Passabel in Stealth

Het is even geleden dat ik een blog schreef. Dit heeft uiteraard te maken met de operatie die ik heb ondergaan en waarover ik nog dagelijks schrijf in “De Operatie”. Ik schrijf dus nog wel!!!

Blackbird

De B-2 Spirit was wel de meest geavanceerde Stealth bommenwerper maar niet de mooiste, ik vond qua ontwerp de SR-71 Blackbird veel mooier. Wat een pracht ding was dat. (Zie foto). Ik ga niet verder uitweiden over het doel en de kunsten van die vliegtuigen want hun bestaan was nou niet bepaald gezellig te noemen.

Een klein dingetje wil ik er wel over kwijt en dat heeft iets met Saskia’s vader en zijn dochters te maken. De voor de Blackbird ontwikkelde radar- en rakettechnologie is later in de F14 Tomcat gebruikt, het paradepaardje in de film Top Gun. De absolute lievelingsfilm van Peter Felderhoff en zijn beide dochters. Nog steeds zie ik Saskia een traantje wegpinken als er maar iets van Top Gun voorbij komt.

In de wereld van de transgender kom ik het woord Stealth meer dan vaak tegen, met hetzelfde doel als de twee vliegtuigen, onzichtbaar zijn. Ook zie je dat stealth in één adem word genoemd met passabel. Is de transgender wel passabel genoeg om stealth door het leven te gaan? Of beter gezegd: is de uitstraling, het uiterlijk, de houding, de verschijning opzicht enz. enz. van de transgender dermate mooi dat zij volledig als vrouw door het leven kan gaan zonder dat zij maar een spoortje mannelijkheid vertoond. In ieder geval zo door het leven kan gaan zonder dat zij iedere dag en overal maar nagestaard word. Ik ken ze niet, of beter gezegd: ik zie ze nooit en dat is maar goed ook! Gerectificeerd:  ik schreef echt iets helemaal verkeerds! Ik ken ze wel, meerdere zelfs en ik kan met trots zeggen dat zij wel onder de categorie van passabel en stealth vallen, maar wie dat zijn zullen jullie van mij nooit te weten komen, haha. Binnen de gemeenschap is daar best veel over te doen. Iedere transgender heeft wel het streven (gehad) om zo passabel mogelijk door het leven te gaan. Het liefst volledig in stealth. Sommige lukt dit ook maar het overgrote deel moet vroeg of laat accepteren dat niet alles haalbaar is, ja, misschien als je over voldoende poen beschikt want in de cosmetische wereld is alles mogelijk. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen om wel of niet in de grijze massa mee te kunnen draaien, dezelfde grijze muis in de kudde te zijn. Wellicht is dat wel een dingetje, er zijn er zat die “dat” juist niet willen, die willen niet opgaan in de massa maar willen laten zien wat zij bereikt hebben. Raar maar waar, graag passabel willen zijn maar toch willen laten zien dat zij van heel ver zijn gekomen en iets moois hebben bereikt. Ik heb daar zelf ook wel trekken naar.

Kijk, ik weet dat ik in dit leven geen passabel stealth leven zal lijden. Ik zal nooit opgaan in de grijze massa en zal iedere dag en overal worden nagestaard. Daar heb ik het al eerder over gehad. Dat ik het daar heel erg moeilijk mee heb gehad, dat ik het niet accepteerde en nu, nu velen maanden later wel het besef is doorgesijpeld dat het niet anders is en niet anders zal zijn. Dat ik nu wel kan erkennen en onderbouwen dat het een onderdeel van mijn leven is geworden. Ik heb leren accepteren om nagestaard te worden, over de tong te gaan en soms als attractie te worden weggezet. So be it, toch? Niet leuk? Nee, natuurlijk niet maar is dat mijn probleem, dacht het niet!

Nu maak ik nog een sprongetje verder, een gewaagd sprongetje misschien. Ik lees regelmatig over de moeizame relaties tussen de transgender en zijn of haar partner, zijn of haar naasten en vrienden. Dat zijn voor 99% de partners, naasten en vrienden die de transgender voor zijn of haar transitie al kenden. Mensen die misschien al decennia lang met een persoon zijn omgegaan die, in hun ogen, binnen een zeer korte tijd veranderd, aanzienlijk veranderd. Veranderd in zo’n rap tempo dat het eigenlijk niet is bij te benen. En de transgender wil rennen, die is niet meer te stoppen, ziet alleen maar groene verkeerslichten en mocht daar een rode tussen zitten dan word die steevast door een Tomcat raket van zijn portaal geschoten. En ik kan het weten, ik ben daar geweest, heb het beleeft en ook een tijd zo gedaan. Tatatata, opzij opzij opzij, daar komt Rianne aan! Waarom, nou gewoon, omdat ik dacht dat het zo hoorde, dat dit mijn recht was en ik eindelijk die ruimte kon pakken. Ja, pakken want krijg je die ruimte echt zomaar als je in een relatie zit? Ik denk meer dat een relatie jou dit gunt, en dan ook nog eens tot op zekere hoogte. Hij of zij beseft toch echt niet wat er op het pad der verandering gaat komen. Niemand kan dat beseffen, hooguit gissen en dan valt het altijd totaal anders uit. Ik denk alleen dat je het niet voor lief moet nemen dat de ander het net zo geweldig gaat vinden als jij. Echt niet, dat bestaat bijna niet! Dat het uiteindelijk kan, dat zie je wel aan ons. Je moet om dat te bereiken wel heel erg sterk in je schoenen staan, heel erg veel praten, kunnen praten en ontiegelijk veel geduld hebben. Allebei af en toe een bord voor je kop hebben, accepteren dat je ook letterlijk en figuurlijk je hoofd behoorlijk stoot. Kijk, ik vond van mijzelf dat ik er met sprongen op vooruit was gegaan. Geen alcohol, niet roken, positief tegen het leven aankijken, zin hebben in de toekomst, weer lekker strak in mijn vel zitten, letterlijk, en weer een weelderige haardos op mijn niet meer pafferige hoofd. Maar vond zij dat ook, ja dat vond zij natuurlijk ook, maar vond zij die persoon dan ook net zo leuk als ik. Nou, niet echt. Nee, echt niet. Daar moest zij heel erg aan wennen, nog steeds. Ik vroeg haar onlangs nog: ‘je gaat mij toch niet vertellen dat je die man, die altijd dronken was, nergens meer zin in had, die jou op de laatste plaats zette, leuk vond, sterker nog, mist?’ ‘Ik hield ook van deze persoon, al die jaren dat je zo was, anders was ik wel bij je weg gegaan!’ Kledder, zo recht in mijn gezicht.

Vergeet dus niet dat als je binnen een relatie zit die je wilt behouden, hij of zij net zo begluurd, bekeken en over de tong gaat als jij. Jij jezelf misschien geweldig vind maar dat de ander daar misschien wel eens heel anders tegenaan kijkt. Haar of zijn veilige passabel stealth leven word door jou, de transgender, in een klap van tafel geveegd. Saskia heeft het daar heel erg moeilijk mee gehad. Zij is geen hokjesmens en is daar toch in terecht gekomen. We zijn nu op een punt beland waarin wij redelijk op onze pootjes aan het landen zijn maar dat heeft heel erg veel moeite gekost om dat te bereiken. Daarvoor moet je water bij de wijn kunnen doen, veel water. Daarvoor zal ik de voor Saskia gewenste en vertrouwde mannelijke energie zeker nog een lange tijd voor haar koesteren en zal zij op haar beurt aangeven wat zij wel of niet passabel of stealth wil zien.  Of wij het uiteindelijk redden? Red jij het, redden jullie het? Alleen maar koffiedik kijken.

Bovenstaand stuk heb ik bewust geschreven in het leven tussen Saskia en mij. Ik ben daarin echt niet de kinderen vergeten. Ook zij maken dit allemaal maar ongevraagd mee. Ook zij worden, in mijn bijzijn, begluurd en gaan net zo over de tong. (Daar hoef ik niet eens voor aanwezig te zijn). Ook dat is een heel zwaar wegend item voor de partner. Goed, wij hebben het heel erg goed besproken en gemonitord , het blijft toch hun leven, hun omgeving en hun kijk op de toekomst. Zij moeten dat zelf ervaren en invullen.

14 Comments on “Passabel in Stealth

 1. Tjee, prachtig…. Dit is ook wat ik zo in jullie bewonder…. Zelfs als een “gewoon koppel” kunnen wij nog heel wat leren van jullie samenzijn, communicatie en respect en liefde voor elkaar….

  Xxx Ramona

 2. Pff. Heel waar. Wij hier zitten er middenin. Hoe open minded mijn partner ook is, toch betekent mijn transitie ook veel voor haar natuurlijk. Nu mijn stof is neergedaald is zij heel erg aan de beurt.
  Mooi geschreven.

 3. Heel erg waar. Hoop dat jullie op een rustige manier landen zodat er een toekomst voor jullie gezamenlijk inzit. Btw ik heb gewerkt met transgender vrouwen en een docent die transman is. Een van de dames heb ik nooit kunnen zien als man, zij is gewoon een vrouw en ze is mooi in alle eenvoud.
  Good luck 🙂

 4. Tja misschien is dat ook wel waar, dat het bijzonder is. Het is te lang geleden om wrok te voelen dus is een succes en hopelijk snel herstel wensen eenvoudig. Mijn leven is goed zoals het is met mijn mannetje. Dit weekend mijn kids en moeder voor sint op bezoek en misschien m’n zus. Gezellig met z’n allen. Dat gun ik jullie natuurlijk ook.
  Fijn Sinterklaas weekend en tot babbels ergens weer……

  • Dat klinkt reuze gezellig! Wij hebben nog twee zwaar “gelovigen” in de tent dus af en toe een schoen bij de kachel en natuurlijk weer een zak met leuks. Sebastiaan voor het eerst aan de surprise. Wat fijn dat jouw moeder nog zo fit is!
   Jullie ook veel Sinterklaas plezier!

  • Eigenlijk nog best jong dus. Ik had echt geen idee. (Al hoewel een beetje logisch nadenken mij wel wat had kunnen sturen). En als zij fitter is als ik dan zijn haar nog heel veel jaartjes gegund.

 5. Pingback: Passabel in Stealth 2 | OP EN TOP VROUW

 6. Pingback: Transgender in de blender, van FFS naar SRS en meer.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: