Veranderde ombouw


In ons huisje stonden drie van die lelijke gietijzeren radiatoren. Zelfs een vóór de schuifpui. Afgebladderde verf en vooral veel roest. Ga daar maar eens iets moois van maken. Niet dus. Ik koos er voor om er met resthout mooie “ombouwtjes” voor te maken. Dat is toen aardig gelukt en het heeft nog zeker 13 jaar geduurd eer ik deze “ombouwtjes”, inclusief gietijzeren ondingen,  in den container kon flikkeren. Ze zijn toen vervangen door twee industriële designe radiatoren. Geritseld natuurlijk, als je in de bouw werkzaam bent kom je regelmatig goedkoop aan wat moois. Wie appelen vaart, …….

Wat ik ook heel mooi vond, dat was mijn Chevy Van! Een echte V-8! Met denk ik wel het mooiste geluid uit de verre omstreken. Tunnel, gas loslaten, iets in snelheid terugzakken, ramen open en dan………. dan volgas…… Ik mis dat nog steeds!! 😭😭 Het hele gezin was trouwens gek met deze “Van”. Het was onze trots. Helaaa, helaas, ging hij door kortsluiting in vlammen op.  Als de mogelijkheid er ooit nog zou zijn om een nieuw exemplaar aan te schaffen, dan ben ik de eerste!  Het lieft weer hetzelfde model en vooral dezelfde uitlaten. Met een beetje hulp van derden (99 %) en inzet van mijzelf “bouwen” wij deze “Van” dan “om” tot een prachtige camper. Waarmee ik heel Europa van binnen en buiten ga uitpluizen. Nu lijkt het mij ineens wel wat om met pensioen te gaan. Nog maar 13 jaartjes!! Joepie!!

Pensioen, als ik het al bereik, dan ben ik blij dat ik ook vaste werkgevers heb gehad. Ook al heb ik een pensioengat van 5 jaar, toch ziet het er niet slecht uit. Het meeste bouwde ik op in de periode bij de NS. Soms heb ik wel eens spijt dat ik daar ben weg gegaan. Spijt voor het pensioen? Nee, eerder het gemis van het aparte leven als conducteur , de techniek en het fascinerende van het “rollend materieel”, zo noemen zij treinen daar. In mijn tijd deed en mocht een conducteur veel meer. De verantwoording lag ook een stuk hoger. Zo maakten wij bijvoorbeeld rembriefjes als de trein werd “omgebouwd”. Om een lang verhaal kort te maken: als de locomotief werd omgereden naar de andere kant, want dat rijd wat makkelijk als je terug gaat in dezelfde richting als waar je vandaan kwam, dan noemen zij dat “ombouwen”. De conducteur deed dan de berekening van de remweg van de trein. Dit aan de hand van het aantal beschikbare remmen en het totaal gewicht van het geheel. 

Moet ik, of mag ik, mijzelf nu de eer geven te schitteren als een “ombouw” van een gietijzeren radiator. Of misschien zien als een krachtige V-8 in een “omgebouwde” Chevy Van. Nee, wellicht ben ik wel net zo imposant als de sneltrein-stoomlocomotief die de laatste rit van de Warsawa Express trok? Die op het station van Hoek van Holland werd omgebouwd”, “omgebouwd” voor de laatste eer aan deze prachtige reis. Nee, helaas krijg ik niet die “eer”, zo klinkt het ook helemaal niet hoor als ik “die omgebouwde” word genoemd. Ook niet als het misschien goedbedoeld gevraagd word of ik misschien ben “omgebouwd”. Lieverds, ik ben veranderd, aan het veranderen,…….. en voor de mindere lieverds: hou het maar lekker op “die omgebouwde”, dan weet ik gelijk wat ik aan je hebt. Mits je dit natuurlijk gelezen hebt! 😃

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: