Zeiken om te (mogen) plassen

Een jaar of 13/14 waren ze, Justin en Sophie, toen wij bij de ingang van de “condor” stonden. (Een indoor achtbaan, waar ze vergeten zijn het licht aan te doen). Thrillseeker Sophie stond al in de startblokken, om achterin de rij aan te sluiten. Justin stond er beteuterd bij, oh wat had hij een spijt dat hij zijn zus een belofte had gedaan. Op de heenweg had hij zijn zus namelijk beloofd, haar in iedere attractie te vergezellen. Iets waar hij nu ontzettend spijt van had. Een poging om er onderuit te komen, ontaarde in een exploderende Sophie. Die was in alle staten en wilde bijna, ‘op hoge poten’ haar biezen pakken. Een pittige tante is het dan. Het moet wel in ‘mijn’ genen zitten, want beide dochters doen niet voor elkaar onder. Nadat wij, met Justin, een stevig opvoedkundige onderonsje hebben gehad, stapte hij alsnog met Sophie in de wachtrij. (Lees: hij vond het toch wel sneu voor zijn zus en werd door haar compleet overruled!). Langzaamaan zag ik hun koppies verdwijnen, in de donkere ingang van de “Condor”. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 1,………… en daar was Justin weer, op zijn hielen gezeten door een briesende Sophie. Justin wilde niet en was met geen stok terug terug in de rij te krijgen.. Helemaal terecht. Hij zag het echt niet zitten en dat heeft hij van allebei zijn ouders. Terwijl Saskia niet verder gaat dan een draaimolen durf ik nog wel in die mooie houten achtbaan, meer ook niet. En nu? Moest ik Sophie zo verdrietig en ontdaan laten, of moest ik mijn angsten overwinnen? Ik koos voor het laatste en ben tegen al mijn grenzen in, met haar meegegaan. Gillen deed ik niet, peultjes schijten poepen wel. Je kunt als stoere vader toch niets anders doen? Maar ik heb toen wel heel bewust een keuze gemaakt en een angst overwonnen. Het voelde ook zo, ik moest een drempel over. En die drempel bezorgde mij een overwinningsgevoel van heb ik jou daar. Daarna heb ik, op enkele attracties na, meerdere braak en diarree opwekkende ritjes gemaakt.

Dat overwinningsgevoel herkende ik een tijdje geleden opnieuw. Toen ik voor het eerst over de drempel van het damestoilet stapte. Weet je wel hoe spannend dat is, voor het eerst te mogen plassen op een damestoilet. Nee, ik zeg het helemaal verkeerd, te moeten plassen op een damestoilet. Want daar zijn speciale hokjes voor gemaakt. Eén voor mannetjes en één voor de vrouwtjes. Dat is nu éénmaal zo geregeld. Maar daar word steeds meer kritiek op geleverd. Er woed een onderhuidse strijd tussen vóór en tegenstanders van uniseks toiletten. Of beter gezegd: “gender-neutrale toiletten”. Eerlijk gezegd, ben ik daar geen voorstander van. Ik durf zelf te zeggen dat ik, in de hele discussie, een heel groot stuk empathie mis naar de ‘cis’-vrouw, de geboren en getogen vrouw. Willen zij dat wel? Ik heb aan de andere kant ook empathie naar de transgenders toe, die dit streven oh zo graag koesteren. Want je, keer op keer ongemakkelijk te voelen, is echt geen pretje. Als ik een toilet-groep zou mogen ontwerpen, dan had die gewoon 4 deurtjes. links een deurtje met een mannetjes pictogram en rechts een deur met een vrouwtjes pictogram.  Met daar tussenin, twee deurtjes, één voor mindervaliden en één algemeen toilet. En a.u.b. geen plaatjes met halve mannetjes en halve vrouwtjes. (Anders krijgen we straks ook nog applicaties met een half rolstoel / half rollator).

Ik snap heel goed dat de transgender gemeenschap zo graag naar uniseks toiletten toe wil. Alleen, denken de geboren en getogen mannen en vrouwen, daar net zo over? Ik denk absoluut van niet! Er zijn plenty redenen te verzinnen, waarom dit niet gewenst is. Zelfs niet voor transgenders. Als transgender is het een ongelooflijk moeilijke stap, om letterlijk, de drempel van een toilet te nemen. Het toilet binnen te stappen van het geslacht waarin hij of zij zich prettig voelt. Een eerste stap in het accepteren en presenteren van jezelf. Je laat op dat moment aan iedereen zien binnen welk kader je leeft, wat je bent, man of vrouw. En neem maar van mij aan dat het heel lang duurt, voordat je niet meer schichtig het toilet binnenstapt.

Allemaal naar een uniseks toilet? Ik moet er dus niet aan denken. Waarom niet? Ik denk dan even wat verder dan de toiletten bij de Hema of in een restaurant, de zeg maar, nette en prettige lokaties voor een toilet. Nee, wat dacht je van grote evenementen. De rijen worden dan zo lang dat de eet- en drink kraampjes de hoofdlaan naar de toiletten gaat vormen. (Ik ga er dan ook met een kraampje tussen staan. Verkoop ik Tena-Lady en loop helemaal binnen!). Daar heb je toch die vreselijke, vrijstaande, urinoirs voor? Nee, natuurlijk niet, want die worden dan wel afgeschaft, bij wet verboden, die zijn niet gender-neutraal! Heb je wel eens gezien wat dronken droppies voor gedrag vertonen bij die dingen……… gatver de gatver……. En daar wil je dan samen één toilet mee delen? Voetbal wedstrijden, joepie, lekker als vrouw tussen de hooligans even rustig plassen en je make-up bijwerken, geloof je het zelf? iedereen heeft wel zo’n moment gekend, zeker als je “anders” bent, of misschien wel heel erg aantrekkelijk, dat je je heel erg ongemakkelijk voelt bij blikken van een bepaald figuur. Die kan dan gezellig even met je mee het toilet inlopen, even onder 4 ogen met je klessebessen………… Ik moet er niet aan denken!  En dan nog maar één klein dingetje: ik hoef, bij het fatsoeneren van mij eigen toilet, niet in de spiegel te zien hoe een man met zijn slurf stoeit voor een urinoir. In een poging zijn broek en omgeving droog te houden. Oh ja, en wat doen we met de containers voor het afvoeren van verbanden en dergelijken? Zo kan ik nog wel even doorgaan!

Vergeet niet, dat de meeste agressie niet komt omdat je je, in de ogen van anderen, in het verkeerde toilet bevindt. Nee, dat komt omdat je anders bent dan de rest, daar doet een gemengde situatie niets tegen.

Laten wij allemaal nu gewoon lekker ons ding kunnen doen, elkaar met respect behandelen, zodat één ieder zich comfortabel kan voelen in het toilet, waar hij of zij thuishoort. Cis-vrouw, nieuwe vrouw, vrouw in wording, stoere vrouw, vrouwelijke vrouw, trans-vrouw of wat voor vrouw dan ook: damestoilet. Cis-man, nieuwe man, man in wording, stoere man, vrouwelijke man, transman of wat dan ook voor man: herentoilet. En pas je niet in een hokje, figuurlijk dan, dan hebben we daarvoor een uniseks toilet!!

One Comment on “Zeiken om te (mogen) plassen

  1. Helemaal mee eens. Mag ik eindelijk naar een damestoilet zou je het gaan afschaffen. Nee!!!

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: