Diepe bewondering

Een kleine 7 jaar geleden leerde ik een stel kennen dat een paar jaar daarvoor huis en haard had verlaten om te werken in Nederland. Het jonge stel had haar comfortzone in Slowakije achter gelaten om geld te verdienen in Nederland. Zij waren gelokt door al het moois wat hun was voorgespiegeld door een man van aanzien in Slowakije. Deze man noemde zich in Nederland een groot aannemer. Een aannemer in het bezit van eigen woningen waar zij voor een schappelijk prijsje (lees, honderden euro’s) een appartementje in de sloppenwijken van Den Haag mochten delen met vele landgenoten. Voor een riant uurloon van maximaal € 2,50 per uur hoefden zij maar 6 dagen achtereen te werken en maakten zij dagen van 12 uur per dag. Hoe de man van aanzien aan zijn zuur verdiende inkomen kwam mag een raadsel zijn :).  Ook gunde de man van aanzien hun de mogelijkheid om meer locaties van Den Haag te bewonderen. Zodra zij uit eigen beweging het in deplorabele staat verkerende appartement hadden opgeknapt mochten zij opnieuw starten in een woning die in dezelfde armoedige staat verkeerde. Het opgeknapte appartement ging uiteraard in de verkoop.

Toen ik 7 jaar geleden kennis maakte met de mannelijke helft van het stel was ik diep onder de indruk van zijn professionaliteit, een echte vakman. Via de man van aanzien heb ik een korte tijd van zijn diensten gebruik gemaakt tot dat ik er achter kwam hoe het stel werd uitgebuit en behandeld. (Slowaken zijn erg gereserveerd en praten niet snel over privé zaken). Ik heb hem toen in dienst genomen waardoor zij zich konden losrukken van de man van aanzien. Mijn enigste eis was zo snel mogelijk Nederlands leren! Samen betrokken zij hun eerste appartement geheel voor zichzelf. Helaas moest ik een paar jaar later door de crisis al mijn personeel ontslaan, in overleg heeft hij toen de stap genomen om zzp-er te worden. De eerste jaren gaf ik hem werk maar langzaamaan kreeg hij ook een klein kringetje eigen klanten. Tot op heden werken wij het grootste gedeelte samen en zijn privé echte maatjes geworden. De vrouwelijke kant van het stel vond een goede baan bij een internationaal bedrijf en spreekt vloeiend Nederlands. (Hij nog iet minder maar dat komt ook omdat wij nog steeds veel in het Engels communiceren op de werkvloer).

Afgelopen week kochten zij een eengezinswoning, niet ver van mij vandaan. Ik heb hier zo veel bewondering voor. Van niks naar een gesetteld leven in Nederland! Hier kan menigeen een voorbeeld aan nemen.

 

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: