Tough cookie

Mijn schoonzusje is van het kaliber ‘one tough cookie’. Door een ongeval in haar jeugd is zij getekend voor het leven. De eerste foute diagnoses leidde tot therapieën en behandelingen die het echte letsel alleen maar verergerde. Pas velen jaren later werd er pas ontdekt wat er werkelijk was beschadigd, maar het was toen al te laat. Mijn schoonzusje heeft vanaf die tijd dapper allemaal operaties en revalidaties ondergaan maar telkens weer werd die tijdelijke euforie van een even pijnloos bestaan weer teniet gedaan. Ook nu weer staat zij op de wachtlijst voor een intensieve therapie bij een revalidatie centrum. Als zij zou moeten leven om de pijn dragelijk te houden zou zij geen leven hebben. De remedie is rust en nog eens rust. Het komt er eigenlijk op neer om maar niets meer te doen! En dat is juist niet hoe mijn schoonzusje is. Zij heeft een goed sociaal leven en heeft bergen fijne vrienden. Ook is zij een plaatje om te zien. Zo’n mooi plaatje zelf dat niemand kan zien dat zij zo gebukt gaat onder die altijd maar aanwezige pijn. Ik betrap mij er op dat ik ook wel eens de fout maak door iets te veel van haar te vragen. Zij doet ook zo ontzettend haar best om “gewoon” met onze kinderen dingen te doen, dingen die zij eigenlijk niet meer aankan. Ze doet het toch en dat maakt haar zo’n uniek en mooi mens. Ik heb haar niet anders gekend dan met pijn en de daarbij om de hoek kijkende vermoeidheid. Maar ik heb van overlevering mee gekregen dat zij voor het ongeval een meisje was die niet onderdeed voor de boys. Zij was avontuurlijk, snowboardde als de beste en deed ook aan ijshockey. Dat stukje ontwikkeling in haar leven heeft er zeker aan bijgedragen hoe sterk zij nu in het leven staat.

Buiten de pijn en het verdriet is zij echt een tough cookie hoor. Zij heeft een hele sterke mening waar je best wel eens van kan schrikken. Meng dat eens met de niet zichtbare pijn, dat kan je je misschien een voorstelling geven dat een mening soms best hard en gevoelloos lijkt, maar niet is wat het lijkt. Daar moet je doorheen kunnen kijken en dat is voor sommige helaas niet mogelijk. Ik begrijp heel goed dat zij zich af en toe niet begrepen voelt. Was ik ook bang voor haar mening? Ja, misschien wel. Juist omdat zij geen blad voor haar mond neemt en zij staat voor wie zij is. Niet mee eens blijft niet mee eens. Het is al even geleden dat ik haar per sms vertelde waar ik mee bezig was en wat ik als doel voor ogen had. Zij heeft mij niet afgewezen en vroeg om tijd dit allemaal te verwerken en zich erin te kunnen verdiepen, een goed standpunt. Haar ongerustheid naar haar grote zus, mijn vrouw, en haar neefjes en nichtje waren logisch. Tot afgelopen week was zij begripvol en kwam af en toe uit de hoek waarvan ik dacht; ‘waar gaat dit naar toe’. Tot afgelopen week ja. Want afgelopen week heeft zij ook kennis gemaakt met de buitenkant van Rianne. Ik had het niet gevraagd maar gewoon gedaan. Toen zij terug kwam van een bioscoop avondje met mijn zoon trof zij mij thuis aan in een rokje en opgemaakt zoals Truus van Travisage had gedaan. Ze zei hier helemaal niets over en hebben gekletst over de film en koetjes en kalfjes. Een klein stukje spraken wij over transitie zaken maar niets over mijn verschijning die avond.

Gisteren kreeg ik van haar een sms’je waarin zij mij “Ri” noemde. Ri, de afkorting van Rianne zoals voorheen Ro het koosnaampje van haar was voor mijn mannelijke geboortenaam. Ook schreef zij mij een mooie vrouw te vinden. Zo zie je maar dat een persoon de ware ik moet zien en leren kennen. Misschien een wijze les voor de mensen om haar heen en één in het bijzonder. Want mij schoonzus is bijzonder, een bijzonder mooi mens. ( Nu resten er nog maar twee “mooie mensen” in mijn leven waar het voor mij belangrijk is zo’n zelfde reactie te krijgen, krijg ik dit met mijn schoonzusje voor elkaar?).

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: