Trek “jij” je jas maar aan!

De Evangelische Omroep is begonnen met de vooraankondiging van de nieuwe medische serie, waarin wij ook een rolletje hebben. Om die reden volg ik via Google alles op de voet. Toen ik de zoekterm “zij houden nederland in leven transgender” gebruikte, kwam ik op een blog terecht van een lotgenote. Zij schreef destijds een ingrijpende blog over haar (nare) ervaringen in het ziekenhuis, waar “de grote operatie” plaatsvond. Een vraag die haar overviel was of zij wel of niet gereanimeerd wilde worden. Ik wist ook niet dat zoiets gevraagd word en deelde dit met Saskia, die mij gelijk dezelfde vraag stelde. ‘NEE !!!’, was mijn eerste reactie en dit maakte haar van slag. Ik besefte mij dat ik een hele egoïstische reactie gaf en heb dat bij geschaafd. 


Toch zetten dit soort dingen je weer aan het denken.  Denken aan de dood, want ook wij hebben de afgelopen jaren van  (te) veel mensen afscheid moeten nemen. Daarnaast vechten vrienden en bekenden tegen die rot ziekte die overal opduikt. Het lijkt wel asof iedereen er de laatste jaren indirect of direct mee word geconfronteerd, “Kanker!!” Je vraagt je bijna af wanneer jij aan de beurt ben. En ik moet er echt niet aan denken dat Saskia of één van de kids door de man met de zeis worden bezocht. Ik zou dat zelf ook niet overleven. 
INTRO (terwijl iedereen een plekje zoekt)
En er komt een moment dat er ergens in een zaaltje wat mensen bijeen komen om afscheid te nemen van mij. (Wanneer weet niemand, al vind ik sommige wat ongeduldig worden😃). Zoals gebruikelijk zullen er wat mensen zijn die iets over mijn leven gaan zeggen en dat zal ik zeker te weten waarderen. Over de doden niets meer dan goeds.  Zo is Saskia een uitstekende spreekster die er op zeker wat moois van zal maken. Daarnaast hebben mijn kinderen een enorme zelfvertrouwen en zijn ijzersterk, dus die mogen van mij wel achter het spreekgestoelte gaan staan!

Maar mag je over de levenden dan niets zeggen? De levenden in de zaal die uit goed fatsoen komen of er zijn om mijn naasten te steunen.  Maar he, is het niet mijn afscheidsfeestje? Ik ga er van uit dat alleen mijn stoffelijk overschot in de zaal of kerk aanwezig zal zijn en dat mijn geest ergens rust heeft gevonden. Het lijkt mij in ieder geval niets om als een of andere zweefdraad bij mijn eigen begrafenis aanwezig te zijn. Wel geloof ik er heilig in dat ik er in een bepaalde vorm blijf zijn voor Saskia en de kinderen. Wat ik op mijn eigen feestje zou willen? Ik zou graag zien dat een zeer krachtig persoon eerst mijn speech zou voorlezen. Een speech die over de levenden zal gaan en waarbij ik mij niet houd aan de vuistregel van gepaste eer bij een begrafenis. Aan jou de taak Saskia!!

Het is voor mij ondenkbaar dat er mensen aanwezig zullen zijn die misschien wel in-direct aan mijn heengaan hebben meegewerkt of die mij in het levend bestaan tot op het bot hebben gekwetst. Van die dooden die pas in leven komen als ik er niet meer ben, van die spijtoptanten zeg maar. “Te laat!!” Mensen die schijnheilig zitten te snotteren en het diep van binnen eigenlijk betreuren dat dit feestje zo lang op zich heeft laten wachten. 


Het zal een lange speech worden dus is het verstandig als de aanwezige vooraf al cake en koffie krijgen. Dan houden de ‘vroeg verlaters’ er tenminste nog iets aan over! Ik zal iets moois achterlaten voor allen die voor mij veel hebben betekend maar voor diegene die mij geduld hebben, die mij of mijn naasten hebben gekwetst zou ik onverbiddelijk willen zijn! 

“Trek jij je jas maar aan!” 

Dit zal de slotzin zijn achter iedere persoon waarover ik wat te vertellen heb en die met een bord voor zijn of haar kop aanwezig is. Het zal geen lesje leren zijn want tijdens mijn leven waren zij dit al niet waard. Ja, zo zou ik het willen doen. Een waardig afscheid van mij naar jou en een laatste “groet” naar diegene die zich boven mij en mijn gezin voelden staan. Saskia zou Saskia niet zijn als zij uit voorhand al mensen iets in het oor zou fluisteren. Zo lief is zij en dat neem ik haar echt niet kwalijk! (Als zij maar niemand uit de speech laat). Dus als jullie bepaalde figuren missen………

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: