Integratie geslaagd ??

Bier, vooral veel bier! Wij gingen in het examen jaar met school naar een jeugdherberg in Doorwerth. (Nee, dat ligt niet naast San Francisco maar onder Arnhem). Dicht bij huis, want ver weg was alleen voor de beter lerende onder ons. Ik kan mij alleen nog herinneren dat ik als 16 jaar oud broekie (jurkie) veel alcohol heb genuttigd. Dat mocht toen nog! Niet alleen tijdens dit uitje maar ook op schoolfeesten.

Afgelopen najaar ging mijn zoon (van 16 jaar oud) met de examenklassen  naar Barcelona. Daarvoor hoef je tegenwoordig niet eens tot de beter lerende te horen. In eerste instantie was hij heel erg nuchter en onverschillig over de te ondernemen reis. Maar hoe dichter de vertrekdag naderde hoe nerveuzer hij werd. (Heerlijk!!). Wat minder geslaagd was, was dat ik hem diep in de nacht naar Rotterdam The Hague Airport moest brengen. Wat mij ook nog eens twee bekeuringen van digitale flitspalen opleverde. Van Zoetermeer, binnendoor, naar Rotterdam, mag je namelijk van 50,naar 70, naar 80 en tussendoor weer naar 70, 50 en 80 kilometer per uur. 

Tijdens zijn verblijf in Barcelona stuurde hij heel trouw elke dag lieve berichtjes naar zijn ongeruste moeder. Vol overgave vertelde hij haar over de bezienswaardigheden en het eten van die dag. Ik zelf kreeg maar één berichtje van hem. ‘Pap, ik moet van de leiding vertellen dat ik alcohol heb gedronken’. Ik was hierdoor totaal overrompeld en kon de hele nacht niet slapen. Ik dacht uren na hoe te reageren op dit oh zo ongepaste gedrag. Het stond als een paal boven water dat ik dit niet zomaar langs mij heen kon laten gaan en stuurde dan ook de volgende mail: Justin….👍🏻.

Bij thuiskomst was hij meer in de wolken over de dingen die hij met zijn klasgenoten deed in het hotel dan wat hij van Barcelona had gezien. En volgens mij heeft hij het op zijn leeftijd ook helemaal goed gezien! Ik nam als ouder een deel van de verhalen voor lief want wij weten wel beter, toch?  Wat ik dacht dat echt een sterk verhaal was, was dat hij vertelde pure whiskey te hebben gedronken. En het nog lekker vond ook!  Ik moet jullie even op het hart drukken dat hij nooit drinkt en als hij wat aangeboden krijgt het ook afslaat!!  Ondanks dat ik niet drink kreeg ik met Kerst een klein flesje hele oude whiskey. Om er zo snel mogelijk vanaf te zijn (😃) bood ik hem ook een glaasje aan. Hij heeft werkelijk over één centimeter (onverdunde) whiskey ruim één uur gedaan en er gewaardeerd van genoten. Misschien vinden jullie mij een hele slechte ouder maar ik vindt het uniek dat zo’n jong iemand een mooie whiskey kan waarderen.

Goed, hij is toen “berispt”, tezamen met de anderen en moest de hele week de alcohol gerelateerde grappen van de leerkrachten aanhoren.  Kous af zou je zeggen dus!! Maar vandaag, 01 februari 2016, kregen wij ouders een gepeperde brief van de schoolleiding. Onze zoon is, tezamen met de overige drankgebruikers, geschorst voor alle buiten- en binnenschoolse leuke activiteiten. Inclusief het examenfeest!!  Als reden geeft men op dat er is ontdekt dat er in Barcelona alcohol is gebruikt. Hè?? 3 maanden later, hij was hiervoor toch al berispt!!??

Ik kreeg de brief vanmiddag laat pas onder ogen. Ik trof Saskia overstuur en in tranen aan. Natuurlijk huilde kleine Daniël nog harder want die kan er niet tegen als zijn moeder huilt. Na de brief te hebben gelezen ben ik naar boven gestormd en hield mijn ” Blackstones” met stalen neuzen opzettelijk aan. Zonder te kloppen rukte ik zijn deur open en maakte mij zo breed als nog mogelijk. Ik hoefde niets te zeggen, ik zag het in zijn blik, ik voelde de éénheid tussen ouder en zoon. 3 huizen verderop sprong het pleisterwerk spontaan van ons gelach van de muren. Allebei hadden wij zo iets van; “wat moet je hier mee”!!

Natuurlijk wilde ik het fijne er van weten. Streng deelde ik hem mee om mij te vergezellen om boodschappen te gaan doen. Niet gepland maar bij toeval belande er een borstflesje 18 years old scotch in het karretje. Genoeg om hem even aan de tand te voelen.  Het volgende is zijn beleving en verklaring maar ik geloof het wel!  Een van de ouders van één van de kinderen had ontdekt dat haar/zijn kind de nacht heeft doorgebracht met een persoon van het andere geslacht. Het excuus van dit schoolgenootje werd dus,  “gedrogeerd” te zijn geweest met alcohol.

Ik heb onze zoon nog nooit negatief over andere geloven of wat dan ook horen spreken maar dit maal kon hij er niet over uit dat de persoon in kwestie juist alle geboden aan de kant schoof en juist blij was dat de nieuwe generatie moslims ook zo leefden als de rest van de doorgeschoten vrije Hollanders 😃😃

Dit moeten jullie niet lezen alsof wij tegen de school, een geloof of levenswijze zijn. Verre van dat!! Maar ik persoonlijk vindt het zóóó jammer dat een of ander persoon binnen de schoolgemeenschap politiek correct wil zijn. Terwijl het verhaal van mijn zoon, de fantastische week van de gemêleerde leerlingen, mij alleen maar doet beseffen dat hier de integratie juist is geslaagd.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: