Als, als, als…?

De allereerste foto waar ik in meisjeskleren sta afgebeeld dateert uit 1966, ik was toen amper 3½ jaar oud. De daaropvolgende foto’s, die nog in mijn bezit zijn, zijn gemaakt in de puberjaren. In de tussenliggende jaren zijn er nog diverse foto’s gemaakt maar die zijn helaas niet in mijn bezit. Het moeten foto’s zijn van evenementen waarbij je verkleed kon verschijnen. Foto’s van na mijn puberjaren zijn er nog plenty maar die zijn zo geschoten dat alleen ik weet dat ik het ben. Vroeger moest je namelijk je foto’s laten ontwikkelen, dat hield in dat anderen je foto’s eerder dan jijzelf zag! IMG_0212 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar wat als ik nu, in de huidige tijd,  als 3 jarig jongetje in meisjeskleren op de foto wil? Wat als ik nu in de pubertijd zat? Had dan de wereld er heel anders uit gezien? Ik weet op zeker van YES! Er zouden legio instanties zijn die mij gediagnosticeerd zouden hebben als transgender. Er zouden geen obstakels in de weg staan die mijn al op jonge leeftijd naar het vrouw zijn zouden helpen. Destijds bestond die hulpverlening  en kennis van zaken er domweg niet. Maar moet ik daar nu, al die jaren later, verdrietig om zijn? Dacht het niet! Er zijn vele gebeurtenissen in mijn leven geweest die ik absoluut anders had willen beleven dan wel liever nooit had willen meemaken, maar het leven is zoals het is! Al het mooie wat ik wel heb meegemaakt zou ik niet hebben willen missen, voor geen goud en zou het alleen al daarom op dezelfde wijze zo overdoen. Natuurlijk heb ik tijdens en na mijn eerste transitie veel verloren en was de wereld even verre van mooi, maar kijk eens wat voor moois deze “pauze”heeft opgeleverd!

Ik heb de geboorten van al mijn kinderen als een wonder ervaren, met mijn partners heb ik hele mooie tijden meegemaakt. De vrouw aan mijn zijde is mijn alles, en de familie en vrienden zijn onvervangbaar. Die waren er niet gekomen als ik nu 3 jaar oud zou zijn of als ik op jongere leeftijd de keuze had kunnen maken recht te zetten wat krom was. Mijn kinderen hadden zelf niet eens bestaan. (Mijn schoonzoon had bijvoorbeeld nimmer verliefd kunnen worden op onze prachtige dochter 🙂 ).

Als, als……. het anders was geweest. Ik zal het nooit weten, ik wil het ook niet weten want ik heb genoeg moois om mij heen. Het is nu alleen tijd om het kromme recht te zetten. Doe ik daar alleen mijzelf een plezier mee? Heel veel mensen denken van wel, maar ik zie het zelf toch heel erg anders. Ik ervaar het helemaal niet als een egoïstische daad, een daad die volgens anderen veel te laat word aangegaan of te snel gaat. Ik ben inmiddels  53 jaar, bijna 50 jaar later nadat de eerste foto van mij werd geschoten in meisjeskleren. Mag ik dan in Godsnaam de rest van mijn leven leiden zoals ik dat wil? Ik zal de mooie dingen uit het verleden in mijn hart koesteren en meenemen op de reis die komen gaat. Al het moois in het heden ga ik omarmen en zal zeker te weten een mooie toekomst tegemoet gaan.

6 Comments on “Als, als, als…?

 1. Soms denk ik, ik ben te vroeg geboren, wist ik toen maar wat ik nu weet. Dat is natuurlijk niet zo. Jij en ik zijn in een andere tijd geboren, ik nog 15 jaar eerder. Een mooie tijd en zoals je schrijft een onvergetelijke tijd. Wij konden zorgeloos spelen en werden niet gehinderd door televisie en al helemaal niet door computers. Onze informatie was enkel en alleen het gevoel wat van binnenuit kwam. Mijn eerste ervaringen gaan uit toen ik 7 jaar was. Met zes zusjes niet moeilijk om aan passend meisjes kleren te komen. Wel moet ik zeggen dat ik best, mijn jongste is 35, jaren eerder aan een transitie had willen beginnen nu op mijn leeftijd hoeft dat niet meer. Mooi verhaal, maakt veel bij me los.

  • Dan heb jij de prachtige tijd van de sixties beter beleeft als ik! De Rolling Stones en vooral de komst van de minirok, hihi. Wij kunnen inderdaad nog terug kijken op een periode zonder digitale verslaving. Al hoewel ik aardig verslaaft was aan vinyl😃 leeftijd maakt voor een transitie volgens mij niet uit. Als ik al naar mijn schoonmoeder kijk dan worden vrouwen alleen maar mooier en charmanter 😇. Heb je wel vrede met de ruimte om jezelf

  • Sorry, verkeerde toets, krijg je met die lange nagels!! Maar ik vroeg dus of je vrede hebt met de ruimte op jezelf te zijn?
   Liefs, Rianne

 2. Inderdaad voor je transitie is het nooit te laat. ik zelf ben nu zo ver dat ik het aan mijn vrouw heb verteld die was eigenlijk niet verbaasd. nu op naar de volgende stap .heb nog een lange weg voor me. Hopelijk vind ik me zelf dan.

  Veel liefs Chantal

  • Hoi Chantal,
   Wat goed dat je die stap hebt gemaakt en ik hoop dat het voor jullie beiden een mooi plekje krijgt. Inderdaad een lange een lange weg maar die is zeker te bewandelen als je het in goed overleg doet.
   Heel veel succes, Rianne

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: