Van voor naar achter van links naar rechts

Als klein onderdeurtje zong ik het uit volle borst mee en bewoog mij soepel en lenig (wie was dat nou niet die leeftijd) naar voren, naar links en naar rechts. Ik denk nog wel eens met weemoed terug aan die hoofdpijn bezorgende tijd. Mijn hoofd won het namelijk nooit van het schoolbankje. 

Wie goed heeft opgelet zag dat ik één richting niet “cursief” genoemd heb. Juist, “naar achteren”.  Nou zongen wij het steevast al zittende op een stoel met leuning dus was het op voorhand al niet haalbaar. Komt het hierdoor dat “naar achteren”, het stapje terug doen, niet met spel en onderwijs eigen is geworden. Mijn spel was al heel pril niet zoals het wezen moest en het genoten onderwijs was een lachertje. Ik was anders, anders door het leven waar ik in zat, anders van nature, anders omdat ik anders was en dat kwam in mijn spel naar voren, dat uitte ik maar al te veel en spel kan je voor mij part heel ruim zien. Mijn genoten onderwijs was niet anders. Het bestond uit fragmentjes deelnemen in je eigen vertrouwde klas, een andere klas in een vreemde stad of zelfs perioden met helemaal geen klas, helemaal geen onderwijs. 

Het heeft nou niet echt bijgedragen aan de vorming van een stabiel en evenwichtig persoon. Meer een persoon die op z’n vijftigste een opgebrande zak was geworden. Het is een leven van voor naar achter, van links naar recht geweest dat, ik oprecht en met veel plezier kan zeggen, bijna een voltooid verleden is! Ik heb het allemaal mogen ervaren, beleven, voelen en er op zijn minst aan mogen ruiken. Alles wat God maar heeft verboden en waarvoor je vroeger werd verkettert of op de brandstapel belande. 

Ik blijf het overigens maar heel erg vreemd vinden dat mijn rookverslaving het enigste is wat zo slecht te boek staat, terwijl ik ook de gevaren van alcohol en de éénarmige bandiet ken. Weet men wel wat die twee voor kwaad aanrichten? 

Nu kan ik stapjes, nee stappen, terug doen om met sprongen vooruit te gaan. Ik kan stapje, nee stappen, terug doen om daar te laten wat ik niet meer nodig heb of waar ik vanaf wil. Ik ervaar dat er dingen vóór mij worden gedaan, een weg van het allermooiste word geplaveid en dat dingen achter mij worden opgeruimd. Dat ik op de meest onverwachte momenten van links en rechts word geholpen. En ja, ik heb het de afgelopen maanden niet makkelijk gehad, net zoals mijn naasten. De laatste weken was het kantje boord maar het keerpunt van de eerste fase komt in zicht. Meerdere uitzichtloze momenten en gebeurtenissen bleken cruciaal om verder te kunnen. Cruciaal om de vrouw in mij uit te laten breken. Het koppie is door het struisvogelei. Geloof mij nu maar dat dit kuikentje al sterker is dan het het dunne schilletje dat ik was en welke mij al die jaren gevangen hield. Voor en achter zijn gezekerd, nu links en recht nog.  

Resumé: roken; bijna vanaf, alcohol; nagenoeg droog, gokken; iets uit een heel ver verleden 😜. 

One Comment on “Van voor naar achter van links naar rechts

  1. Ik hou je in de gaten. Roken: vanaf,, alcohol : vanaf en grote (dames ) stappen op hakken VOORUIT!

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: