Echte Heer(en)

Mijn schoonvader overleed 10-10-2014 aan kanker, hoe was dat in godsnaam mogelijk? Ik heb er tot nu toe nog geen woord over gerept en geen letter over geschreven, hoe is dat nu mogelijk? Iedereen weet helaas wel dat de sterkste van de sterkste in no-time geveld kunnen worden door die rot ziekte. Ieder huisje heeft zijn kruisje en voor mij is nu het moment daar om wat over hem te kunnen schrijven. De rest blijft lekker op de plek waar het al was. 

Een (knuffel)beer van een vent die overal en nergens zijn fundering had neergelegd, of op zijn minst een spoor had achtergelaten waardoor hij nimmer vergeten zou worden. Van hem leerde ik minder afstandelijk te zijn, dat je genegenheid best mag tonen en dat je mensen van je eigen geslacht best mag knuffelen en een kus mag geven. Een stoere gozer want hij raakte niet uitgesproken als hij het over zijn militaire verleden, zijn vliegersjaren en zijn jeugd in de Jordaan had. Niet te vergeten zijn boks prestaties in een Amsterdamse sportschool, het leger en hoe hij het in de praktijk tot uitvoering bracht. De bekende sterke verhalen uit het nachtgeruis in de sixties. Hij was volgens mij een soort van ‘Siske de Rat’, maar dan anders. Een oersterke man waar je geen ruzie mee moest krijgen. Niet dat je dat makkelijk kreeg met hem maar hij was zo fel gekant tegen onrecht. En als dat op zijn pad kwam, dan had iemand of iets een probleem. Ik ben door hem maar één keer op het matje geroepen. Dat was ruim 19 jaar geleden en dat had te maken met de toekomst van Saskia en haar niet te stuiten wens. (Toen al niet). Het leek hem, zachtjes uitgedrukt, beter om rustig aan te doen. Dat lukte bijna want een jaar later werd zijn kleindochter geboren. En ik hoef niet te vragen wie zijn oogappeltje werd.  Een charismatische kerel waar iedereen van hield. Hij kwam echt binnen, niet alleen in je hart maar ook in de omgeving waar hij binnen stapte. Hij hoefde niet eens wat te zeggen. (Daar waar anderen heel hard “BIERTJE” moesten roepen😃). Een Chocolade vader, puur en hard aan de buitenkant maar zacht van binnen. (Nu wij het er toch over hebben: melkchocolade gevuld met praline, het is maar alvast dat je het weet). Zo heb ik hem leren kennen, niet anders en ik vond het een hele eer dat hij mij “zijn zoon” noemde. Daarnaast was hij er altijd voor zijn dochters, ook al had hij daar soms even geen echte zin in, hij maakte er ruimte voor. Een vaderlijke grootvader was hij voor zijn kleinkinderen. Geen grootvader die de hele dag actief met ze bezig was maar een die altijd met wijze woorden kwam. Wijze woorden die bleven hangen. Vooral dat zij het niet in hun hoofd moesten halen om opa te zeggen. Maar ook een opa grootvader die de prachtigste, zelf meegemaakte en niet aangedikte, verhalen kon vertellen. De echtgenoot van mijn schoonmoeder, ja dat was hij ten voeten uit, een echte echtgenoot. Die heel duidelijk liet zien en horen wie de broek aan had en uitgesproken duidelijk was over de gezagsverhouding binnen een huwelijk. 

Een van de dingen die ik zo aan hem bewonderde was zijn betrokkenheid naar anderen. Hij bekommerde zich niet alleen om de noodlijdende persoon maar was betrokken naar iedereen uit zijn of haar omgeving. En daar zat absoluut geen enkel limiet aan. Zo bezocht hij jaar in, jaar uit, de weduwe van een uiters trouw personeelslid. En neem maar van mij aan dat deze weduwe, zachtjes uitgedrukt, niet een van de gezelligste was. Hij deed het zonder een krimp te geven. 

Ja, hij was een echte heer, een echte man, die stond voor zijn woord maar ook voor zijn daden. Het is ook niet zo verwonderlijk dat hij de drijvende kracht was achter de oprichting van een clubje mannen. Mannen die het Heeren zijn wilde uitdragen. In al die jaren heeft mijn schoonvader dit nog het dichtst benaderd. 

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: