Vredesmissie 2

Toen ik als 19 jarig broekie mijn dienstplicht vervulde speelde mijn vrouw nog met poppen en zat zij nog onbezorgd in de 5e klas van de basisschool. Mijn ex-echtgenote was destijds 18 jaar en leerde haar enkele maanden voor mijn uitzending naar Libanon kennen.  Met haar deelde ik alles, voor mijn missie, tijdens mijn missie en na mijn missie. Toch zag zij mijn deelname aan de VN vredesmissie als een vakantie uitje!

Mijn veel jongere vrouw heeft zich in mijn missiegevoel ingeleefd. Zij heeft zich ingelezen, met andere veteranen (ook die met ptss) gesproken en bezocht meerdere malen info dagen en workshops. Hierdoor is zij in staat mij en andere veteranen te begrijpen, wat heel uniek is. Zij is hierdoor ook een graag gezien persoon bij andere veteranen. Wat ik ook zo bewonderenswaardig vind is dat de oud-gedienden zich zo vrij voelen bij haar waardoor je geen remmingen ziet of voelt. Het is voor een ieder wel duidelijk dat een groepje uitgelaten veteranen zich een beetje misdragen terwijl zij in het dagelijkse leven zo’n hekel heeft aan haantjes gedrag. Tussen de veteranen is zij “one of the boys”.  Daarom zal ik mijn best doen om haar lang gekoesterde wens te regelen, zij wil graag op Veteranendag ook een uniform aan. Ik vind ook dat zij dit verdient heeft.

Had mijn ex niet geluisterd of was zij besmet door de publieke opinie? Had zij misschien anders gereageerd als de regering, de krijgsmacht of de hulpverlening beter had ingespeeld op de problemen waar Unifillers  tegenaan liepen? Misschien wel. Mondjesmaat druppelden afschuwelijk gebeurtenissen via de media de huiskamer binnen. Veteranen die betrokken waren bij huiselijk geweld, gezinsdrama’s en veel psychisch leed. Mogelijk had dit voorkomen kunnen worden als…. Ik zou het niet weten. Ook hoorde ik van mijn psychologe dat veel van mijn kameraden dusdanig in de knoop zitten dat zij geen menswaardig leven kunnen lijden. (En helaas veel zelfdodingen). Bij hun ligt de grondslag bij de uitzending.  Ik had al een zwaar pantser door mijn jeugd en zou bij onderliggende problemen door die missie altijd iets weg gestopt moeten hebben. Ik kan het mij niet voorstellen maar wil voor mijn transitie toch het zekere voor het onzekere nemen.  Ik weet zeker dat mijn gedag naar mijn ex toe te wijten waren aan mijn verknipte jeugd en actie-reactie tussen twee personen met een rugzak. Wij hebben het elkaar niet makkelijk gemaakt en onze twee kinderen hebben daar erg onder geleden. Daar ben ik heel verdrietig over en zou dat goed willen maken, ook al is dit niet meer mogelijk.

Mijn rugzak en de lessen die ik daar uit heb getrokken zijn bepalend geweest na mijn scheiding. Hierdoor kon ik veel beter omgaan met mijzelf en er beter zijn voor andere. Niet dat ik ineens veranderd was in een heilig boontje maar ik stond veel steviger in mijn pumps schoenen. Daardoor kon ik er zijn voor mijn nieuwe vriendin en latere vrouw. Ik stond open voor haar en het heeft er aan bijgedragen dat zij nu een sterke vrouw is geworden. Het grootste gedeelde heeft zij zelf gedaan maar ik kon tenminste handvatten geven en er zijn.

33 jaar geleden had ik een vrouw die op een open dag haar jas had behangen met anti leger buttons inclusief een gebroken geweertje en nu loopt er straks een strak geüniformeerde partner naast mij. Misschien wel beter als ik in een milva outfit ga.

Ik kom in bovenstaand stuk zelfverzekerd over. Dat is ook zo, maar besef dat dit komt doordat er ruimte is voor mijzelf. Een jaar geleden had ik geen woord kunnen schrijven en zag, net als vele veteranen, het leven niet meer zitten. Ik zag ook al het moois van partner en kinderen niet meer. Everything i saw i want to Paint it Black.  

2 Comments on “Vredesmissie 2

  1. Mooi:)
    Mooi geschreven en helemaal mooi en fijn dat je het mooie ook weer kan zien:).
    Liefs M

Vergeet niet om het bericht te waarderen of te liken, dat stel ik heel erg op prijs!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: