemaal niet, zo wil ik ook niet gezien worden, niet genoemd worden en last but not least, al helemaal niet mee vergeleken worden. Dat klinkt misschien heel bot, maar een travestiet heeft dat evenzo naar een transseksueel! Hierdoor gebeurde het dus, dat mij vrij recent werd gevraagd, of ik nu een travestiet of een transgender was. Buiten het feit dat ik mij beledigd voelde, want de vragende partij was zelf een ervaringsdeskundige, had ik eigenlijk moeten antwoorden; ‘allebei niet!’ Toch antwoordde ik, enigszins met een verhoogde, geïrriteerde stem; ‘ik ben een transgender’. Helemaal fout dus, ik had moeten zeggen ‘transseksueel’. (Zelfs sommige transgenders, lees: sommige transseksuelen vinden anderen niet transgender genoeg als zij niet volledig vrouw zijn!!!).

Ik durf met stelligheid te zeggen dat veel, heel veel verworven rechten, verworven zijn door transgenders, transgenders die van oorsprong transseksuelen zijn. (Waar iedereen onder de paraplu-term overigens profijt van heeft). Mensen snappen die verworven rechten ook, gaan daar in mee, want het beeld dat zij hebben is die van de transseksueel, die gediscrimineerd werd/word op de werkvloer, het dagelijks leven, noem het maar op. Het beeld van een nieuwe-vrouw die overal tegen problemen aan liep. Het gros van de samenleving begreep dat donders goed. Maar nu staan ook de overigen op, de overige termen onder de paraplu. En dat is even andere koek. Die ‘vergeten’ groep wil nu ook en masse het damestoilet inrennen, de geboortenaam, zonder al te veel poeha, kunnen aanpassen. Op de momenten dat zij even, of voor een wat langere periode, vrouw willen zijn, alle bijkomstige rechten hebben. Gemakshalve is het makkelijker voor de transgenders om dan te strijden voor het verwijderen van de V of M uit het paspoort, de privilege’s van een gescheiden toilet teniet te doen of met een baard van heb ik jou daar, een prachtige jurk te kunnen dragen………….. Het moet allemaal kunnen, toch? Maar heeft de transseksueel daarvoor gestreden? Ik, als transseksueel, ben juist trots dat ik nu eindelijk het juiste geslacht in mijn paspoort heb staan, dat er overal mevrouw voor staat. Dat ik nu, zonder mij ongemakkelijk te voelen, een damestoilet kan binnen stappen. En niet te vergeten, misschien wel het belangrijkste, dat wij transseksuelen nog steeds, voor een groot deel rekening verzekeraar, een geslachtsaanpassende operatie krijgen. Daar gaat verandering in komen als wij ons scharen onder een “gewenste vrije keus van uiten”! Want pas op: als de transgenderist, de travestiet, de crossdresser, de dragqueen, de fetisjist enz. enz. de rechten opeist onder de noemer van vrije keus van leven, dan scharen zij daar snel ook de transseksueel onder. Voor ons de omgekeerde wereld, met alle gevolgen van dien!

Rest mij enkel nog te zeggen dat ik helemaal achter “de vrije keus” sta. Dat het stigma op de transgender in het algemeen moet worden aangepakt. Dat een ieder kan en mag zijn waar hij of zij voor staat. Dat discriminatie op welke grond dan ook moet worden bestreden. Maar laat ons er in Godsnaam waken dat wij, transseksuelen, niet worden meegezogen in het beeld van “vrije keuze”. Want wij hebben geen keuze!!

 

5 Comments on “De T van watte ??

 1. lieve Rianne,
  ik ben het niet eens met het getoonde schema.
  De benadering van deze studenten brengt verwarring en onduidelijkheid, ook internationaal gezien.

  Het containerbegrip moet zijn TRANSEXUALITEIT met daaronder TRAVESTIE, TRANSGENDERS en INTERSEXUALITEIT. Hierbij kan je, je ook afvragen of intersexualiteit onder of beter naast transexualiteit kan staan . Onder deze drie groepen is dan nog een onderverdeling mogelijk.

  Deze discussie wil ik wel aangaan.
  liefs Marion

  • Hoi Marion,
   Het schema / diagram is NIET van deze studenten. (Zij benaderen het juist wel in de goede vorm, althuis, zij doen hun best!).

   “Transgender” kan nergens tussen of onder vallen. Het is “juist” de parapluterm. In het leven geroepen omdat er vroeger maat twee termen werden gebruik: transseksuelen en travestieten. Omdat transseksueel een seksuele verwijzing heeft werd dat woord een beetje geminacht en vond men de twee woorden samen ook te weinig doelgroepen vertegenwoordigen. Om die redenen werd het woord transgender in het leven geroepen. Een parapluterm waar de transseksueel an masse gebruik van is geen maken. Nog veel denkstof te gaan 🙃

 2. Hoi Rianne,

  Ik kan me er helemaal in vinden. Ik was en ben supertrots dat ik eindelijk een ID heb met de V erop.
  En dat overal mevr. voorstaat, eindelijk het damestoilet mogen gebruiken.
  Kan niet wachten tot na de operatie en dan ook eindelijk de damesdouche te mogen gebruiken op de kazerne. Want ja, dat is nog een heikel puntje 😉

  Verder, ja elke vorm van discriminatie moet worden bestreden.
  Er werd mij ook eens (meerdere keren) gevraagd “Ja, maar jij hebt deze keuze gemaakt”
  Deels waar; ik heb gekozen voor het leven, punt.
  Je hebt het vermoedelijk in mijn blog gelezen.
  Geprobeerd de beste bij te scholen. Ik had goede hoop.
  Nu al de derde 12 uurs dienst met iemand die niet met je praat omdat je transseksueel bent.
  De maatschappij heeft nog een lange weg te gaan.

  Groetjes,
  Inge.

 3. Pingback: Het leven na de SRS, week 38 | OP EN TOP VROUW

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: