Misleidende spiegel

“Ik zie, ik zie want jij niet ziet, en het is?” Jeetje, wat het ik dit veel met de kinderen gedaan tijdens een lange autorit. Het doodde op een leuke manier de tijd. Nu maak ik het de laatste tijd andersom mee. Het is nu “ik zie, ik zie niet wat jij nu ziet!”.

Als ik in de spiegel kijk zie ik niet wat een ander ziet aan mij, ik zie niet de veranderingen die er wel degelijk zijn. Is het de angst dat het het niet gaat lukken? Is het dat onbehagelijke gevoel dat je straks misschien niet door de keuring van waren komt? Of zit het gewoon tussen je oren? Je hebt zolang een verkeerde reflectie van jezelf in de spiegel gezien dat je dat beeld niet meer uit je hoofd krijgt. Jaren lang keek je naar een persoon die je gewoon is geworden, je hebt met dat beeld leren leven. Geleerd dat dat hoofd, dat lijf er nu eenmaal is en waar je mee moet leren leven. Het is ook de personage waar iedereen aan gewend is, de personage waar mijn naasten van houden en waar iedereen mij aan herkend, de personage die je tot hier heeft gebracht, goedschiks en kwaadschiks. En dan, tot hier en niet verder! En dan nu, vanaf hier en hoe nu verder.

Het afgelopen jaar zijn er vele positieve reacties en opmerkingen geweest over mijn vrouwelijke trekken en verschijningen. Dit natuurlijk wel uit de hoek van mensen die meestal dicht bij je staan. Maar ook onverwachte personen zoals artsen en hulpverleners waar ik niet voor transgender gerichte zaken kom en niet eens weten waar ik mee bezig ben. De mensen die dicht bij je staan doen dit omdat ze van je houden, je een hart onder de riem willen steken. De anderen doen dit omdat zij de veranderingen in een rap tempo hebben zien gebeuren en hebben tot nu toe nog geen benul wat de achterliggende gevoelens hierbij zijn.

Maar waar komt dan het onvermogen van mijzelf vandaan dat het vertrouwde beeld in de spiegel maar niet wil veranderen? Mijn innerlijke ik is zo goed bezig en kan niet wachten op de bevrijding en het afschudden van het mannelijke juk. Zal het straks anders worden als er geen spoortje meer aanwezig zal zijn van de personage die ik was? Natuurlijk weet ik wel dat het allemaal draait om tijd, de tijd die nodig is om mijn innerlijk en uiterlijk op elkaar af te stemmen. De tijd die nodig is om mij te kunnen uiten, te uiten aan mijn dierbaren en de grote boze buitenwereld. De tijd die nodig is om mijn gezin te laten wennen aan de nieuwe ikke. En dat is wel de belangrijkste schakel in het geheel, mijn gezin, mijn kinderen. Ik, alleen ik, kan door zelfvertrouwen, stabiliteit en liefde laten zien wie Rianne daadwerkelijk is en wat zij voor hun kan betekenen. Daarnaast moet ik mijn kinderen meegeven dat de vader in hun leven niet is verdwenen, dat hun vader er nog steeds is en er altijd zal zijn als zij die nodig hebben.

Straks zie ik wat jij ziet en jij wat ik zie.

4 Comments on “Misleidende spiegel

 1. lieve Rianne
  Je bent prachtig van binnen en van buiten!!!
  En ik zie zeker een prachtige vrouw en een sterke,dappere,mooie ziel en een prachtig mens..
  xxx

 2. Die lieve zachte trekjes, die oogopslag, de kwetsbaarheid, het begrip hoe een andere vrouw zich voelt, allemaal zo vrouwelijk. Zo natuurlijk omdat je dat ook echt bent! Trots op jou, begrijp de onzekerheid echt heel goed. Inderdaad moest je jezelf zo in de spiegel zien, als man, want dat werd er van je verwacht. Maar ik verwacht alleen maar je stralende ik die inderdaad ziet wat ik zie en het zelf zal zien!

 3. Lieve Rianne,
  Ik ken je enkel via Facebook en nog maar kort. Maar wat zij je verhalen, en vooral deze dan ook weer, herkenbaar.
  Ook ik heb die gevoelens en die blikken in de spiegel die de onzekerheid blijven voeden.
  Krijg bijvoorbeeld vaak de vraag; “Welke adamsappel, waar zit die dan?” of opmerkingen over mijn benen dat ze zo mooi en vrouwelijk zijn. En over die vrouwelijke trekjes, allemaal zo herkenbaar.
  En ik heb inmiddels foto’s van je gezien. Je bent en mooie vrouw. Veel succes verder.
  Liefs, Inge.

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: