“Ik ben zwart maar Lieflijk”

Er zijn veranderingen aan mijzelf waar ik best aan moet wennen. Het doet mij regelmatig verbazen hoe ik op dingen reageer en wat er in mijn koppie omgaat. Van te voren had ik geen benul hoeveel er zou veranderen en al helemaal niet wat. Zoiets lijkt mij ook helemaal niet te voorspellen. Daarnaast zijn al die veranderingen voor het gezin ook een opgaaf. Het is voor hun regelmatig koffiedik kijken hoe ik op iets ga reageren, echt. Je kan het geloven of niet maar ik ben toch echt veranderd. Sterker nog, ik ben nog steeds aan het veranderen. En dan heb ik het even niet over mijn lichaam. Ik heb het over mijn geestelijk welzijn en houding / gedrag. Bijna elke dag gebeuren er wel dingen die ik vroeger nooit zou hebben gedaan. Ook zeg en beleef ik dingen die mij echt verbazen. 

Zo kon ik tot op een paar jaar geleden niet gauw iets positiefs halen als er dingen uit het verleden mijn gezichtsveld passeerde. Als ik bijvoorbeeld door mijn oude vertrouwde stadje reed, zag ik zoveel plekken waar wel iets te herinneren viel. Alleen trok ik die herinneringen veelal naar iets negatiefs.

Zo kwam ik, voor- tijdens en na de bevalling van Daniël aan de rand van het Haagsche centrum, nabij de ‘s-Gravenzandelaan. (Die begint, of eindigt aan de zuidkant van de Prinsengracht. Wel even het mooie ophaalbruggetje van de Zoutkeetsingel oversteken).  Toen Daniél geboren werd had ik daar de hele dag, vanuit het Westeinde Ziekenhuis, uitzicht op. Ik heb daar in 1984-1985 een blauwe maandag gewoond. (Het lag ook schuin tegenover de “De Blauwe”).  Tot voor kort had ik daar niets moois bij. Het was een pand dat destijds slooprijp was. Het koste Anita haar zuurverdiende spaarcentjes en de omgeving was toen al niet joepie. Sexclubs als buren en meer van dat soort ongein. Niet en nooit meer aan terugdenken dus. Tot er afgelopen week een foto van dezelfde plek voorbij kwam op Facebook. Een foto van een vergane tijd, een tijd dat “de laan” nog net niet in verval was geraakt. En ineens, vanuit het niets moest ik terug denken aan die tijd dat ik daar woonde. Dat ik vanuit die plek trouwde, en wij voor het eerst zwanger waren. Bijna de hele zwangerschap verliep daar, tot vlak voor de geboorte van mijn oudste dochter. Net op tijd gingen wij daar weg, om de kraamweken gelukkig in een wat comfortabel huis door te maken. (Al bleek later dat die locatie nog erger was. Een nieuw gebouwde flat, in de volksmond genoemd:“De Zwarte Madonna”. Die inmiddels weer ruimte heeft gemaakt voor een ministerie). 

Zo maar een voorbeeld hoe ik de laatste tijd dingen zie en beleef. Ook voel en ervaar, voel en ervaar dat het leven door mijn geestelijk welzijn er een stuk leuker door is geworden! Maar soms ook zwaarder. Het opent mijn ogen. Worden zaken bloot gelegd waarvoor ik mij een hele lange tijd verstopte. Waar ik willens en wetens oogkleppen voor droeg. Misschien is het wel daarom dat ik diep in mijn hartje weer terug wil naar Den Haag. Niet omdat ik daar maar iets terug ga vinden wat er toen was, maar meer omdat mijn huidige omgeving niet meer is wat het geweest is. Er hangt hier veel te veel negativiteit. Ook dat is één van de dingen die ik onder ogen durf te zien, genoeg is genoeg en als ik later groot ben, dan is er wellicht wel weer ruimte om op een positieve manier terug te kijken. Zo zie je maar, uit het één haal ik nu positiviteit terwijl het met andere dingen juist het tegenovergestelde is. Ik zeg het verkeerd, ik haal het er niet uit, het was er al. Te lang sudderde ik door in het blijven hangen in dingen, waarvan ik dacht: “laat maar”. Lekker makkelijk!  Beetje bij beetje, gedoseerd en op mijn tempo gaat er veel veranderen. Op naar een positief leven, weg met alles en iedereen die aan de verkeerde kant van het leven staan. Weg van de zwartkijkers waar niets liefs uit te halen is. Of beter gezegd; zij die lieflijk ogen maar in werkelijkheid zo zwart zijn als de nacht…………..

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: