Voor herhaling vatbaar

Oud gedrag afleren kan heel erg moeilijk zijn, vooral als je zelf denkt dat je er niemand mee schaad. Zo dronk ik vele jaren veel te veel alcohol, en dan bedoel ik echt heel veel. Natuurlijk kwam dit wel eens tussen neus en lippen ter spraken als ik weer eens voor een controle onderzoekje bij een of andere specialist of de huisarts zat. Maar er is er niet één geweest die keihard in mijn gezicht zei dat ik een zatlap, alcoholist of een ernstige verslaafde was. Ik heb dat inmiddels wel geleerd, dat ik voor de spiegel tegen mijzelf kan zeggen;”je bent een verslaafde”. Maar ook zonder spiegel, zonder een blog, er openlijk voor uit kan komen dat sommige geneugten voor mij een serieuze bedreiging vormen. Als ik terug kijk naar de jaren, ja jaren, dat ik ’s avonds dronk en in het weekeinde mijzelf helemaal verloor, dan was ik een hele slechte ouder en partner. Agressief werd ik er niet van maar zei en deed dingen die schadelijk waren voor mijn relatie en zeer schadelijk was voor mijn gezondheid. Het stukje gezondheid kon mij niet boeien en een stukje oorzaak daarvan is bekend, daar word hard aan gewerkt! Drinken dus omdat je niet gelukkig bent met jezelf? Dat is zeker een belangrijke oorzaak maar géén excuus. Drinken omdat je dan wel dingen kunt uiten tegen je partner, die zo diepgeworteld zitten dat je anders niet durft of de juiste woorden kunt vinden? Ook dat is geen excuus.

Slechts 2 of 3 keer in het afgelopen jaar werd de verleiding te groot en dronk in een emotionele bui een paar glaasjes gedistilleerd. Noem het geen trots, maar het gaf mij wel een goed gevoel dat die paar glaasjes op die enkele avonden genoeg waren om er weer voor maanden af te blijven. Maar nu heeft de slijter de afgelopen twee maanden toch weer wat meer omzet gedraaid door mij! Het excuus; ‘in de aanbieding’, toch wel benieuwd of ik maat kon houden’ en dan nog wel de slimste,’zou ik nog steeds zo slecht reageren op alcohol’! Zoals de laatste keren dat ik helemaal out ging door de combinatie van medicijnen en de slechte gezondheid. 

Er speelde echter iets anders, er was heel diep in mij een oud onbehagelijk gevoel geslopen. Een oud zeer dat ik een plekje had gegeven maar opnieuw de kop op stak. Niet het oude kwam boven, nee, hetzelfde nare voorgevoel als destijds. Is dit dan terecht om naar de fles te grijpen? Net alsof ik dan wel de woorden kan vinden om dat onderbuik gevoel uit te spreken. Mocht ik in dit geval ‘Voor herhaling vatbaar’ gebruiken om mij te uiten? Dit keer vond ik even van wel, omdat ik het even zonder niet aandurfde. Het was echter geen geslaagde actie en bereikte niet wat ik wilde bereiken. Ook bestond er een gereden twijfel of ik het toch misschien mis had. Mis had door de aangekondigde psychische schommelingen van de hormonen. 

Maar helaas, woensdag 02 maart 2016 kreeg in al mijn euforie, in mijn geluk, in mijn oh zo gelukkig bestaan, in al die mooie lichamelijke- en psychische ontwikkelingen iets onder ogen wat mijn onderbuik gevoelens bevestigde. Nu storte mijn wereld wel een beetje in maar aan de andere kant ontdekte ik dat ik helemaal geen alcohol nodig had om mij te uiten. (Of om mij af te sluiten. Het is maar hoe je het bekijkt). Dat ging mij gisteren heel goed af. Sterker nog, ook op dit moment kan ik nog redelijk goed beredeneren wat dit teweeg gaat brengen en zal een hoop stof doen opwaaien. Het geeft zelfs rust en kalmte want ik hoef mij niet meer van binnen op te vreten. Ik hoef niet bang te zijn voor de toekomst want de power is eindelijk daar om voor eens en voor altijd deuren achter mij te sluiten en nooit, nee echt nooit meer, achterom te hoeven kijken. Een boek sluiten en door de versnipperaar halen. 

Wat ben ik happy met mijn gewonnen power. Power die een ander mist om open en eerlijk te zijn tegenover zichzelf en een ander. Ik heb in een heel ver verleden ook mijn handelen verweten aan een ander en kan met trots zeggen: “dat nooit meer want het komt twee keer zo hard terug”. 

2 Comments on “Voor herhaling vatbaar

  1. Heftig allemaal, maar wel fijn dat je beseft dat je ook zonder alcohol problemen aan kan. Sterkte 💋💋

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: