Onder moeders paraplu

De laatste tijd lees ik weer veel over het ‘hokjes denken’. De voor- en tegenstanders vliegen elkaar weer eens in de haren en er is weinig ruimte naar elkaar toe. Jammer hoor, want waar zouden wij zonder hokjes zijn? Eerlijk gezegd weet ik dat zelf ook niet. Binnen mijn relatie komt het ook regelmatig ter spraken. Wat ben ik nou, wat ben jij nou? Nou….., uh, vertel?

Meestal geef ik bij dit soort discussies mijn portie aan ‘Fikkie’, maar door een recent gestelde vraag, gingen bij mij weer wat nek haartjes kriebelen. Daar bovenop nog eens een paar forum discussies gevolgd, die ook veel raakvlakken met de ‘hokjegeest’ hadden. Voor mij in ieder geval genoeg hoofdbrekers om mij weer eens ongenuanceerd uit te leven :).
‘Bent u nu een “Transgender”, of een “Travestiet”? Die vraag kreeg ik onlangs gesteld. (En niet eens van een onwetende, nee, nota bene van iemand die er met beide beentjes in staat!). Dus even voor mijn eigen beeldvorming, ben ik nou een T-1 of een T2? Weet je, eigenlijk ben ik het allebei niet. Want volgens de “Dikke van Dale” is het woord ‘Transgender’ een paraplu term. ‘Een watte?’ Nou, gewoon; gemakshalve hebben ze ieder wezen dat zich prettig voelt in het leven in het tegenovergestelde geslacht, op een berg gegooid. En dat gaat voor sommige niet ver genoeg…….(helaas). Dus de man of vrouw die zich wel eens verkleed in, respectievelijk, vrouw of man, valt onder die paraplu. Of je je nu prettig in ‘Drag’, ‘Travestie’, ‘Excentriciteit, enz. enz., en net zoals ik, je gewoon een vrouw bent, dan ben je een Transgender.  Dus de gestelde vraag was helemaal verkeerd en (voor een niet-leek) ongepast. Ik ben absoluut geen ‘Travestiet’, maar val wel onder dezelfde paraplu. Wil ik dat wel? Ja, eigenlijk wil ik wel ik een hokje passen, alleen in welk hokje dan. Kort door de bocht genomen ben ik een Transseksueel, toch? Zo heette dat altijd. Totdat ‘wij Transseksuelen’ ook onder die paraplu van de Transgender werden gefrommeld.

Kijk, door de media zijn de Transseksuelen van toen, nu de Transgenders van nu geworden. Volgens mij heeft daardoor geen hond (alleen Fikkie) nog door dat er zoveel smaken en hokjes onder die paraplu te verdelen zijn. Eigenlijk worden de eerder genoemde ‘Drags’, ‘Travestieten’, ‘Excentriekelingen’, enz. enz. nu zwaar tekort gedaan. Want die groep voelt zich namelijk helemaal niet happy bij het idee om daadwerkelijk van geslacht te veranderen. Die moeten er (doorgaans) niet aan denken dat zij de rest van hun leven als vrouw door te moeten gaan. En ik zeg doorgaans, vanwege het feit dat menig Transseksueel begonnen is met experimenteren, experimenteren met meisje- vrouwenkleding. Een vorm van Travestie, waar uiteindelijk niet het beoogde gevoel en resultaat te behalen viel. Zij ontdekte dat er meer was dan alleen dat.

En dan noem ik even separaat de ‘Drag Queens’. Ik gooi die ook niet op één berg als ik zeg dat dit vaak Homoseksuele mannen zijn. Er zullen vast wel hetero’s tussen zitten, alleen ik ken ze niet en zie ze ook niet in de media. Daarentegen zijn er wel heel veel Travestieten heteroseksueel. Persoonlijk vind ik ze allebei, allemaal, geweldig en de gedrevenheid waarmee zij zich kunnen transformeren, is super. Alleen, je kunt hun nimmer vergelijken met een Transseksueel, never ever! En daar gaat het in de publieke onwetendheid vaak mis. Mis, in die verstande dan dat de leek denkt dat een Transseksueel dan automatisch ook een Homoseksueel is of zich graag in vrouwenkleren hult. Fulltime of parttime. Absoluut niet dus! Lieve mensen (speel even voor Mies),  Transseksualiteit, ik zeg het verkeerd, Transgender zijn, heeft niets met geaardheid en seksuele beleving te maken. Iedere Homoseksueel is toch ook geen Drag Queen? En iedere hetero die zich met carnaval of fantasy-fair verkleed is ook geen Travestiet.

En dan kom ik weer even terug bij het begin, ook de partner van, hoeft niet direct in een hokje geduwd te worden. Wellicht wel makkelijk als die ook haar of zijn geaardheid koppelt aan de mens waarmee het bed word gedeeld. Lekker makkelijk en zo klaar, hebben we dat ook weer gehad. Heel eerlijk gezegd, maar als het bij ons andersom was geweest had ik mij nooit en te nimmer Homoseksueel genoemd. Het is maar dat je het weet!  En mijn partner maakt zelf wel uit waarin zij zich het prettigst voelt. Wij passen allebei in ons eigen hokje, het hokje waarin wij ons prettig voelen. En in de gelijkgestemde hokjes, waar hokjes eigenlijk geen rol spelen. Waarin ieder zich in zijn of haar hokje, zonder hokjes, word gerespecteerd. Daarom komen wij graag bij “Queer aan Zee”. Daar zijn allemaal hokjes samen in één hokje. (Letterlijk, maar wel gezellig). Oke, sorry, ik dwaal af……..

Waarom vallen ‘Transgenders” eigenlijk onder LHBTQI? Ik zeg toch niets verkeerd als ik zeg dat 4 letters met geaardheid te maken hebben en de T en I hier buiten valt? Maar daar gaan we het later maar eens over hebben.

Resumé:
–    Ik blijf mijzelf Transgender noemen. Dit omdat het zo lekker in de mond ligt en ik              geen zin heb om al die lappen tekst aan te passen,
–    Transgenders zijn niet (allemaal) Homoseksueel of andersom,
–    vul niets voor de ander in als je het niet weet, (doen wij wel :)),
–    LHBTQI ?? 5 hokjes en 1 paraplu, waaronder een heleboel hokje vallen,
–    partners van, vrienden/vriendinnen van, zijn dus niet vanzelfsprekend hetzelfde, of          delen dezelfde gevoelens,
–    een, zichzelf respecterende Travestiet, Drag Queen of wat dan ook, noemt zichzelf              geen Transgender,
–    LHBTQI word LHBTTQI, voegen voor het gemak maar de Transseksueel toe

4 Comments on “Onder moeders paraplu

  1. Hoi Rianne, weer lekker bezig zeg! (Ook al iets voor een hokje) maar heel goed en raak beschreven. Toen het nog gewoon LHBT was wist ik nog waar het over ging. Wat TQI erbij moet weet ik niet. QenI ken ik al helemaal de betekenis niet.leeftijd? Het lijkt wel of iedereen onder dezelfde regenboog paraplu wil staan. En alle hetero’s onder een zwarte paraplu zeker. Vervolgens nog een paar leeftijdsgroepen en het hele feest is weer compleet.

    Mijn hokje zal er ook wel bij staan maar voel het gelukkig niet zo. Ik ben gewoon vrouw en daarvoor ……. history, niet van belang.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: