Uitgesteld gesneuveld

Maandag 24 oktober 2016 stond ik, zo trots als een pauw en van oor tot oor te stralen tussen 21 andere veteranen. Wij kregen allen het draaginsigne “Nobelprijs voor de vrede” uitgereikt. Zou iemand kunnen voorstellen dat deze veteranen mij, één week later, de laatste groet zouden brengen? Een weldenkend mens waarschijnlijk niet, een veteraan wellicht wel. Ik zeg zelf ja, een eerlijke keiharde JA. 

Een citaat uit www.joop.nl. Geschreven door oorlogsverslaggever Arnold Karskens. (Bijna 6 jaar geleden voor het eerst gepubliceerd maar kreeg het de dag na de uitreiking voor het eerst onder ogen. Reden: wéér een Libanon veteraan door zelfdoding niet meer in ons midden).

“Iedere maand pleegt een Nederlandse veteraan zelfmoord. Misschien ligt het suïcidecijfer hoger dan één per maand, stelt Jan Schoeman van het Veteraneninstituut in Doorn. Zelfmoord onder oud-strijders (Uitgesteld gesneuveld, noemen ze dat) is namelijk moeilijk te herleiden. Het is duidelijk als er een afscheidsbrief ligt. ‘Maar soms is het evenwicht verloren door het overlijden van een partner waarna de latente negatieve gevoelens van een uitzending naar boven komen.’ De meest problematische groep onder de uitgezonden militairen is die van de Libanongangers tussen 1979 en 1983. Die zijn met een zwak mandaat gestuurd waardoor niet altijd duidelijk was tegen welk geweld ze zich mochten verdedigen.

Het Veteraneninstituut pleit voor duidelijkere registratie en het actiever volgen van veteranen waarvan Nederland er zo’n 110.000 telt. Want er zit veel onverwerkt ellende bij die groep. ‘Het zorgsysteem is goed, we behoren tot de mondiale voorhoede, maar de veteraan moet zelf zijn vinger opsteken voor hulp.’

Ik heb zelf een verleden waarin ik ontelbare malen over zelfdoding heb nagedacht en ja, meerdere pogingen heb ondernomen. Dat ik hier nog ben? Misschien te laf om het goed te doen of gewoon een schreeuw om hulp/aandacht. Eerlijk gezegd zijn daar keren bij geweest dat ik het heb overleefd door een ijzersterk gestel. Niet te laf? Dit is nu eigenlijk geen kost om over na te denken en al helemaal niet om daar, vlak voor mijn operatie, over te beginnen. Komt niet erg stabiel over.

Maar dat ben ik wel degelijk!! (Verleden is geen heden en als mijn ervaring iets kan betekenen om een ander leven te behouden dan draag ik daar graag aan bij!!)

Ik vind dat alles uit de kast moet worden getrokken om het aantal zelfdodingen onder veteranen te verlagen. Eén is al te veel maar ik snap ook wel dat zo’n streven of wens niet 100% haalbaar is. 

Ik citeer: ‘De veteraan moet zelf zijn vinger opsteken voor hulp’. Daar wil ik heel even dieper op ingaan. Tuurlijk, helemaal mee eens, maar!!! Er zijn er zo velen die er helemaal niet over praten. Waarvan het thuisfront niet eens weet dat hij of zij uitgezonden is geweest. (Ik ken persoonlijk zo’n iemand). En die bereik je dus niet. Daarnaast schort er het een en ander aan de reguliere hulpverlening. Niet zo’n klein beetje ook. Ik heb het “geluk” gehad om met veel (te veel) hulpverleners te maken te hebben gehad en daardoor een balans heb kunnen maken. Ik heb mijn veteranen verleden nooit verzwegen maar mijn laatste hulpverlener is de allereerste die hier over door vraagt. Zij begeleid mij voor mijn transgender proces maar komt, gedoseerd en zeker niet opdringerig, regelmatig op dit stukje verleden terug.

Het zal wel aan mij liggen maar vroeger moest je op ieder formuliertje invullen hoe en waar je je diensttijd hebt doorgebracht. Kleine moeite voor een hulpverlener om er bij een intake op z’n minst naar te vragen. Misschien die keer dan wel raak schieten. 

Stof om over na te denken zou ik zeggen. En bedenk maar dat er voor ieder mens een breekpunt bestaat.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: