Sound & Vision 8

You’re a lady with hell of a backbone!

Dat zei Saskia gisteren tegen mij en absoluut niet op een vriendelijke toon. Als Saskia “anders” boos is op mij dan zit daar een flinke dosis Engels tussen. (Ach ja, tweetalig opgevoed, dan krijg je dat). Ik vind dat best lastig want mijn Engels haalt het predicaat steenkool niet eens. Saskia was terecht “anders” boos op mij, dan is zij boos op een bezorgde manier.

De laatste tijd heb ik mij, semi-onbewust, in gebieden begeven waar troubles te verwachten waren. Ik werd daar best uitgedaagd en ik kan het gewoon niet laten om wat terug te zeggen. Ik had het wel verteld aan Saskia maar vrijdag was zij daar getuige van. Ik zag aan haar dat zij de situatie echt niet leuk vond. Tsja, en toen de gezellige boys in de Kijkduinse kroeg, net even die bekende druppel voor haar. Trouwens, Saskia zelf kan er ook wat van hoor, die moet ik ook regelmatig afremmen. Zo kregen wij laatst hele nare blikken en werden er kreten geslaakt die op ons betrekking hadden. Saskia kookte van binnen maar wilde ons avondje uit niet starten door een paar van die stroopwafelblagen dubbel te vouwen.


Als Hoofdconducteur ging ik never ever problemen uit te weg, waardoor  ik regelmatig in hele benauwde situaties belande. Daar waren situaties bij waar ik mij ternauwernood uit kon redden. Daar kwam veel overredingskracht, standvastigheid, een rechte rug en heel veel bluf poker bij kijken. Ik vond dat aan de ene kant prachtig, prachtig als ik de situatie helemaal onder controle kreeg, waardoor het werk-proces geen schade opliep en de argeloze reiziger geen benul had van hetgeen er mogelijk had kunnen gebeuren. Ik ben daar weg gegaan omdat ik niet meer tegen de onbeschoftheid en
het harteloze van de doodgewone reiziger kon. De verandering van de mens an sich maakte meer kapot dan het vele geweld. Ik heb het allemaal in die 11 jaar op het spoor mogen meemaken. Van een gerespecteerde baan naar een irritant stuk vreten, zo gingen de meeste reizigers met ons om. Natuurlijk hakte de “springers” er ook goed in, die vergeet ik niet meer!!

Maar goed, daar wringt heel erg de schoen. Was het toen het uniform waar tegen gescholden werd daar is het nu mij persoontje zelf die de klappen mag opvangen. Ik zoek het onder geen beding op, ik zal daar gek zijn. Maar ik ga mij er niet voor verstoppen, ik verrot het om mij niet meer vrij voelen op plekken waar ik vroeger totaal geen problemen had. Ik zal mij toch zeker niet in een hoek laten drukken!! En ja ik zei een paar weken geleden iets terug wat ze even de mond snoerde, helaas niet voor altijd! ‘Ik ben vrij, vrij in een land waarin jij ook vrij bent, ik knok ook voor jou vrijheid.’ Goed, het kwartje was niet gevallen of zij hadden niet door dat vrijheid ook grenzen heeft, dus werd ik afgelopen vrijdag weer even gezellig aan onze verschillen herinnert. Zo zonde mensen, zo zonde van de energie en het besef dat we nog een hele, hele, hele lange weg hebben te gaan. Ik hoor het al zeggen: ‘eigen schuld, dikke bult.’

Als het mij gevraagd zou worden dan zou ik het zo weer doen, het “Luisteris” project van de NS. Ik heb dat een paar jaar gedaan en was ongelooflijk leuk om te doen. En je bereikte er zoveel respect en begrip mee. Misschien maar aan een Genderis project werken!

Meestal zegt een blik genoeg of hoor je aan de toon hoe een persoon over je denkt. Daar is niet veel fantasie voor nodig.

ZOMAAR EEN TOON, ZOMAAR EEN BLIK:

Gewoon een leuk en open gesprek. We hadden het onder andere over de naderende operatie en de enorme organisatie die er mee gemoeid is. We hebben tenslotte 4 kinderen en het ziekenhuis ligt absoluut niet naast de deur. Saskia heeft het er heel erg druk mee en eerlijk gezegd loopt zij tegen meer weerstand op dan zij had verwacht. Saskia zal Saskia niet zijn als het op de valreep niet keurig geregeld zal zijn. Maar ik hoor de dag ervoor pas of de operatie door gaat en hoe laat ik in het ziekenhuis moet zijn. ‘Dat is mooi kut geregeld dan’, zei mijn gesprekspartner. Ik keek, keek en schoot heel erg in de lach want zijn blik verraadde al dat hij meer wou zeggen. Ik nam maar het heft in handen en reageerde door te zeggen dat het letterlijk en figuurlijk een k.t operatie is.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: