Sound & Vision 4

‘Ik ga met jullie mee, de hele dag zal ik aan Saskia’s zijde staan. Hou mij even op de hoogte over de datum en de tijd’!

Ik had het echt geprobeerd, mij afzijdig te houden en niet te veel aandacht naar mij toe te trekken. Dat lukte aardig tot dat ik mij, gelukkig als een-na-laatste, moest voorstellen. Ik probeerde nog heel slinks mijn beurt aan Saskia door te geven maar die was weer zo bij de hand om het aan een van de twee gespreksleiders door te spelen. Nu was daar ook wel ruimte voor. Mijn complimenten trouwens aan de gespreksleiders Mario en Hans, die de vaste bezoekers eerst hun relaas lieten doen voordat kwebbel Rianne aan het woord kwam. En ik kwebbelde wat af, Ppff, ik zal best vermoeiend zijn geweest want ik draafde best wel door. Misschien ook niet zo verwonderlijk als je je in een groep met nieuwe gezichten bevind,  je moet voorstellen en duizend en één vragen op je afgevuurd krijgt. Ergens in het vraag en aanbod gekwebbel kwam de operatie aan bod, waarbij ik ook de angst van Saskia (zie “Sound & Vision 3) benoemde. En dan vooral de verschrikkelijke tijd die zij moet doormaken als ik geopereerd word, dat het werkelijk slopend voor haar moet zijn.  (Even aandikken). Zie je het al voor je: je geliefde die op zo’n bedje door de gangen van het kille ziekenhuis van je vandaar word gereden, niet wetende of je hem of haar nog in dezelfde staat terug ziet. Snik, snotter, fijn die hormonen. (Nou moet ik er wel even bij vermelden dat het doel van de operatie wel is dat ik niet in dezelfde staat terugkom).

‘Ik ga met jullie mee, de hele dag zal ik aan Saskia’s zijde staan. Hou mij even op de hoogte over de datum en de tijd!’ Zei Hans zonder enige aarzeling. Niet alleen buitengewoon, super de super lief maar ook heel erg mooi en dapper want het gaat met hem helemaal niet goed en dat is zachtjes uitgedrukt! Hans zei dit al een poosje geleden en in de tussentijd heb ik hem nog gezien,  geknuffeld en gesproken.  (Dat knuffelen was omdat ik het koud had), Hij is nog niet van mening veranderd en hem kennende zal dat ook niet gebeuren, ook al zouden wij er op staan. Mits hij vanwege zijn gezondheid echt niet zou kunnen. Kijk, ik lig daar lekker comfortabel onder narcose te wezen, dat weet iedereen nu wel, maar ik ben zo blij dat Hans zich die zware dag over Saskia bekommert!

Meestal zegt een blik genoeg of hoor je aan de toon hoe een persoon over je denkt. Daar is niet veel fantasie voor nodig.

ZOMAAR EEN TOON, ZOMAAR EEN BLIK:

‘Mag ik jou, transgender, iets vragen?’ Al een paar keer is mij dat, op een soortgelijke manier, recht in mijn “trans-raap” gevraagd. Misschien ben ik wel zo hopeloos conservatief ouderwets en snap ik niets meer van het leven, wie zal het zeggen, maar er klopt toch ergens iets niet. Eerlijkheidshalve moet ik aan de andere kant wel bekennen dat de locatie waar ik mij bevond en de nodige sfeer aldaar, wel invloed hadden op de recht-voor-zijn-raap vraag. Ik zal twee voorbeelden noemen: (1)’Hallo, ik ben van het COC, zou jij het leuk vinden om aan een rapportage over transgenders mee te werken?’ (Hij is daarna een kennis gebleven maar het interview is allang vergeten). En deze dan: (2)’Hoi, ik ben van FM Den Haag, wil jij, in het kader van de coming-out dag iets voor de camera zeggen? Jij draagt het zo heerlijk uit!’ Maar ik schrijf over blikken en tonen van mensen, dus nu even over mijn reactie: In beide gevallen plooide ik mijn gezicht in de meest verbazende blik die ik maar kon trekken, sprak met een toon alsof Nicolette van Dam op de stoep stond en antwoordde vervolgens: (1)’Hoe weet u dat ik een transgender ben’. En (2) ‘Waarom denkt u dat ik iets met de coming-out dag van doen heb?’ Die blikken, met geen pen te beschrijven maar iedereen heeft wel eens met zijn mond vol tanden gestaan dus …………

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: